TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pedofilija įtariamą mentorių R.Jakštį prokuratūra sieks supančioti apykoje

Balandžio 14 dieną Kauno apygardos prokuroras kreipėsi į Kauno apylinkės teismą su prašymu nurodymų nesiartinti prie nepilnamečių nepaisančiam Remigijui Jakščiui paskirti kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą (apykoję).
Remigijus Jakštys
Remigijus Jakštys / 15min fotomontažas

Kaip 15min informavo Kauno apygardos prokuratūra, prokuroras teismo prašo nustatyti ir tai, kad R.Jakštys visą parą privalėtų būti namuose. Į viešumą jis galėtų išeiti tik vieną valandą per parą, kad apsipirktų parduotuvėje.

Tokių priemonių teisėsauga ėmėsi po trečiadienį vykusių įvykių, kai Pasimatymo akligatvio Kaune gyventojai iškvietė pareigūnus ir šių neišleido, kol šie nesurado karto jau teisto ir dabar vėl seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius įtariamo R.Jakščio nuomojamame bute pasislėpusio ar paslėpto paauglio.

Policijai teko iškviesti būsto savininką, kad būtų galima nuodugniau apžiūrėti patalpas.

Vaikas buvo surastas nišoje, bet R.Jakštys net nebuvo sulaikytas.

Pradėjo dar vieną ikiteisminį tyrimą

Prokuratūra pranešė, remdamasi trečiadienio vakaro kaimynų pranešimu ir atsižvelgdama į tai, kad R.Jakščiui buvo anksčiau paskirtos kardomosios priemonės, draudžiančios bendrauti ir turėti ryšių su nepilnamečiais asmenimis, pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones.

Probacijos tarnyba taip pat kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, kad būtų peržiūrėta jau nuosprendžio vykdymo stadijoje paskirta bausmė (teismas 15min patvirtino gavęs teikimą dėl laisvės apribojimo bausmės pakeitimo areštu).

Anksčiau jau išnagrinėtoje byloje, kurioje R.Jakštys nuteistas už nepilnamečių seksualinį tvirkinimą, nustatyti keturi nukentėję nepilnamečiai, šiuo metu esančioje teisme – trys. Pastaroji byla niekaip nepradedama nagrinėti, nes kaltinamasis nepasirodo teisme.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus šio vyro daromos veikos nėra priskiriamos sunkiems nusikaltimams ir tokia įstatyminė reglamentacija komplikuoja griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo, pagrindų ir sąlygų nustatymą.

Paauglių tvirkinimu kaltinamas R.Jakštys – VšĮ „Mokinio karjera“ generalinis direktorius, žinomas mentorius bei moksleivių kelionių į užsienį organizatorius.

Kaimynai ne kartą kvietė policiją

Šio įtariamojo kaimynai pastaruoju metu ne kartą kvietė policiją, pastebėję šalia R.Jakščio vaikus. Gyventojai rašė pareiškimus, kiti netgi vyko liudyti į komisariatą.

„Jis – mūsų kaimynas, vaikai iki dabar dar gyvena pas jį, policija atvykusi jų namuose neranda. Nesuvokiame, kur paslepia. Vaizdo kameros yra užfiksavusios. Viskas perduota policijai. Dabar jis labai budrus – slapsto, nes žino, kad mes viską perduodam teisėsaugai. Vaikai ateina užmaskuoti, kad per kameras nepažintų. Automobilį pastato galu, ko niekada iki tol nedarydavo, visas dureles palieka atviras“, – 15min yra pasakojęs vienas iš kaimynų.

Pasak jo, iki straipsnių apie R.Jakščio nusikaltimus paviešinimo kovo mėnesį pas tariamą mentorių esą gyveno paauglys. Vieniems kaimynams jis neva pristatydavo jį kaip giminaitį iš kaimo, kuriam padeda mokytis, kitiems – kaip draugą. Gyveno paauglys neva nuo šių metų pradžios.

Savaitgaliais bute laiką su R.Jakščiu leisdavo ir mažametis berniukas, kurį kaimynams jis buvo pristatęs kaip savo nesantuokinį sūnų.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai 15min patvirtino sulaukę pranešimų dėl minimo adreso.

Pareigūnai į pranešimus reagavo, adresas neva tikrintas, pradėtas aplinkybių patikslinimas, tačiau, nenustačius nusikalstamos veikos požymių, iki tol buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Probacija fiksavo pažeidimų

Kaip skelbta anksčiau, Probacijos tarnybos pareigūnų apsilankymų gyvenamojoje vietoje metu pas prižiūrimą R.Jakštį anksčiau nepilnamečių rasta nebuvo.

Vis dėlto, bausmės atlikimo metu sulaukta informacijos iš atitinkamų institucijų apie tai, jog R.Jakštys pažeidė jam skirtus įpareigojimus.

Probacijos tarnyba nedelsdama kreipėsi į teismą dėl bausmės pakeitimo griežtesne, tačiau šį teikimą teismas atmetė.

Dirbo su moksleiviais

Vyras išgarsėjo dėl įvairios veiklos ir nuolatinio darbo su mokiniais, netgi įkūrė jiems skirtą karjeros akademiją VšĮ „Mokinio karjera“. Įstaiga skelbėsi įgyvendinanti programas moksleiviams, kurių metu šie galėjo neatlygintinai praktikuotis ir susipažinti su skirtingomis darbo sritimis.

R.Jakštys praktikantus veždavosi į kelionės, apgyvendindavo juos savo bute Kaune. Besipraktikuojančių nepilnamečių tėvams buvo brėžiama savarankiško gyvenimo mokyklos iliuzija.

2021 metų gruodžio 13 dieną Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendžiu R.Jakštys pripažintas kaltu dėl jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo. Nustatytos keturios atliktos nusikalstamos veikos.

Už tai jam skirtas 1 metų 1 mėnesio ir 10 dienų laisvės apribojimas, uždrausta visą bausmės atlikimo laiką lankytis įstaigose, kuriose mokosi ar gyvena nepilnamečiai, taip pat uždrausta bendrauti su nepilnamečiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius