-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po kriminalistų smūgio narkotikų prekeiviai feisbuke vėl kelia galvas

Įvairiose feisbuko grupėse vis atsiranda pasiūlymų įsigyti @ arba 420. Tai – kodiniai ekstazi tablečių ar kanapių pavadinimai. Šių metų balandį policija paskelbė apie stambią operaciją: sulaikyta dešimtys į socialinius tinklus persikėlusių narkotikų prekeivių. Tačiau šis kriminalistų smūgis smarkiai neišgąsdino nusikaltėlių, jie ir toliau šmėžuoja feisbuke, nors jų, bent anot policijos atstovų, mažiau.
 Pasiūlymų įsigyti narkotikų socialiniuose tinkluose – apstu
Pasiūlymų įsigyti narkotikų socialiniuose tinkluose – apstu / 15min/Linos Zaveckytės nuotr.

Vieną tokį prekeivį, pasislėpusį po slapyvardžiu „Kas Nesvarbu“, pastebėjęs 15min skaitytojas Vytautas pabandė su juo susisiekti.

„Labas, reikia? – net nieko neklaustas pats ėmė domėtis prekeivis ir sulaukęs atsakymo iškart pasitikslina. – Dūmelio ar rimčiau?“

Tarp rimtesnių pasiūlymų – @ ir šniūrai, išvertus į žmonių kalbą – ekstazi ir per nosį vartojami narkotikai, tokių gali būti įvairiausių – kokainas, amfetaminas ir daugybė kitų.

Prekeivis raginamas nenoriai parodo ir turimų narkotikų nuotraukas, neva kokaino maišą ir ant stalo pabertų tablečių.

Jis Vytautą paragina susitikti gyvai, atvykti į Kauną, Petrašiūnus ir ten pačiam apžiūrėti siūlomas prekes.

Po kriminalistų smūgio stebi mažėjimą

Nors galėtų susidaryti įspūdis, kad policija čia bejėgė, balandžio mėnesį ji įrodė priešingai. Lietuvos kriminalinės policijos biuras ilgą laiką stebėjo situaciją, rinko informaciją ir galiausiai sudavė smūgį.

Specialios operacijos metu buvo sulaikytas 31 asmuo, jų amžius nuo 18 iki 25 metų, pradėta 11 ikiteisminių tyrimų, uždaryta daugybė feisbuko grupių ir profilių, kur vyko nelegali veikla. Labai svarbu pažymėti, daugiau nei pusė šių tyrimų pradėta ne dėl prekybos narkotikais, o dėl sukčiavimo.

Sukčiavimo modelis čia paprastas: žmogus tiesiog apsimeta turintis narkotikų, skelbia apie tai feisbuke, o susitikęs paima pinigus ir pažada netrukus atnešti prekę, bet pradingsta.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis paklaustas apie situaciją šiandien, praėjus pusmečiui po operacijos, sako, kad pareigūnai ir toliau vykdo nuolatinę stebėseną.

„Pareigūnai renka ir analizuoja tokią informaciją, aiškinasi asmenis, užsiimančius narkotinių medžiagų platinimu arba sukčiavimu, nes nemažai atvejų, kai skelbiama, kad parduoda narkotines medžiagas, o iš tiesų tai apgaulė. Dažniausiai tokie skelbimai platinami įvairiose feisbuko grupėse, skelbimų portaluose“, – tvirtino R.Matonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Pasak jo, ir toliau kasdien sulaukiama gyventojų pranešimų dėl narkotikų prekybos internetinėje erdvėje, tačiau po kriminalistų operacijos jų sumažėjo.

Paklaustas, kaip reaguojama į gaunamus pranešimus, R.Matonis sakė negalintis viešai komentuoti planuojamų operacijų.

„Bet yra atskirų sulaikymų teritoriniuose policijos komisariatuose. Būtent jie užsiima vienkartiniais atvejais, o Vyriausiųjų policijos komisariatų specializuoti padaliniai ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) jau renka informaciją apie asmenų grupes, kurie tuo užsiima organizuotai ir planingai“, – sakė jis.

Tiesa, per LKPB surengtą operaciją balandį nenustatyta jokių organizuotos grupės požymių, sulaikyti tik nedidelius kiekius siūlę pavieniai prekeiviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius