Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutiniai taškai Jurbarko smurtautojo byloje: prašoma įkalinimo

Antradienį Klaipėdos apygardos teisme pasirodė merginą praėjusių metų gegužę Jurbarke žiauriai sužalojęs jaunuolis. Visuomenėje didelio rezonanso sulaukusioje byloje Tauragės teismo priimtas nuosprendis netenkino nei aukos, nei skriaudėjo, nei prokuratūros, todėl visos pusės skundė apeliacine tvarka. Už uždarų durų vykstančiame posėdyje nuskambėjo baigiamosios kalbos, aptartas socialinis tyrimas, atskleidęs smurtautojo paveikslą.
Merginą žiauriai sumušęs ir išžaginti pasikėsinęs jaunuolis skundė Tauragės teismo sprendimą. Tuo metu aukos advokatas įsitikinęs, kad jam skirta bausmė buvo per švelni ir sprendimą irgi skundė.
Merginą žiauriai sumušęs ir išžaginti pasikėsinęs jaunuolis skundė Tauragės teismo sprendimą. O aukos advokatas įsitikinęs, kad jam skirta bausmė buvo per švelni, ir sprendimą irgi skundė. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Antradienį teisme atliktas papildomas įrodymų tyrimas, apklaustas nuteistasis, paauglės tėvas, nuskambėjo paskutinės kalbos.

Vasarį Tauragės apylinkės teismas jaunuoliui, kuris nusikaltimo metu buvo nepilnametis, skyrė trejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Vaikinas įpareigotas toliau mokytis arba dirbti, nekeisti gyvenamosios vietos. Jis įpareigotas 12 mėnesių nevartoti alkoholio. Teismo sprendimu, merginai vaikinas turi atlyginti 5000 eurų, o jos tėvui – 2000 eurų žalą, taip pat ir teismines išlaidas.

Tačiau sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos prokuratūra, taip pat ir nuteistojo advokatas. Prokuratūra sprendimą apskundė, mat suabejojo, ar paskirtos bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kaltinamasis teisme
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kaltinamasis teisme

Suabejojo nuoširdumu

Aukos advokatas Mindaugas Vasiliauskas inicijavo socialinį tyrimą, kuris turėtų charakterizuoti jaunuolį.

Išvados turi atskleisti nusikaltimo priežastis: kas lėmė smurtą, kokia vaikino gyvenamoji aplinka, draugai. Abejojama ir prisipažinimo nuoširdumu. Aukos advokatas siekia, kad kaltinamasis būtų nuteistas šešeriems metams.

Kaip teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis, tokie tyrimai, analizuojantys socialinę aplinką, nėra dažnai atliekami.

„Bendra galimo pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika įvertinta kaip žema, o galimos didelės žalos pažįstamiems asmenims – kaip vidutinė. Iš esmės ši išvada nedavė kažkokių aiškių atsakymų teismui. Tai jokiu būdu nėra privaloma teismui ir nepasako, ar asmeniui galima atidėti atliktos bausmės vykdymą. Praktikoje reta tokia praktika – apskrityje per metus Probacijos tarnyba atlieka vienetus tokių tyrimų“, – aiškino prokuroras.

Prokuratūra siekia, kad kaltinamajam būtų skirta reali laisvės atėmimo bausmė ir už grotų jis būtų pasiųstas šešeriems metams.

Anot advokato M.Vasiliausko, bausmės paskirtis būtų pasiekta tik paskyrus realią laisvės atėmimo bausmę. „Mūsų nuomone, bent penkeri metai laisvės atėmimo būtų tokia bausmė, kuri padėtų pasiekti tikslus ir padėtų taisytis“, – teigė advokatas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Posėdis vyksta už uždarų durų
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Posėdis vyksta už uždarų durų

Pats vaikinas, savo rajone garsėjęs kaip rytų kovos menų turnyrų dalyvis, prašo būti išteisintas. Teisme jis tikino norįs susitikti su mergina ir jos pačios atsiprašyti.

Nuteistojo gynėjas pabrėžė, kad kaltinamasis „savanoriškai atsisakė baigti vieną iš seksualinių pobūdžio veikų ir ji nutrūko pasikėsinimo stadijoje“. Taip siekiama sumažinti kaltinimo apimtis. Su tokia pozicija nesutinka ir aukos atstovai, ir prokuratūra.

Merginos kančia nesibaigė

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praėjusių metų gegužės 26 dieną, kai kaimo turizmo sodyboje Tauragės rajone buvo užpulta 16-metė mergina.

Draugės pasigedę bičiuliai netrukus ją rado smarkiai sumuštą. Mergina kurį laiką buvo gydoma Kauno klinikose, kur jai operuotas sulaužytas žandikaulis. 17-metės šeimą atstovaujantis advokatas pasakojo, kad merginą naktimis ištinka dusulio priepuoliai. Medikai teigė, kad tai – dėl psichologinės traumos.

Didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusią bylą 2019 m. lapkritį baigus kaltinamuoju aktu, 17-mečiui jaunuoliui buvo pareikšti kaltinimai dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Kaltinamasis savo kaltę pripažino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius