Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabilo korupcija įtariama buvusi Kraujo centro vadovė: „Man norėjo pateikti įtarimus net dėl teroro akto organizavimo“

Prieš du metus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėtas tyrimas dėl galimos korupcijos Nacionaliniame kraujo centre (NKC) antradienį nušvito naujomis spalvomis: teisėsauga paskelbė, kad įtarimų sulaukęs verslininkas su savo advokatais neva bandė šantažuoti STT vadovą. Trečiadienį feisbuke prabilo kita įtariamoji šiame tyrime – buvusi NKC vadovė Joana Bikulčienė.
Joana Bikulčienė
Joana Bikulčienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį per spaudos konferenciją prokuratūroje paskelbta, kad tyrimas dėl NKC jau beveik baigtas ir netrukus bus perduotas teismui.

Prieš du metus, paskelbus apie tyrimą, pranešta, kad buvo bandyta monopolizuoti kraujo plazmos rinką Lietuvoje. J.Bikulčienė tada sulaukė įtarimų piktnaudžiavimu, prekyba poveikiu ir veikimu bendrininkų grupėje, organizuojant ir padedant stambiu mastu imtis komercinės ir profesinės veiklos, neturint specialios Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos išduotos licencijos tai daryti.

„Šių metų vasario mėnesį, beveik po dviejų metų STT pareigūnų triūso, gavau patikslintus įtarimus, iš kurių staiga „išgaravo“ visos baisybės dėl pasaulinių monopolijų kūrimo, plazmos pardavimo ir pan., – feisbuke trečiadienį paskelbė J.Bikulčienė. – Rašo, kad buvo duomenų, patyrėme ir, matai, nepasitvirtino. Nors tą galima buvo patikrinti per kelias dienas, jeigu gyveni šioje realybėje ir įsitikinti, kad duomenys buvo tik pareigūnų fantazijose.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joana Bikulčienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joana Bikulčienė

Dvejus metus tylėjusi buvusi NKC vadovė tvirtina, kad tyrimas buvo vilkinamas. Byloje esą buvo klastojami duomenys, kuriuos paneigė patys įtariamieji.

„Kaip sužinojau iš jų dokumentų, STT pareigūnai buvo pasiruošę pateikti man įtarimus net dėl teroro akto organizavimo, bet, matyt, nusprendė, kad jau pakankamai kūrybos įdėjo į savo fantazijas ir tokios minties atsisakė, – rašė J.Bikulčienė. – Visiškai ikiteisminio tyrimo pareigūnai nenutraukė (kadangi žinau spec. tarnybų darbo virtuvę, žinau ir kodėl), bet paliko surašytus tokius dalykus, kad net nesuprasi kas ten suvelta ir ką aš ten pažeidžiau – neva visiems nurodinėjau, komandavau, vadovavau, tik neaišku kam ir kodėl ir kokiai neteisėtai veiklai.“

Anot įtariamosios, ji tikisi teisingumo sulaukti teisme, nes yra labai nusivylusi teisėsaugos ir STT darbu.

„Būtent – LAUKIAU teismo, nes šitos institucijos darbo metodai (STT), mano manymu, labiau panašūs į KGB nei į Europos Sąjungos narės spec. tarnybos, – mintimis dalinosi J.Bikulčienė. – Jeigu turėčiau galimybę pabendrauti su STT direktoriumi, labai norėčiau jam užduoti klausimą, ar jis gali ranką prie širdies pridėjęs patvirtinti, kad jo vadovaujamos tarnybos pareigūnai dirba valstybės ir jos žmonių labui, ar tikrai nevykdo verslo grupuočių ir politinių užsakymų, ar neklastoja dokumentų, ar nedaro neteisėto poveikio liudytojams, ar tikrai siekia nustatyti objektyvią tiesą tyrime. Jeigu atsakymas būtų nuoširdus taip, kitas mano klausimas būtų ar tikrai direktorius valdo procesus savo vadovaujamoje įstaigoje.“

Baigdama įrašą moteris pabrėžė, kad tai jos asmeninė nuomonė ir ji tikisi, kad gali ją reikšti nesulaukdama baudžiamųjų akcijų.

15min paprašė STT paprašė pakomentuoti šiuos įtariamosios išsakytus kaltinimus institucijai, tačiau atsakymo kol kas kol kas nesulaukė. Tikimės publikaciją papildyti STT pozicija.

Suimti 3 advokatai ir verslininkas

Antradienį teisėsauga paskelbė, kad kitas įtariamasis NKC byloje „Solis Tribus“ akcininkas Antanas Petrošius su 3 žymiais advokatais neva šantažavo STT.

Sulaikyti trys sostinės advokatai – advokatų profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas Giedrius Danėlius ir advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas, teigia BNS šaltiniai.

Prokuratūra antradienį nurodė, kad asmenys sulaikyti tiriant bandymą neteisėtai paveikti STT vadą Ž.Bartkų ir vieną tyrėją, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą NKC byloje.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl nusikalstamų veikų, nurodytų LR baudžiamojo kodekso 168 straipsnio 1 dalyje, 287 straipsnio 1 dalyje, 231 straipsnio 2 dalyje ir 228 straipsnio 2 dalyje, t. y. dėl neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ir panaudojimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės ir kitokios asmeninės naudos, trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai ir grasinimo valstybės tarnautojui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Danėlius

Pas įtariamuosius rasta surinkta asmeninė ir tarnybinė informacija apie STT pareigūną – prokuratūra mano, kad pasinaudojus šiais duomenimis galėjo būti siekiama, kad aukštas pareigas užimantys STT pareigūnai priimtų verslininkui palankius sprendimus.

15min teiravosi STT, ar pas įtariamuosius rasta informacija atskleidžia neteisėtus pačios STT darbuotojos veiksmus, tačiau atsakymo kol kas nesulaukė.

G.Danėlius pastaruoju metu politinės korupcijos byloje atstovavo ir buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui, anksčiau jis gynė buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovę spaudai Daivą Ulbinaitę, vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūrai, buvo siūlomas į generalinio prokuroro pavaduotojus, o 2018-aisiais premjero Sauliaus Skvernelio – į teisingumo ministro pareigas. Tuomet jo kandidatūrą atmetė D. Grybauskaitė.

„WINT law firm“ partnerė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė išplatintame pranešime nurodė, kad turima informacija nesuteikia jokio pagrindo abejoti G.Danėliaus padorumu ir ištikimybe advokato etikos kodeksui.

„Mums žinoma informacija verčia svarstyti, kokiai auditorijai ir kokiam tikslui buvo skirtas vakarykštis tyrėjų spektaklis. Yra pagrindo manyti, kad procesas galimai pažeidžia Lietuvos Respublikos teisės aktus“, – sakoma pranešime.

VIDEO: Generalinės prokuratūros spaudos konferencija apie STT pareigūno šantažą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius