Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 13 /2023 08 21

Pravieniškių kronikos: nori gyventi ramiai su „bachūrais“ – mokėk pinigus

2015 metų lapkritį Kauno apygardos teismą buvo pasiekusi kvalifikuoto turto prievartavimo Pravieniškių pataisos namuose–atvirojoje kolonijoje (PN-AK) byla. Joje keturi nuteistieji buvo kaltinami panaudoję psichinę prievartą prieš kitus kalinius. Galiausiai kaltinimai subliuško – prabėgus metams priimtas išteisinamasis nuosprendis, kurio niekas neskundė.
Kauno apygardos teisme
Kauno apygardos teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2015 metų lapkričio 13 dieną Kauno apygardos teisme imta nagrinėti kvalifikuoto turto prievartavimo Pravieniškių pataisos namuose–atvirojoje kolonijoje (PN-AK) byla.

Joje keturi laisvės atėmimo bausmę nusikalstamos veikos darymo metu atlikę asmenys kaltinti panaudoję psichinę prievartą prieš kitus kalinius. Už tai, kad šiems būtų leista gyventi kartu su „bachūrais“, kaltinamieji neva reikalavo mokėti pinigus.

Kaltinamieji Ivanas Mečislavskis, Marius Mogilnickas, Tomas Goštautas ir Egidijus Cibas kaltinami tuo, kad veikdami bendrininkų grupėje, 2013–2014 metais atlikdami laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių PN-AK neturint teisėto pagrindo, atvirai savo naudai, panaudojant psichinę prievartą kaip užmokestį už ramų gyvenimą bausmės atlikimo metu, galimybę gyventi kartu su bachūrais, vertė nukentėjusįjį perduoti 159,29 euro.

Taip pat už kaltinamųjų suvartotą hašišą perduoti 28,96 euro. Be to, kad kaltinamieji nepraneštų visiems apie tai, kad nukentėjusysis Lukiškėse gyveno ir bendravo su vadinamaisiais ožiais, naudodami fizinį smurtą vertė nukentėjusįjį per pusę metų perduoti 1952,16 eurų.

Į teismo posėdį policijos buvo atvesdinti trys kaltinamieji. 39-erių metų baltarusiui I.Mečislavskiui buvo reikalinga vertėja. 45-erių Anglijoje įgijęs aukštąjį išsilavinimą M.Mogilnickas už kitą padarytą nusikaltimą šiuo metu jau kali Lukiškėse. 24-erių metų T.Goštautas – laisvėje. 31-erių E.Cibas, kaip ir I.Mečislavskis, vis dar kali Pravieniškėse.

Nukentėjusieji į teismo posėdį neatvyko. Kaltinimai grindžiami tik vieno iš jų parodymais. Vieno iš ginamųjų advokato teigimu, jau ikiteisminio tyrimo metu matėsi, kad nukentėjusieji nežada pasirodyti teismo posėdyje. Byloje pateikti penkių liudytojų parodymai.

„Nori savas nuodėmes paslėpti kaltindami kitus. Kol nukentėjusieji atlikinėjo bausmę, tol turėjo pretenzijų, išėjo į laisvę – nebeturi. Bylos esmė tokia: nukentėjusysis, kurio parodymais ir grindžiamas kaltinimas, tiesiog norėjo būti perkeltas kalėti su kitais kaliniais, dėl to ir ėmė rašyti skundus. Rašė juos iš izoliatoriaus. Skundė seniai, neva, atliktus veiksmus“, – teigė vieno iš kaltinamųjų advokatė.

Kadangi nukentėjusieji į teismo posėdį neatvyko, teismas nutarė bylos nagrinėjimą atidėti. Bus priimta nutartis į kitą teismo posėdį nukentėjusiuosius atvesdinti.

Kitas teismo posėdis įvyks gruodžio 23 dieną.

Papildyta 2023 metų rugpjūčio 21 dieną. Prabėgus beveik 8-eriems metams po šio straipsnio publikacijos, 2023 metų rugpjūčio 16 dieną į 15min redakciją kreipėsi vienas iš šioje istorijoje aprašytų kaltinamųjų – M.Mogilnickas.

Jis paprašė parašyti paneigimą ar papildyti šį straipsnį tuo, jog jie visi keturi galiausiai buvo išteisinti, kaltinimai subliuško.

„Byla baigėsi 2016 metų gruodžio mėnesį. Buvo paskelbtas išteisinamasis nuosprendis visiems. Apeliacinio skundo nebuvo“, – rašė šiuo metu laisvėje esantis M.Mogilnickas.

Milda Kryžė, Kauno apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene, 15min patvirtino, kad 2016 metų gruodžio 16 dieną Kauno apygardos teismas šioje byloje išties priėmė išteisinamąjį nuosprendį. Jo niekas neskundė, tad teismo sprendimas įsigaliojo 2017 metų sausio 25 dieną.

15min susipažino su išteisinamuoju nuosprendžiu. Visi 4 kaltinamieji buvo išteisinti, neįrodžius, kad jie dalyvavo padarant nusikaltimus.

Teismas, remdamasis in dubio pro reo principu, nurodančiu, kad bet kokios abe­jo­nės turi būti vertinamos kaltinamojo naudai, sprendė, kad byloje išnaudojus visas galimybes ir nesu­rin­kus nea­be­jotinų įrodymų, patikimai pa­tvir­tinančių, kad kaltinamieji atliko turto prie­var­ta­vi­mo veiksmus, abejonės dėl šių nusikalstamų veikų aiš­ki­namos kal­ti­na­mųjų naudai.

Dviejų nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai atmesti. Teisminio bylos nagrinėjimo metu jie patys atsisakė pareikštų civilinių ieškinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius