TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 21 /18:27

Vilniuje prapuolusi paauglė neatsirado: „Facebook“ grupėje aiškėja, kaip pėdsakai veda į Didžiąją Riešę

Praėjus daugiau nei dviem paroms po nepilnametės vilnietės dingimo, paauglės paieška plečiasi: socialiniame tinkle įkurta speciali grupė, į talką įsitraukia vis daugiau savanorių. Paieškų pėdsakai tarsi ir veda į Didžiąją Riešę, tačiau kur šioje Vilniaus rajono gyvenvietėje ieškoti toliau – kol kas nežinia. Tiesa, detalių ir tuo pačiu aiškumo dėl paieškų krypties, regis, daugėja. Policija tęsia dingusios nepilnametės paiešką, pareigūnai teigia, kad atvejis kitoks negu Kaune.
Akimirka iš vykusio policijos reido
Policija / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Išvakarėse pranešimą apie dingusią mergaitę viešino Vilniaus apskrities policija, o specialią paieškoms skirtą grupę socialiniame tinkle „Facebook“ įkūrė dingusiosios sesuo.

Trečiadienį prieš vidurdienį sesuo feisbuke lakoniškai pateikė pranešimą apie aktualią situaciją: „Dar vis IEŠKOMA. Iš policijos negauname jokios informacijos.

Paskutinė žinoma buvimo vieta (vasario 19 d.):

  • ~8 val. išėjo iš namų Baltupiuose;
  • ~9-13 val. buvo Didžiojoje Riešėje.“

Aiškėja daugiau detalių

Paieškų dalyviai mėgina kuo realiau, aktualiau atkurti galimus paauglės dingimo (o tuo pačiu ir paieškų) maršrutus, pranešimuose randasi vis daugiau detalių.

Popietę socialiniame tinkle patikslinta, kurioje konkrečiai gatvėje yra namai Baltupiuose, iš kurių mergaitė iškeliavo. Iš ten ji tikriausiai visuomeniniu transportu nuvažiavo Molėtų plentu tiesiai į Didžiąją Riešę.

Fiksuota, kad 9-13 valandomis paauglė buvo Didžiojoje Riešėje, Kampinės gatvėje.

„Gal yra Didžiosios Riešės gyventojų turinčių prie namų kameras nuo Kampinės gatvės pradžios iki autobuso stotelės važiuoti link Vilniaus miesto, kurie galėtų peržiūrėti įrašus – būtent vasario 19 diena, laikas apie 11-13 valanda, gal dar vėliau“, – prašoma feisbuke, paieškų grupėje.

„Peržiūrėjau kameras, Veneros ir Vanaginės gatvių sankryžą iki 17 val., jokio judėjimo nėra, vadinasi pasuko kita kryptimi...“, – apgailestauja Erika C.

Įsimintinos spalvos plaukai

Pareigūnų skelbtais duomenimis, užvakar, pirmadienį, trylikametė išėjo iš namų Vilniuje ir iki šiol negrįžo.

„Ačiū visiems už pagalbą, tikiu visi kartu surasim mano mažąją sesutę“, – šį įrašą kartu su širdelės simboliu grupėje paskelbė dingusiosios vyresnioji sesuo.

Su nepilnamete susisiekti nėra galimybės, jos buvimo vieta nėra žinoma.

Dingusiosios požymiai: 165 cm ūgio, liekno kūno sudėjimo, pusilgių dažytų oranžinės spalvos plaukų.

Išeidama iš namų nepilnametė vilkėjo rudą striukę su gobtuvu, apsiūtu kailiu, mūvėjo kelnes ar džinsus su žvaigždutėmis, avėjo juodus kerzinius batus.

Norėdami prisidėti prie teisėsaugos tyrimo, aktyvių veiksmų nuo pradžių ėmėsi ir jos artimieji. „Facebook“ socialiniame tinkle buvo įkurta grupė, kur dingusiosios sesuo dalijasi aktualiais pranešimais, o nelaimei neabejingi žmonės stengiasi prisidėti. Vieni negaili patarimų, dalijasi pamąstymais, kiti raportuoja apie konkrečius maršrutus, vietas, kurias jau įstengė patikrinti fiziškai.

Paieškų geografija chaotiška

Minima Didžiosios Riešės gyvenvietė yra didelė, jos apylinkėse gausu ir miškingų, laukinių vietovių, todėl neturint konkrečių orientyrų, mergaitės paieškų veiksmai vyksta spontaniškai.

Visgi apčiuopiamų duomenų, kad ji būtinai turėtų būti Didžiojoje Riešėje, panašu, nėra. Todėl jos paieškų geografija apima, galima sakyti, ir visą Vilniaus miestą.

Anot policijos atstovo, pareigūnų visada skiriama tiek, kiek reikia, pagal dėliojamus paieškų planus, mastus.

„Mes apvažiavom Akropolį, Ozą, centrą, Antakalnį, Aplink Čiurlionio gimnaziją, Justiniškes“, – feisbuke skelbia Ieva S., apgailestaudama, kad surasti paauglės nepavyko.

„Pravažiavom Justiniškes, Fabijoniškes, Viršuliškes, Žvėryną, Centrą ir stoties rajoną“, – savuosius maršrutus vardija Ernesta S.

Apgailestauja ir Nijolė D., kurios pastangomis buvo žvalgomasi sostinės Žemųjų Panerių, Gariūnų pusėje: „Vaduvos, Ūmėdžių, Titnago, Gariūnų gatvės pravažiuotos. Bet, deja...“

Savo ruožtu policija trečiadienį tęsia dingusios trylikametės paiešką ir tvirtina, kad šis atvejis „neturi nieko bendra“ su garsiuoju vaiko dingimu Kaune.

Mergaitės „intensyviai ieškoma“

Kaip BNS trečiadienį nurodė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas, 2010 metais gimusios mergaitės toliau yra „intensyviai ieškoma“.

Policija neteikia informacijos, kokio dydžio pajėgos ieško dingusiosios – anot T.Bražėno, pareigūnų visada skiriama tiek, kiek reikia, dėliojami planai.

„Pareigūnai derinasi vietas, bendradarbiauja su kitomis tarnybomis. Žinau, kad jau vakar bendradarbiavo su priešgaisrine tarnyba“, – nurodė Vilniaus policijos atstovas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė BNS nurodė, kad trečiadienį ir antradienį dėl mergaitės paieškų ugniagesiai nebuvo kviesti.

„Pirmadienį, 22 val., porai valandų buvo kviesti ugniagesiai narai. Jie nuo Žaliojo iki Šilo tilto žvalgė teritoriją, vandenį, ieškojo, bet nieko nerado“, – sakė E.Zdanevičienė.

Pasak T.Bražėno, šiandien bus sprendžiamas klausimas dėl savanorių pasitelkimo į pagalbą, nes buvo sudaryta grupė mergaitei artimų asmenų, kurie norėtų prisidėti prie paieškos.

„Pareigūnai, jeigu nuspręs, kad būtų naudinga, reikalinga, pasitelks. Žinau, kad šiuo momentu patys pareigūnai tikrina tam tikras vietas“, – kalbėjo T. Bražėnas.

Su pagrobimu Kaune nepalyginsi

Prisimindamas kitą mažametės dingimą metų pradžioje Kaune, jis teigė, kad šie atvejai skiriasi.

„Pareigūnai teigia, kad tai nieko bendra neturi su panašiu incidentu, buvusiu Kaune. Visuomenė galėtų būti neįsiaudrinusi. Tai yra truputį kita situacija, vaikas išėjo iš namų, kokie buvo nesutarimai ar kas, kol kas nežinome. Tėvai nerimauja, nes vaikas negrįžta“, – sakė Vilniaus policijos atstovas.

T.Bražėno teigimu, problemų su mergaite šeima nėra turėjusi, policija neturi duomenų apie ankstesnius dingimus. Policijai šeima taip pat nežinoma.

Specialistams įvertinus situaciją šeimoje, vaiko teisių pažeidimų ir pagalbos poreikis nebuvo nustatytas.

Tuo metu Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius BNS nurodė, kad anksčiau vaiko teisių gynėjams yra tekę reaguoti dėl galimo vaiko teisių pažeidimo minėtoje šeimoje, kurioje auga ir daugiau vaikų.

„Tuo metu įvertinus situaciją šeimoje, vaiko teisių pažeidimų ir pagalbos poreikis nebuvo nustatytas“, – nurodė G. Batulevičius.

BNS primena, kad sausio pradžioje Kaune dingo devynmetė, vėliau paaiškėjo, kad ji galimai buvo pagrobta. Paiešką vykdė šimtai policijos pareigūnų, jiems į pagalbą prisijungė savanoriai iš visos Lietuvos. Mergaitė kartu su 42 metų įtariamu pagrobėju Gediminu Filipavičiumi rasta po dviejų parų intensyvių paieškų viename Kauno garažų.

Tuo metu 15min trečiadienį viešina ir specialiai parengtą atmintinę: ką daryti dingus artimam žmogui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius