-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 15min straipsnio apie pataisos namuose tris dienas kankintą ir nužudytą kalinį – naujas tyrimas

Lapkričio 9 dieną 15min publikuotas straipsnis apie 2019 metais Marijampolės pataisos namuose įvykdytą žiaurų tris paras kankinto kalinio nužudymą, rodos, išjudino iki tol pažeidimų sistemoje nemačiusią Kalėjimų departamento vadovybę. Lapkričio 11 dieną paskelbta, kad Kalėjimų departamente pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl įvykio Marijampolės pataisos namuose. Ankstesnis tyrimas jokių pažeidimų neaptiko.
Lukas Lukoševičius
Lukas Lukoševičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lapkričio 9 dieną 15min publikuotas straipsnis „Nuo 18-mečio rankos pataisos namuose mirusio kalinio tėvas: „Tas sadistas jį kankino 3 paras ir visi apsimetė, kad negirdi““ visuomenėje sukėlė pasipiktinimą. Ne vienam skaitytojui kilo klausimas, kaip nuteistuosius turintys prižiūrėti pareigūnai galėjo nepastebėti smurto žymių, kai nuobaudų kameroje tris paras buvo vykdomas vieno kalinio kankinimas, pasibaigęs mirtimi.

Lapkričio 3 dieną Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį šioje žmogžudystės byloje, kurioje 4 kartus prieš tai teistas 20-metis Lukas Lukoševičius pripažintas kaltu 2019 metų pavasarį Marijampolės pataisos namuose nužudęs kartu kalėjusį 28-erių metų vilnietį E.J.

Nužudymas įvykdytas suduodant mažiausiai dvidešimt smūgių rankomis, kojomis ir pusmetrio ilgio metaliniu strypu (nulaužta viena kameroje stovėjusio stalo koja) į kojas, rankas, galvą.

Po nužudymo atlikę E.J. kūno ekspertizę, teismo medicinos ekspertai be sunkios galvos traumos, lėmusios mirtį, nustatė regimas kraujosruvas veido minkštuosiuose audiniuose, poodines kraujosruvas dešiniame žande, kairiame žande ir kairiame skruoste, nosies nugarėlėje; dešiniuose žaste, dilbyje, riešo srityje ir plaštakoje; kairiuose žaste ir plaštakoje; dešinėse šlaunyje, kelio srityje ir blauzdoje; kairėse šlaunyje ir blauzdoje; paviršines pjautines žaizdas dešinėse blauzdoje ir pėdoje. Kai kurios kraujosruvos (abiejuose žastuose ir šlaunyse) buvo ypač masyvios ir išplitusios, tikėtinos jų komplikacijos.

Dėl ilgalaikio nuolatinio mušimo E.J. paniro į komą, jo gyvybė dėl kraujo išsiliejimo į smegenis užgeso ligoninėje atlikus galvos operaciją. Tuo metu žudikui tebuvo 18 metų.

Nuteistajam skirtas 15 metų nelaisvės atėmimas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lukoševičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lukoševičius

Į 15min kreipėsi aukos tėvas Romualdas J., papasakojęs apie tai, kaip jo sūnus L.Lukoševičiaus, kurį jis pokalbio metu vadino sadistu, buvo kankintas tris paras. Nukentėjusiuoju nužudymo byloje pripažintas vyras tvirtino, kad situaciją, palankią žmogžudystei, sukūrė pataisos namų personalas. Anot jo, sūnus (nužudytasis E.J.) ir L.Lukoševičius kartu sėdėti negalėjo, nes priklausė skirtingoms kastoms.

Apie tai, kad E.J. buvo mušamas tris paras, teisme kalbėjo ne tik liudininkai – kiti kaliniai, bet ir pats nuteistasis L.Lukoševičius, pripažinęs, kad smurto auka net sunkiai galėjo pastovėti, E.J. kūnas buvo nusėtas mėlynėmis, mušęs jį dėl mažareikšmės priežasties, o operatyvininkus perspėjęs, kad jei neiškels E.J. iš jo kameros, toliau smurtaus. Pareigūnai, pasak nuteistojo parodymų teisme, matė ant aukos veido ir kojų sužalojimus.

Kaip rašoma teismo nuosprendyje, L.Lukoševičius patikino, kad kai mušė nukentėjusįjį, skambėjo visas aukštas. Nulaužta stalo koja buvo už palangės, ją galima buvo matyti akivaizdžiai, tačiau pareigūnai nepastebėjo, nors apžiūra daroma kas pusvalandį.

Sumušimus po nužudymo fiksavo ir ekspertai, juos savo akimis matė ir nužudytojo tėvas, atsiėmęs sūnaus kūną ir paprašęs atlikti dar vieną ekspertizę. Tačiau teisme liudiję pataisos namų prižiūrėtojai tikino, jokių sumušimų nematę, nusiskundimų iš E.J., kol šis dar buvo gyvas, negirdėję.

„Žinau, kad vienas iš pareigūnų po šio įvykio išėjo į pensiją. Žadu kreiptis į teismą dėl pataisos namų prižiūrėtojų neveikimo, taip visko nepaliksiu“, – po straipsnio publikacijos 15min žurnalistei teigė nužudytojo tėvas Romualdas J., pavadinęs visai tai nevykusiais operatyvininkų žaidimais.

„Toje pačioje vietoje galėjo būti kitas vaikinas ar senelis. Bet kas kitas, žemesnės kastos, būtų taip pat kankintas. Situaciją sukūrė pataisos namų darbuotojai. Jie juk ne tik nuteistuosius prižiūri, jie taip pat privalo juos saugoti: nuo vienas kito, nuo savižudybių ir t.t. Čia juk pataisos namai. PATAISOS namai! Sūnus padarė nusikaltimą, už tai kalėjo. Bet mirties nuosprendžio jam juk nebuvo skirta“, – 15min teigė aukos tėvas.

Prieš publikuojant lapkričio 9 dienos straipsnį, 15min žurnalistė kreipėsi komentaro ir į Marijampolės pataisos namus, ir į Kalėjimų departamentą. Klausta, ar išties po nužudymo vyko tarnybinis patikrinimas, pasibaigęs išvada, kad jokių pažeidimų pataisos namų prižiūrėtojų veiksmuose nenustatyta. Klausta ir to, ar nužudymo dieną, dvi dienas prieš, pataisos namų prižiūrėtojai galėjo nematyti, rodos, akivaizdžių smurto žymių, negirdėti kankinamo nuteistojo E.J. riksmų, kai pareigūnų postas nuo kameros, kurioje viskas vyko, buvo nutolęs apie 10 metrų, o kasdien buvo vykdomi ir patikrinimai, kaliniai išvedami pasivaikščioti.

Ruošiant straipsnį iš Kalėjimų departamento buvo gautas toks komentaras: „Nuteistasis E.J. nė karto nesikreipė į pareigūnus dėl konfliktinių situacijų su kitais nuteistaisiais ar dėl to, kad negali būti kameroje. Nuteistasis bet kuriuo metu turėjo galimybę kreiptis į administracijos darbuotojus (kasdien nuteistieji vedami į pasivaikščiojimo kiemus, vyksta maitinimas, vykdomi patikrinimai kamerose ir pan.). Taip pat pažymėtina, kad ant nuteistojo veido jokių smurto žymių nebuvo pastebėta, pats nuteistasis nesikreipė į medikus dėl sužalojimų ar sveikatos sutrikimų“.

Kalėjimų departamento atsakyme redakcijai taip pat konstatuota, kad dėl pareigūnų tarnybos vykdymo šiuo atveju buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, kurio metu nebuvo nustatyta pažeidimų dėl vykdytos nuteistųjų apsaugos ir priežiūros.

Vis dėlto, po straipsnio publikacijos Kalėjimų departamentas nusprendė atlikti dar vieną patikrinimą.

Lapkričio 11 dieną 15min sulaukė pranešimo apie tai, kad Kalėjimų departamento vadovybė, atsižvelgusi į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją (Karolinos Stažytės straipsnis „Nuo 18-mečio rankos pataisos namuose mirusio kalinio tėvas: „Tas sadistas jį kankino 3 paras ir visi apsimetė, kad negirdi““ 15min portale) ir susipažinusi su Marijampolės pataiso namų atlikto tarnybinio patikrinimo išvada, pavedė Kalėjimų departamento Imuniteto skyriui atlikti tarnybinį patikrinimą dėl minėtame straipsnyje bei tarnybinio patikrinimo medžiagoje pateiktų faktų ir iš naujo įvertinti Marijampolės pataisos namų pareigūnų veiksmus ir atsakomybę.

Tarnybinis patikrinimas pradėtas lapkričio 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius