Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 04 10 /17:10

Pataisos įstaigų pareigūnai teisingumo ministro Juozo Bernatonio prašė didesnio užmokesčio ir saugumo

Ketvirtadienį Vilniaus, Marijampolės, Alytaus, Pravieniškių pataisos namų, Lukiškių, Šiaulių, Kauno, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo pareigūnai nuo Lukiškių aikštės atžygiavo iki Teisingumo ministerijos, kad teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui įteiktų peticiją dėl tinkamų pataisos namų pareigūnų darbo sąlygų ir socialinių garantijų bei reikalavo užtikrinti jų lygiateisiškumą su kitų sistemų pareigūnais.
Lietuvos pataisos įstaigų pareigūnų mitingas.
Lietuvos pataisos įstaigų pareigūnų mitingas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš viso mitinge dalyvavo apie 130 pareigūnų.

Kantrybė trūko po nelaimės Marijampolės pataisos įstaigoje

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimiras Banelis 15min.lt teigė, jog mitingas surengtas dėl to, jog jau daugiau nei dešimtmetį kalėjimų sistemoje nėra sprendžiamos svarbiausios problemos: saugumo, aprūpinimo, kelionės išlaidų kompensavimo ir t.t. 

askutinis lašas – tai, kad Marijampolės pataisos įstaigoje buvo sumuštas pareigūnas, kuris šiuo metu yra komos būsenos. Jis buvo vienas, jo saugumu nebuvo pasirūpinta net minimaliai.

„Nekalbant apie darbo užmokestį, kuris yra apgailėtinai žemas – žemiausias iš visų statutinių pareigūnų valstybės  tarnyboje apskritai Lietuvoje. Paskutinis lašas – tai, kad Marijampolės pataisos įstaigoje buvo sumuštas pareigūnaskuris šiuo metu yra komos būsenos. Jis buvo vienas, jo saugumu nebuvo pasirūpinta net minimaliai. Po šio įvykio daugiau nei 1200, t.y. apie pusė, pareigūnų pasirašė peticiją, kuri ką tik buvo įteikta ministerijai, ir pareikalavo ministro imtis skubių veiksmų“, – teigė V.Banelis.

Įmesti narkotikų taip pat lengva kaip išeiti pasivaikščioti

Paklaustas, ar dėl menko užmokesčio pareigūnai ryžtasi tarpininkauti perduodant kaliniams narkotines medžiagas, kaip, įtariama, galėjo būti daroma Alytaus tardymo izoliatoriuje-kalėjime, V.Banelis atsakė: „Vienokie ar kitokie įvykiai turi įtakos. Jau dabar sklando viešas juokas, kad į Marijampolės arba į Alytaus pataisos namų teritorją įmesti narkotinių priemonių ar telefoną yra taip pat paprasta, kaip išeiti į gatvę pasivaikščioti. Taip, tai yra tiesa“.

Reikalauja didesnio užmokesčio bei saugumo

Peticijoje, kurią taip pat gaus Kalėjimų departamento direktorius Artūras Norkevičius, reikalaujama padidinti 1-10 kategorijos pareigūnų darbo užmokestį, ieškoti papildomų lėšų žemiausios grandžių pareigūnų viršvalandžiams apmokėti, padidinti maksimalų važiavimo išlaidų kompensacijos dydį, padidinti pareigūnų skaičių bei užtikrinti jų sveikatos bei gyvybės apsaugą garantuojant, kad į apsaugos ir priežiūros postus jie būtų skiriami ir tarnybą vykdytų po du ir daugiau bei t.t.

Virš 400 pirminės grandies etatų buvo panaikinta, jei vaizdžiai – tai per šešis metus panaikintos tokio dydžio kaip Lukiškių bei Kauno tardymo izoliatoriaus-kalėjimo pareigūnų kartu sudėjus pajėgos, o nuteistųjų skaičius didėja. 

„Šiemet buvo skirtas papildomas finansavimas visai vidaus reikalų sistemai. Kadangi jie yra Teisingumo ministerijos pavaldume, liko nuošaly. O realiai tai yra tie patys statutiniai pareigūnai. Jiems liko neatstatytas finansavimas, kuris buvo iki 2008 m., nors krizė baigėsi.

Taip pat reikalaujame saugumo. Virš 400 pirminės grandies etatų buvo panaikinta, jei vaizdžiai – tai per šešis metus panaikintos tokio dydžio kaip Lukiškių bei Kauno tardymo izoliatoriaus-kalėjimo pareigūnų kartu sudėjus pajėgos, o nuteistųjų skaičius didėja. Todėl ir neužtikrinamas saugumas, nes ne visada pareigūnai būna dviese poste“, – 15min.lt sakė Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.

Telefoniniai sukčiavimai dažniausiai vykdomi iš pataisos namų

„Visada kalbama apie nuteistųjų sąlygas: kvadratiniai metrai, maistas, patalynė, internetas, užimtumo garantijos, o apie juos prižiūrinčius pareigūnus nutylima“, – pabrėžia T.Vaitkunskas.

Įsivaizduokite, per tvorą į pataisos namų kiemą metamas telefonas. Spėkite, kas laimi sprintą: prižiūrėtojas ar nuteistieji?

Darbuotojai pasakoja, kad jų darbo užmokestis toli gražu nekompensuoja patiriamos įtampos, streso, fizinio ir emocinio nuovargio. Pavyzdžiui, Marijampolės arba Alytaus pataisos namuose, kur yra zoninis, ne kamerų, režimas 1,5 tūkst. nuteistųjų prižiūrėti paliekami vos 14-15 pareigūnų.

„Būtent dėl pavojingų sąlygų daugelis palieka tarnybą, o įstaigose lieka neužpildytos darbo vietos. Dėl darbuotojų trūkumo nuteistieji gali įsinešti ar nesunkiai gauti draudžiamų daiktų. Įsivaizduokite, per tvorą į pataisos namų kiemą metamas telefonas. Spėkite, kas laimi sprintą: prižiūrėtojas ar nuteistieji?“, – sarkastiškai klausia T. Vaitkunskas, primindamas, kad būtent iš pataisos namų dažniausiai vykdomi telefoniniai sukčiavimai ir kiti panašūs nusikaltimai.

Po mitingo prie Teisingumo ministerijos peticija pristatyta teisingumo ministrui J.Bernatoniui. Ministras mitingo organizatorius pakvietė pasikalbėti.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 11 įkalinimo įstaigų, kuriose laikoma 9261 nuteistųjų. Bendras Lietuvos rodiklis yra 3,7 nuteistieji vienam prižiūrėtojui. Tuo tarpu Europos Sąjungoje ar Skandinavijos šalyse vienam prižiūrėtojui įprastai tenka vienas nuteistasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius