Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Penktadienio popietę Lietuvoje – nauja grasinimų apie bombas banga: sąraše 7 objektai

Po kelių parų ramybės teisėsauga šalyje vėl fiksuota pranešimų apie tariamai padėtus sprogmenis. Atakos taikiklyje atsidūrusios įstaigos reagavo ramiai, padėtį kontroliuoja ir pareigūnai.
Evakuacija darželyje
Temos iliustracija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Šiandien per visą Lietuvą gauti septyni pranešimai. Panašu, kad pavieniai. Kelios mokyklos, darželiai gavo elektroninius laiškus lietuvių kalba. Kai kurie gavo laiškus netgi pavėluotai – vėliau negu laiške nurodomas galimo sprogimo laikas. Kadangi atvejų nedaug, policija didžiąją dalį atvejų patikrino. Pranešimai gauti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje ir Šiauliuose“, – sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Skelbė „Telegram“ kanale

Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate 15min sužinojo, kad keli, kaip jau aišku, melagingi pranešimai buvo paviešinti „Telegram“ kanale.

12.31 val. rašyta, neva Statybininkų rengimo mokykloje aptiktas įtartinas grėsmę keliantis radinys. Pareigūnai pastatą patikrino ir nieko baisaus neaptiko.

Dar vienas neva sprogdintojų dėmesio sulaukęs sostinės objektas „Telegram“ kanale įvardijamas kaip Technikos mokykla. Pastarąją tikrintojai apie 15 val. taip pat aplankė, jokių sprogmenų ar kitų įtartinų daiktų nerasta.

Kelias dienas buvo ramiau

Šį penktadienio rytą skelbta, kad policija antrą parą iš eilės negavo melagingų pranešimų apie sprogmenis, nuo praėjusio penktadienio iki šios savaitės vidurio įstaigas užplūdus grasinimams.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas ketvirtadienį buvo patvirtinęs, kad kibernetinė ataka bent jau kol kas liovėsi.

Nuo praėjusio penktadienio iki šios savaitės vidurio Lietuvos įstaigos gavo tūkstančius elektroninių laiškų su netikrais grasinimais apie neva padėtus sprogmenis mokyklose, vaikų darželiuose, savivaldybių pastatuose, tokie pranešimai pasipylė ir Latvijoje bei Estijoje.

Vidaus reikalų ministerija teigia, kad tai yra regioninio lygio kibernetinė ataka. NKVC atakas sieja su Rusija.

Pareigūnai ir politikai įspėja, kad melagingais pranešimais apie sprogmenis siekiama destabilizuoti situaciją, kelti paniką ir apkrauti institucijas darbu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius