Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pašto darbuotoja iš „Lietuvos pašto“ kasos „pasiskolino“ per 33 000 eurų

Lapkričio 12 dieną Kauno apygardos teisme nagrinėta turto pasisavinimo byla, kurioje buvusi AB „Lietuvos pašto“ Jurbarko skyriaus darbuotoja Irena Bernotavičienė kaltinama iš darbovietės kasos pasisavinusi didelės vertės turtą. Moteris kaltę pripažino, o dėl susidariusios situacijos kaltino nepriteklių.
Kaltinamoji Irena Bernotavičienė
Kaltinamoji Irena Bernotavičienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Irena Bernotavičienė kaltinama tuo, kad dirbdama AB „Lietuvos pašto“ Jurbarko skyriaus klientų aptarnavimo specialiste su išplėstinėmis funkcijomis, valdydama AB lėšas, 2010-2014 metais nenustatytą kiekį kartų ir nenustatytomis sumomis ėmė iš pašto kasos likučio grynuosius pinigus. Iš viso moteris pasisavino 33 306,30 eurų jai patikėto didelės vertės turto.

Į teismo posėdį kaltinamoji atvyko be gynėjo. Ji atsisakė jo paslaugų, o savo kaltę pripažino.

„Pasisavinau pinigus. Savo kaltę pripažįstu. Nuo 2010 metų, esant sunkiai materialinei padėčiai, vis pasiskolindavau lėšų iš pašto seife sukauptų pajamų. Norėjau grąžinti, bet nepavyko. Maniau, pasiėmiau – atiduosiu“, – teismą tikino kaltinamoji.

I.Bernotavičienė kasdien pildydavo kompiuterinius duomenis: kiek pinigų priimta ir išduota, koks likutis. Įvedinėjo gerus skaičius, skyrėsi tik grynųjų pinigų likutis kasoje.

„Kai žinodavau, kad tikrins, vyks inventorizacija, padėdavau maišelį, kuris, neva, būdavo suruoštas išsiuntimui į banką. Bet reikiamos sumos ten nebūdavo. Sudėdavau smulkesnės vertės kupiūras, kad atrodytų daugiau pinigų maišelyje, o sumą užrašydavau kitą“, – apgavystės schemą paaiškino kaltinamoji.

Moters šeimą kankino skolos už komunalinius mokesčius, negrąžinti greitieji kreditai.

Įvykdyti nusikaltimą ją paskatino sunki materialinė padėtis. Moters šeimą kankino skolos už komunalinius mokesčius, negrąžinti greitieji kreditai. Antstoliai pradėjo išskaičiuoti skolas iš algos, kuri tesudarė 1100 Lt. Išskaičiuodavo po 500 Lt.

„Sumos didėjo, nebesugebėjau grąžinti. Vyras išvyko į užsienį. Nesiuntė pinigų dvejus metus. Teko versis vienai su trimis vaikais. Vėliau įvyko skyrybos. Prisiteisiau alimentus tik už vieną vaiką. Kiti – jau pilnamečiai. Neturėjau iš ko gyventi. Pašto kasoje susidariusį trūkumą tikėjausi padengti pardavusi butą. Paprašyti sūnų pagalbos“, – sunkią savo padėtį nupasakojo moteris.

Šiuo metu kaltinamoji laikinai dirba UAB „Eglišakis“ nekvalifikuota surinkimo darbininke. Yra grąžinusi 6000 eurų „Lietuvos paštui“ padarytos žalos: 3000 eurų davė mama, 3000 – sesuo.

Teismo proceso metu kaltinamoji sutiko, kad kiti įrodymai nebūtų tiriami. Tad tik išvardinus visus byloje esančius įrodymus, pereita prie baigiamųjų kalbų.

Atsižvelgta į tai, kad kaltinamoji kaltę pripažino, pati prisistatė į policijos komisariatą ir papasakojo aplinkybes, gailisi, anksčiau yra neteista, tačiau sunkia pripažįstamą veiką vykdė ilgą laiką, prokurorė Svetlana Zabielinienė paprašė teismo pripažinti I.Bernotavičiene kalta ir skirti trejus metus nelaisvės. Atsižvelgiant į lengvinančias aplinkybes (prisipažino kalta, atlygino dalį žalos), prokurorė pasiūlė sumažinti laisvės atėmimo bausmę iki dvejų metų, atidedant jos vykdymą trejiems metams.

„Norėčiau išvykti į užsienį, kad uždirbčiau pinigus, kuriuos reikia grąžinti „Lietuvos paštui“. Norėčiau atsiprašyti visų buvusių bendradarbių, pašto viršininko. Labai gailiuosi. Noriu grąžinti visus pinigus“, – teigė kaltinamoji.

Nuosprendis bus skelbiamas lapkričio 27 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius