Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija perspėja: telefoniniai sukčiai kėsinasi į banko sąskaitas

Sukčiai nerimsta ir sugalvoja vis naujų būdų išvilioti pinigus iš patiklių žmonių. Didesnė dalis gyventojų jau nebetiki telefoniniais pranešimais apie artimąjį ištikusią nelaimę, juolab kai po tokios žinios pareikalaujama pinigų.
Internetinė bankinkystė
Internetinė bankininkystė / S.Žiūros/BFL nuotr.

Tad, kaip rašoma Vilniaus apskrities VPK pranešime, sukčiai tapo išradingesni. Šeštadienį į laidinį ukmergiškės R.O. (gimusi 1969 m.) telefoną paskambinęs vyriškis prisistatė esąs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos tyrėjas. Jis pranešė, kad per R.O. banko sąskaitą yra plaunami pinigai. Skambinusysis pasakė, kad „sujungs“ su banko darbuotoja, kuri viską paaiškins.

Netrukus į telefono ragelį ėmė kalbėti „banko darbuotoja“.  Ji paprašė padiktuoti banko sąskaitos numerį, elektroninės bankininkystės duomenis. Po pokalbio R.O. kilo įtarimų, tad norėdama juos išsklaidyti, moteris paskambino į banką. Banko darbuotojai paaiškino, kad R.O. sulaukė sukčių skambučio. Pasinaudojus jos elektroninės bankininkystės duomenimis  iš jos sąskaitos į kitas sąskaitas buvo pervesta 3 tūkst. 900 litų.

Rajono policijos komisariato darbuotojai sulaukė pranešimų, kad analogiškų „FNTT darbuotojų“ skambučių sulaukė dar du Ukmergės rajono gyventojai.

Ukmergės rajono policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Šiais metais tai yra antras telefoninio sukčiavimo atvejis. Pirmasis ikiteisminis tyrimas dėl tokio pobūdžio sukčiavimo buvo pradėtas sausio 3 d. Tąkart moteris sulaukė policijos pareigūnu prisistačiusio asmens skambučio. Jis taip pat aiškino neva yra nustatyta, kad iš banko sąskaitos yra „plaunami“ pinigai, davė ragelį „banko darbuotojui“. Tačiau banko prisijungimo duomenis, kodus ir slaptažodžius sudiktavusi moteris staiga atsitokėjo ir pati užblokavo savo banko sąskaitą. Materialinė žala jai nebuvo padaryta.

„Gyventojai turėtų įsidėmėti vieną paprastą taisyklę – savo asmens duomenų, banko sąskaitos numerio, elektroninės bankininkystės prisijungimo kodų niekam sakyti telefonu nevalia. Juk negalite patikrinti, kas „kitame laido gale“. Juo labiau joks pareigūnas ar banko darbuotojas tokių duomenų telefonu neturi teisės prašyti“, – pataria Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Rolandas Kiškis.

Policijos pareigūnai prašo gyventojus nebūti patikliais, ypatingai tais atvejais, kai kalba telefonu su nepažįstamais asmenimis. Neatskleiskite nepažįstamiems asmenims savo vardo, pavardės, asmens kodo ir konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų, nors skambinantysis jums gali atrodyti geranoriškas ir patikimas. Apie tokius sukčiavimo būdus būtinai pasikalbėkite su giminaičiais, pažįstamais, kaimynais, vaikais.

Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, neskubėkite vykdyti jo prašymų ir nedelsdami skambinkite į policiją pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius