-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 08 /13:34

Policija sulaikė skandinavams padirbtą degtinę tiekusią gaują – mėnesinės jų pajamos siekė 1,5 mln. eurų

Policija skelbia įvykdžiusi stambaus masto operaciją. Jos metu sulaikyta 15 organizuotos grupuotės asmenų, jie Kauno rajone gamino padirbtą degtinę ir realizuodavo ją Skandinavijoje. Manoma, kad mėnesinės šio nusikalstamo verslo pajamos siekė 1,5 mln eurų.
Likviduotas nusikalstamo alkoholio platinimo tinklas
Likviduotas nusikalstamo alkoholio platinimo tinklas / Lietuvos policija nuotr.

Policija skelbia išardžiusi vieną iš didžiausių falsifikuotos degtinės platinimo tinklų. Kauno rajone įrengtame sandėlyje ir gamykloje buvo gaminamas nelegalus alkoholis ir klastojami populiarūs prekės ženklai – tokie kaip „Smirnoff“ ir „Finlandia“.

„Pasistengėme išskaidyti tyrimą nesulaikydami pavienių asmenų, bet realizuodami plataus masto tyrimą ir sulaikydami visą grupuotę nuo organizatorių – iki vykdytojų“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Kiškis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Kiškis

Policijos žiniomis, grupuotė veikė nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio, iš esmės visi gaujos nariai anksčiau jau buvo susidūrę su teisėsauga.

Spėjama, kad per mėnesį buvo realizuojama maždaug 60 tonų nelegalaus falsifikuoto alkoholio, nusikaltėlių mėnesinės pajamos galėjo siekti 1,5 mln. eurų.

VIDEO: Nufilmuotas likviduotas nusikalstamo alkoholio platinimo tinklo sandėlys

Po kelis mėnesius trukusio tyrimo prieš porą savaičių pradėti sulaikymai. Iš viso sulaikyta 15 asmenų, visi jie – lietuviai. Iš jų 5-iems, įtariamiems organizavus visą veiklą, skirtas suėmimas trims mėnesiams, kitiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Spiritą grupuotė importuodavo iš kol kas neskelbiamos Europos Sąjungos valstybės, o pagaminta nelegali degtinė buvo vežama į Norvegiją ir Švediją, taip pat realizuojama ir Lietuvos rinkoje.

Į Kauno miestą būdavo atgabenami labai dideli alkoholio kiekiai. Nuomojamame sandėlyje, naudojant profesionalią įrangą, atgabentas etilo alkoholis būdavo išfiltruojamas bei išpilstomas į tam tikras talpas.

Anot R.Kiškio, juodojoje rinkoje degtinė buvo pardavinėjama maždaug perpus pigiau nei parduotuvėse. Jis patikino, kad falsifikatai neatsirasdavo legaliose platinimo vietose. Degtinė buvo išpilstoma ne į stiklinę tarą, o į tetrapakus.

Atlikta apie 30 kratų – Kauno ir Vilniaus apskrityse tam tikrose juridinio asmens buveinėse, fizinių asmenų gyvenamosiose vietose ir kitose patalpose.

Sulaikymų metu iš rinkos išimta daugiau nei 40 tonų jau pagamintos produkcijos, jos vertė – apie pusę milijono eurų, taip pat konfiskuotos 6 prabangios transporto priemonės, vilkikas. Paimta ir apie 200 tūkst. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./prokuroras Vytautas Kukaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./prokuroras Vytautas Kukaitis

„Automobiliai, kuriais gabenamos akcizinės prekės, buvo identifikuojami užsienio valstybėse, sekamas jų maršrutas ten ir Lietuvoje. Slapto pobūdžio veiksmais identifikuotas fabrikas ir nelegalaus alkoholio gaminimas.

Šis nusikaltimas yra fiskalinio pobūdžio, akcizinės prekės gabenamos pasitelkiant kitų užsienio fiktyvias įmones ir jų vadovus su fiktyviais atsiskaitymais.

Galime konstatuoti, buvo naudojama aukšto lygio konspiracija, aukšto lygio bendradarbiavimas tarp organizatorių ir vykdytojų“, – kalbėjo generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Vytautas Kukaitis.

Paklaustas apie nelegalaus alkoholio rinkos augimą pastaraisiais metais, generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris sakė, kad jis nežymus.

„Nelegali rinka nedidėja drastiškai. Lyginant su praėjusiais metais, turime 4 proc. daugiau nusikalstamų veikų susijusių su šešėliu. Didėjimą matome, bet jis tikrai nėra kažkoks kardinalus“, – sakė E.Šileris.

Operaciją atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai kartu su Lietuvos Respublikos Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento specializuotais prokurorais, talkinant Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimų valdybos pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius