-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos imuniteto vadovas E.Jablonskas: „Neskaičiuojam atleistų ir nuteistų pareigūnų – esmė ne tai“

Trečiadienį Policijos departamente rengiami korupcijai atspariausių policininkų apdovanojimai. Pareigūnų pagerbimo ceremonijos išvakarėse 15min kalbėjosi su Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininku. Vyriausiasis komisaras Elanas Jablonskas įsitikinęs: ne taip svarbu prigaudyti kuo daugiau korumpuotų pareigūnų – kur kas prasmingiau yra skatinti policininkus dirbti sąžiningai.
Elanas Jablonskas
Elanas Jablonskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

– Įsivaizduokime, kad aš esu policijos pareigūnas, o jūs – mano sulaikytas pažeidėjas. Ir jūs siūlote man solidų kyšį. Kodėl turėčiau neimti? – 15min žurnalistas pradėjo pokalbį su E.Jablonsku.

– Visų pirma, tai yra nusikaltimai – ir siūlymas kyšio, ir jo ėmimas. Padaryto pažeidimo neįforminimas – irgi nusikaltimas. Jei yra sutikimas paimti kyšį, abi pusės padaro nusikaltimą, už kurį atsakys.

– Bet galbūt niekas nesužinos?

– Anksčiau ar vėliau yla vis tiek išlenda iš maišo. Tikimybė, kad sužinos, šiandien yra daug didesnė, nei buvo, pavyzdžiui, prieš penkerius metus.

– Dažnai sakoma, kad kol bus duodančių kyšį, tol bus ir imančių.

– Visiškai sutinku. Būtent ta linkme stengiamės eiti – mažinti kyšius siūlančių asmenų skaičių. Tuos papirkimo bandymus fiksuojame, vien 2015 m. tokių buvo daugiau nei 800. Visi jie buvo sulaikyti, pristatyti į komisariatą, jiems pareikšti įtarimai. Lietuvos mastu tai tikrai nėra mažai.

– Kodėl kai kurie žmonės linkę duoti kyšį – gal iš skurdumo, o gal iš piktumo ant valstybės?

– Vieni iš kvailumo, kiti iš girtumo. Kvailiausias variantas yra tada, kai pažeidėjo, pavyzdžiui, viršijusio greitį, siūlomas kyšis yra didesnis, nei jis sumokėtų administraciniu nurodymu, susitaikęs su valstybe. Kita didelė grupė papirkėjų – tai neblaivūs asmenys. Girtam jūra iki kelių. Sąmoningai ar nesąmoningai, jis bando susitarti su pareigūnu. 

– Kokių keistų dalykų, paslaugų pareigūnams buvo pasiūlyta vietoj kyšio grynaisiais?

VIDEO: Interviu apie kyšius su Imuniteto valdybos viršininku E.Jablonsku

– Šiais metais viena moteriškė patruliams pasiūlė kiaušinių. Praėjusių metų pabaigoje buvo pasiūlyti du kebabai. Tai ne pareigūnų įžeidimas, ir ne dėl to jie fiksavo tuos pasiūlymus. Bet kokia paslauga ar daiktas, siūlomas kaip atlygis pareigūnui už jo neveikimą, vertinamas kaip kyšis.

Neįprasto kyšio pavyzdys – sunkvežimis malkų. Pareigūnas paėmė ir paleido neblaivų vairuotoją, ir dėl to buvo ikiteisminis tyrimas. Tiesa, pats pareigūnas sakė: man nereikia, bet uošvienei paimsiu.

Žodžiu, nebūtinai tai turi būti pinigai. Dar vienas pavyzdys – sunkvežimis malkų. Pareigūnas paėmė ir paleido neblaivų vairuotoją, ir dėl to buvo ikiteisminis tyrimas. Tiesa, pats pareigūnas sakė: man nereikia, bet uošvienei paimsiu.

– Imuniteto tarnybai vadovaujate jau 9 mėnesius. Ar jau apsipratote, kaip jums tas krėslas?

– Krėslas geras! Pareigos yra atsakingos, tai strateginė pozicija. Prieš tai teko vadovauti Vilniaus imuniteto skyriui, o čia yra 10 apskričių, ir kiekvienoje iš jų situacija yra skirtinga.

– Jūsų pirmtakas vadovavo maždaug septynių dešimčių pareigūnų komandai, o jūs?

– Šiai dienai dirba 76 pareigūnai, jų nei mažėja, nei daugėja.

– Kiek pareigūnų įkliuvo jums vadovaujant?

– Darbo rezultatas matuojamas ne pradėtų ikiteisminių tyrimų ar atleistų pareigūnų skaičiumi. Tai – korupcijos pasekmės. Man rezultatas visų pirma yra prevencija. Sąžiningai dirbantys pareigūnai ir korupcijos mažėjimas mums yra rezultatas. Tikrai neskaičiuojam atleistų pareigūnų ir nuteistų.

VIDEO: Pareigūnams įkliuvęs pažeidėjas kaip kyšį siūlė ir kamino įrengimą, ir pinigus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius