Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po plėšimo Šalčininkuose sulaikytas jaunuolis – įtariamasis dvigubo grupinio išžaginimo byloje

Dalies visuomenės reiškiamas lūkestis, kad visi nusikaltimais įtariami asmenys teismo turėtų laukti už grotų, dažniausiai būna pagrįstas emocijomis. Tačiau ir tų emocijų kilmę lengva paaiškinti: neretai fiksuojami atvejai, kuomet nuo visuomenės neizoliuoti įtariamieji ar nuteistieji padaro naujus, kartais net sunkesnius nusikaltimus. Taip galbūt atsitiko ir šiuo atveju Šalčininkuose.

Neseniai teisėsaugos atstovai pranešė, kad Šalčininkuose, įtarus įžūlia atvira vagyste, sulaikytas jaunuolis, kiek anksčiau figūravęs kitame tyrime dėl labai rimto nusikaltimo.

Daugeliui iškart kilo logiškas klausimas: kodėl 17-metis apskritai buvo laisvėje?

15min išsiaiškino, apie kokį ankstesnį nusikaltimą buvo užsiminę policininkai. Pasirodo, jaunuolis laukia teismo didelį atgarsį sukėlusioje, bet iki šiol nebaigtoje tirti byloje dėl dvigubo grupinio išžaginimo. Tąsyk seksualinio smurto aukomis įvardintos dvi nepilnametės.

Dvigubas išžaginimas Šalčininkuose pernai nuskambėjo kaip vienas brutaliausių pavasarinio karantino laikotarpio nusikaltimų.

Kaip skelbta anksčiau, vienas brutaliausių pavasarinio karantino metu nuskambėjusių nusikaltimų – dvigubas grupinis nepilnamečių išžaginimas Šalčininkuose. Pareigūnai buvo sulaikę net 5 gerai policijai žinomus įtariamuosius (gimusius 1992 m., 1989 m., 2003 m., 2000 m ir 1977 m.), nuo kurių nukentėjo dvi 17-metės.

Tyrimo metu nustatyta, jog viename iš Šalčininkų butų dvi nepilnametės (gimusios 2002 m. ir 2003 m.) leido nepažįstamų vyrų kompanijoje. Viena iš nukentėjusiųjų su nepilnamečiu įtariamuoju susipažino socialiniame tinkle ir taip atsidūrė tarp nepažįstamų. Nustatyta, kad bute buvo vartojamas alkoholis ir dvi dienas įkaušę vyrai merginas žagino ir seksualiai prievartavo.

Iš areštinės išėjo su apykoje

Penkiems sulaikytiesiems, įtariamiems dviejų nepilnamečių Šalčininkuose išžaginimu bei seksualiniu prievartavimu, teismas buvo skyręs griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

Dėl šio nusikaltimo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyboje iki šiol atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nepilnamečių išžaginimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 149 str. 3 d.) ir nepilnamečių seksualinio prievartavimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 150 str. 3 d.).

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyryje 15min sužinojo, kad įtariamieji šioje byloje ilgai (apie pusę metų) buvo saugomi izoliuoti nuo visuomenės. Tačiau tyrimui užsitęsus, teismas nutarė griežčiausią kardomąją priemonę sušvelninti. Kalbant konkrečiai apie įtariamąjį (gim. 2003 m.), dabar įkliuvusį dėl plėšimo – jis iš areštinės buvo išleistas su apykoje.

Bedievių išpuolis – Bažnyčios gatvėje

Vasario 2 d. apie 14 val. Šalčininkuose, Bažnyčios gatvėje, iš garbaus amžiaus moters (gim. 1948 m.) nugaros netikėtai pribėgę jaunuoliai išplėšė rankinę, kurioje buvo pinigai, mobiliojo ryšio telefonas ir dokumentai. Iš įvykio vietos jaunuoliai skubiai pasišalino. Moteriai buvo padaryta ne tik materialinė žala ‒ ji patyrė stresą, buvo labai išsigandusi.

Į šį rezonansą sukėlusį nusikaltimą sureagavę Šalčininkų r. policijos pareigūnai pagal įtariamųjų požymius jau po dviejų valandų sulaikė du nepilnamečius (gimusius 2003 m. ir 2004 m.) Šalčininkų miesto gyventojus, kurie netrukus atsidūrė laikino sulaikymo kamerose. Buvo rasti pagrobti daiktai, kurie grąžinti nukentėjusiajai. Pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas – dėl atviros vagystės (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 178 str. 2 d.). Užpuolimas nelaikomas plėšimu, nes įtariamieji pasinaudojo jos bejėgiškumu, nei smurto, nei grasinimų nenaudojo.

Tyrimą ilgina kelios ekspertizės

Teigiama, kad jau kone metus vykstantis tyrimas dėl grupinio išžaginimo užsitęsė dėl objektyvių priežasčių. Vien tai, kad byloje buvo paskirtos kelios ekspertizės, lėmė ilgesnį visos teismui reikalingos medžiagos paruošimo terminą. Anot tyrėjų, kai kurie procesiniai veiksmai atliekami dar ir šiuo metu, tačiau viliamasi, kad per artimiausius mėnesius žaginimo bei seksualinio prievartavimo bylą pasieks teismą.

Jei penketo narių kaltė pasitvirtintų, griežčiausia jiems gresianti bausmė pagal Baudžiamąjį kodeksą yra laisvės atėmimas iki 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius