Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasikeitus teisėjui, Drąsiaus Kedžio bendrininkų byla nagrinėjama iš naujo

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį nusprendė iš naujo nagrinėti Drąsiaus Kedžio galimų bendrininkų – Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės – bylą. Taip padaryta, nes pasikeitė vienas iš kolegijos teisėjų – teisėjas Artūras Pažarskis pereina dirbti į Aukščiausiąjį Teismą. Įstatymai numato, kad pasikeitus teisėjui, byla turi būti nagrinėjama iš naujo. Atsarginis teisėjas šioje byloje paskirtas nebuvo.
Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė
Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

R.Ivanausko ir E.Barauskaitės byloje jau buvo apklausti dauguma liudytojų, parodymus davė kaltinamieji.

Teismo posėdžio pradžioje prokuroras prokuroras Redas Savickas paskelbė kaltinamąjį aktą, buvo paklausta kaltinamųjų pozicijos dėl jiems pareikštų kaltinimų.

Prokuratūros duomenimis, kauniečiai R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė kaltinami kurstę padaryti labai sunkią nusikalstamą veiką – D.Kedį raginę 2009 metų rudenį nužudyti Joną Furmanavičių, Violetą Naruševičienę, Laimutę Stankūnaitę ir Andrių Ūsą. Jie kaltinami dar ir tuo, kad planuojant rengiamų nužudymų detales, davė patarimų dėl nužudymų eigos, rado galimą bendrininką, kartu su D.Kedžiu aptarinėjo slapstymosi vietas bei atsitraukimo kelius, policijos darbuotojų suklaidinimo taktiką, dalyvavo užtikrinant D.Kedžio slapstymąsi po jo planuojamų nužudymų. Anot prokuratūros, R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė dalyvavo išbandant nužudymuose numatytą naudoti pistoletą su garso slopintuvu bei neperšaunamas liemenes.

„Neprisipažįstu – melas, nesveikas baisus melas“, – apie kaltinimus kalbėjo R.Ivanauskas.

E.Barauskaitė sakė, kad kaltinimus supranta, tačiau kalta neprisipažįsta, mano, kad „tai – absurdiški dalykai“.

Pradėjus nagrinėti bylą iš naujo, turėtų būtų apklausti liudytojai.

„Pagal bendras taisykles – iš naujo, procesas gali būti visoks ir įvairus, anksčiau apklaustų liudytojų parodymai balsu perskaitomi. Aš, pasitaręs su klientais, prašau kolegijos, kad liudytojus, kurie jau apklausti, nebeapklaustų, jų parodymus pagarsinti, iš naujo neapklausti ir nukentėjusiųjų, jų parodymai aiškūs“, – sakė nukentėjusiųjų šioje byloje advokatas Valdemaras Bužinskas.

Į posėdį trečiadienį liudyti buvo iškviesti buvę ir esami aukšto rango policijos pareigūnai – Tomas Ulpis, Visvaldas Račkauskas ir Vitalijus Vitkovskis. Jie atvyko į teismą, tačiau parodymus duoti atsisakė.

Tuo metu kaltinamųjų advokatai teigė, kad nauja teisėja galbūt turėtų klausimų bylos liudytojui Mindaugui Žalimui ir kitiems.

Be visų kitų klausimų, teismas taip pat turėtų spręsti dėl ekspertizės skyrimo dėl kaltinamojo R.Ivanausko sveikatos būklės.

Į teismo posėdį trečiadienį liudyti buvo iškviesti buvę ir esami aukšto rango policijos pareigūnai – Tomas Ulpis, Visvaldas Račkauskas ir Vitalijus Vitkovskis. Jie buvo kaltinamieji kitoje baudžiamojoje byloje dėl netinkamo pareigų atlikimo, reaguojant į nužudymus Kaune 2009 metais.

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas juos visiškai išteisino. Visi trys išteisintieji atvyko liudyti į teismą, tačiau parodymus duoti atsisakė.

„Nesu apsaugotas teisiškai, prokuratūra dar gali skųsti nuosprendį. Mano pasakymas be priesaikos – pranešimas spaudai“, – sakė T.Ulpis.

Teismas liudytoju apklaus buvusi teisėjos Neringos Venckienės sutuoktinį, advokatą Aidą Venckų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius