Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 24 /16:53

Kaltinamųjų planas riaušių byloje suveikė: teisme – neregėtas „oro inspekcijos“ reidas

Nuolat priekaištais dėl deguonies trūkumo salėje atakuojamas Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienio popietę tęsia baudžiamąją bylą, kurioje dėl riaušių prie Seimo kaltinami 87 asmenys. Iš anksto pranešta, kad popietę teismo konferencijų salę tikrins visuomenės sveikatos specialistai. Kalbėta, kad proceso dalyviai nori efektyvios „oro inspekcijos“, tad rezga planą. Sumanymo jie laikėsi: prasidėjus patikrai, beveik visi jie liko salėje.

Teisėjų kolegija pranešė, kad dėl galimos baudos kaltinamajam Antanui Kandrotui-Celofanui arba kardomosios priemonės jam paskyrimo teismas spręs vėliau ir išdėstys savo požiūrį rašytine nutartimi.

Siūlymo skirti baudą prokurorui teismas rimtai net nesvarstė.

Vienas kaltinamųjų staiga paprašė atidėti posėdį, nes neturi advokato, o pats apsiginti neįstengia. Šio prašymo teismas kol kas neįvertino, nes atsirado svarbesnių reikalų.

A.Kandrotas pareiškė, kad per posėdžio pietų pertrauką per e-policijos sistemą spėjo kreiptis į teisėsaugos institucijas, reikalaudamas pradėti ikiteisminį tyrimą riaušių bylą kuruojančio prokuroro Remigijaus Matevičiaus atžvilgiu, įtardamas jį piktnaudžiavimu tarnyba. Kaltinamasis motyvavo, kad esą jau dabar prokuroras atsidūręs dviprasmiškoje padėtyje: likdamas dirbti riaušių byloje, valstybinį kaltinimą palaikantis pareigūnas esą gali norėti atkeršyti Celofanui už jam keliamą bylą.

„Jis nepagrįstas, niekinis“, – apie Celofano iniciatyvą pasisakė prokuroras R.Matevičius.

Vien tuo pagrindu, kad policijai pateiktas pareiškimas, motyvuojamą nušalinimo prašymą R.Matevičius tiesiai įvardijo kaip absurdą ir pridūrė, kad su tokia situacija susiduria pirmą kartą per savo karjerą.

Teismo kolegija nutartį dėl A.Kandroto siūlymo priėmė ir paskelbė žodžiu: prašymas atmestas. Anot teisėjų, vien aplinkybė, kad prokuroro atžvilgiu galimai yra surašytas pareiškimas, nesudaro pagrindo nušalinti prokuratūros atstovo nuo jo kuruojamos bylos.

Teisme dėl riaušių nuolat eskaluojama ir kita intriga: dėl oro stygiaus ir tvankioje salėje dūstančių proceso dalyvių.

Kaip skelbta šios dienos rytiniame posėdyje, apie 15 val. į teismą žadėjo atvykti Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai, jau tikrinę atmosferą salėje ryte. Planuojama išmatuoti oro parametrus ir „prikvėpuotoje“ salėje.

Ryte bandymai buvo daromi, kol žmonių salėje dar nebuvo. Tad popiet kaltinamieji tariasi, kad oro kontrolės metu jie liks viduje: siekiama fiksuoti duomenis realiomis darbo sąlygomis.

Po pertraukėlės teismas paskelbė, kad be advokato esančio kaltinamojo prašymas dėl posėdžio nutraukimo atmetamas, tačiau jam pažadėta, kad šiandien, be gynėjo, jokie procesiniai veiksmai konkrečiai jo atžvilgiu nebus atliekami.

Kaltinamoji A.G.Astrauskaitė pareiškė turinti prašymą, kad prokuroras panaikintų jai taikomą kardomąją priemonę – draudimą dalyvauti viešuosiuose renginiuose. Moteris prisistatė „literate“ ir sakė norinti dalyvauti, tarkime, knygų pristatymuose.

Šios kaltinamosios gynėjas patikslino, kad prašoma leidimo dalyvauti kultūrinio pobūdžio renginiuose.

Teisme – neregėta NVSPL patikra

Apie 15 val. į teismo salę užsuko trys darbuotojai iš Visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos. Teisėjų svečių paprašė paaiškinti, kokių sąlygų jiems reikia matavimams. NVSPL specialistai sakė, kad žmonės salėje ir proceso tęsimas jiems netrukdys, matavimai užtruks apie 15 minučių. Vis dėlto teisėjų kolegija paskelbė dar vieną pertrauką, ir oro kokybės kontrolės misija prasidėjo ne posėdžio metu.

Kaltinamieji ir dalis jų gynėjų laikėsi iš anksto aptarto plano: kad kuo daugiau žmonių liktų salėje, išlaikant realias sąlygas, kokiomis visiems šio proceso dalyviams tenka dirbti visą dieną.

NVSPL specialistams atlikus savo misiją, teisėjai grįžo į posėdžių salę.

Jokių rezultatų teismo klimato tikrintojai iškart nepaskelbė. Teigiama, kad surinkti duomenys pirmiausia turi būti išanalizuoti, o vėliau išvada bus pateikta teismui ir kaltinamiesiems, kurie šią „oro inspekciją“ iškvietė.

Privertė skaityti kaltinamąjį aktą

Kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis netikėtai pareiškė, kad pasirengimas bylos nagrinėjimui skelbiamas baigtu, prokurorams pasiūlyta skaityti kaltinamąjį aktą.

Prokuroras R.Matevičius kategoriškai paprieštaravo: būtinas visų kaltinamųjų ir jų gynėjų dalyvavimas, o vien teisiamųjų suole šiandien trūksta 12 asmenų. Prokuroras ragino aiškintis, kodėl dalis kaltinamųjų nelanko posėdžių arba išeina iš jų bylos nagrinėjimo metu. Esant piktnaudžiavimams, R.Matevičiaus požiūriu, esama griežtų teisinių priemonių proceso lankomumui gerinti.

Toks prokuratūros požiūris vėl privertė teisėjus prašyti pertraukėlės, Temidės tarnų trijulė surengė kelių minučių pasitarimą čia pat, teismo salėje. Atsiklausta ir advokatų nuomonės: pastarieji pritaria, kad teismas be kaltinamųjų vykti negali.

Teisėjų pasitarimas užsitęsė. Reziumė po jo: byla sudėtinga, kaltinamųjų dalyvavimą užtikrinti sudėtinga, tad turi būti skaitomas kaltinamasis aktas.

„Viskas, prašymų stadija baigta, garsiname kaltinamąjį aktą“, – padėtį bandė suvaldyti teisėjas.

Skelbiama sutrumpina versija

Prokuroras R.Matevičius paprašė bent jau leisti skaityti sutrumpintą versiją. Teismas leido.

Valstybinį kaltinimą palaikantis pareigūnas ėmėsi daryti tai, ko atlikti pagal galiojantį teisinį reglamentavimą prieš tai sakė negalintis: dalyvaujančių kaltinamųjų atžvilgiu pradėjo skelbti pagrindinį bylos dokumentą.

Anot kaltinamojo akto, riaušininkai mėtė į pastatą ir žmones, įskaitant Seimo narius, akmenis, betono nuolaužas, butelius, kiaušinius. Šiuos veiksmus jie atliko tyčia, iš anksto susitarę.

Nusikalstamais smurtiniais veiksmais kaltinamieji sužalojo nukentėjusiais šioje byloje pripažintus asmenis. Prokuroras išvardijo, kokie konkrečiai sužalojimai buvo padaryti, daugeliu atveju jie kvalifikuoti kaip „nežymus sveikatos sutrikdymas“.

Taip pat kaltinamajame akte išvardinta turtinė žala: kaip buvo apgadinti Seimo rūmai ir daugybė policijos bei kitų tarnybų automobilių. „Išdaužė stiklą, įlenkė variklio dangtį, įbrėžė sparną, nulaužė veidrodėlį, apgadino vaizdo kamerą“, – konkrečias transporto priemones ir joms padarytą žalą vardijo R.Matevičius.

Kaltinamiesiems riaušininkams inkriminuojama tai, kad jie išprovokavo žmonių sambūrį, viešai smurtavo, kėlė neramumus, niokojo turtą, pasipriešino pareigūnams, neklausė policijos nurodymų nutraukti neteisėtus veiksmus.

„Metė ne mažiau kaip tris akmenis į pareigūnus, jų tarnybinius automobilius ir Lietuvos Respublikos Seimo rūmus“, – kai kurių kaltinamųjų vaidmuo bylos medžiagoje nurodomas kuo preciziškiau.

Kaip žinoma, vien kaltinamasis aktas šioje byloje užima mažiausiai 600 puslapių (t. y. sudaro tris tomus), o nuspręsti kokia bus šio pagrindinio bylos dokumento „sutrumpinta versija“, yra prokuratūros atstovo prerogatyva.

Besibaigiant teismo darbo laikui, bylos nagrinėjime paskelbta dar viena pertrauka – šįkart iki birželio 21 dienos.

Advokatui – „linksmiausia“ karjeros byla

Beje, vienas iš kaltinamuosius ginančių advokatų yra 62 metų darbo stažą sukaupęs teisininkas Eugenijus Algirdas Burokas, kuris apie apie riaušių bylą pasakė, jog „linksmesnės“ per visą jo gyvenimą nebuvo. Apie proceso niuansus kalbėjęs advokatas neslėpė šypsenos ir pasidalijo įžvalgomis interviu 15min.

VIDEO: Advokatas Eugenijus Algirdas Burokas neslėpė šypsenos ir pasidalijo įžvalgomis apie riaušių bylą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius