Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po skandalingos tauriojo elnio medžioklės – nuosaikūs, bet skausmingi teismo šūviai: bauda, konfiskavimas, draudimas

Didelį atgarsį visuomenėje sukėlusi medžioklė, kurioje buvo sulaikytas advokatas, policininkas ir du klubo „Lėnas“ medžiotojai, jau turi pirmą teisinį įvertinimą. Vienas iš medžiotojų Giedrius Aniūnas pripažintas kaltu dėl dviejų pažeidimų, jam paskirta piniginė nuobauda, specialiosios teisės (medžioti) atėmimas ir medžioklės įrankių konfiskavimas. Be to, Ukmergės teismo nutarimu (tiesa, dar neįsiteisėjusiu) G.Aniūnas įpareigotas galutinai atlyginti gamtai padarytą žalą.
Giedrius Aniūnas
Giedrius Aniūnas (viduryje) teisme / 15min nuotr.

Aplinkos apsaugos departamentas apie Ukmergės rajone sulaikytus keturis vyrus pranešė sausio 19 d.

Informuota, kad dar sausio 11-ąją reidą vykdžiusiems pareigūnams įkliuvo advokatų kontoros „Triniti Jurex“ advokatas Laimonas Judickas ir Ukmergės rajono policininkas Edvardas Balčiūnas.

Kiti du automobilyje buvę asmenys – Ukmergės rajono medžiotojų klubo „Lėnas“ nariai Aleksas Gečiauskas ir Giedrius Aniūnas. Pastarojo bylą Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmai išnagrinėjo atskirai, nes būtent šis „Lėno“ narys vienintelis iš sulaikytųjų buvo ginkluotas ir prisipažino paleidęs abu lemtingus šūvius.

G.Aniūną teismas pripažino kaltu tiek dėl tauriojo elnio neteisėto sumedžiojimo, tiek dėl neteisėtai sumedžioto žvėries draudžiamo gabenimo.

Atsižvelgusi į administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens atgailą ir kitas švelninančias aplinkybes, bylą išnagrinėjusi teisėja Eglė Venckienė paskyrė jam minimalias nuobaudas, tačiau jokių išskirtinių nuolaidų nepadarė.

Pirmiausiai, G.Aniūnas įpareigotas sumokėti 800 eurų baudą. Nuo 800 iki 1800 eurų siekiančios piniginės nuobaudos numatomos už kiekvieną nusižengimą atskirai, tačiau skiriant galutinę bausmę taikoma principas, jog skiriama didesnė suma apima ir mažesnę. Šiuo atveju aritmetika visiškai paprasta – iš dviejų 800 eurų baudų lieka viena būtent tokio dydžio suma. Teismo nutarimu taip pat konfiskuotas tiek graižtvinis šautuvas, tiek šio ginklo optinis taikiklis.

Be to, taip prasižengusiam ir baudžiamam medžiotojui privalo būti skirtas draudimas medžioti nuo vienų iki 5 metų. G.Aniūnui teismas uždraudė medžioti metus.

Paskutinis įpareigojimas šiam medžiotojui – per teismo nustatytą laikotarpį sumokėti gamtai padarytos žalos likutį – 1134,7 euro.

Kaip žinoma, aplinkai padaryta žala dėl tauriojo elnio neteisėto sumedžiojimo siekia 6143,7 euro, bet šios sumos didesnę dalį (5 000 eurų) G.Aniūnas suskubo sumokėti iki bylos svarstymo teisme pradžios.

VIDEO: G.Aniūno teismas po skandalingos medžioklės

15min stebėtame bylos svarstyme paaiškėjo ir MAX rubrikoje pasakojama, kaip du „Lėno“ medžiotojai atsidūrė vienoje kompanijoje su Vilniaus advokatu ir Ukmergės policininku, kodėl mėginama teigti, kad pastarieji vyrai medžioklėje nei formaliai, nei realiai nedalyvavo, kas vairavo prabangųjį „Toyota Land Cruiser“ visureigį, taip pat paviešintas ir medžioklės draugų turėtas planas – kaip jie būtų pasielgę su neteisėtai sumedžiotu elniu, jei pakeliui į vadinamąją žvėrių lupyklą ekipažo nebūtų pričiupę aplinkosaugininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius