-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 30 /11:30

Pravieniškių pataisos namuose veikė organizuotas susivienijimas: sulaikyta 16 asmenų, tarp jų vienas buvęs prižiūrėtojas

Pravieniškių pataisos namuose veikė itin pavojingas organizuotas nusikalstamas susivienijimas, jo nariai platino narkotines medžiagas, prievartavo iš kitų nuteistųjų ir žalojo besipriešinančiuosiu. Pareigūnai sako, kad veikęs susivienijimas susijęs su subkultūros – neformalių taisyklių puoselėjimu – įkalinimo įstaigose.
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

16 asmenų, kurių amžiaus 20–55 metai, tarp jų vienas buvęs prižiūrėtojas, kaltinami padarę labai sunkius ir sunkius nusikaltimus Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje, per spaudos konferenciją pirmadienį pranešė policija ir prokuratūra.

Pareigūnai sako, kad nusikalstamą susivienijimą organizavo ir jam vadovavo teisėsaugai gerai žinomi asmenys – aktyvių ir pavojingų organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai, už padarytus sunkius nusikaltimus nuteisti ilgos trukmės laisvės atėmimo bausmėmis.

Šie asmenys įtraukė į nusikalstamo susivienijimo veiklą ir kitus nuteistuosius. Gaujos vadovai ir dalyviai tarp bausmę atliekančių nuteistųjų aktyviai propagavo jų pačių nustatytas kriminalinio pasaulio subkultūros elgesio taisykles, kartu visiškai ignoruodami oficialias Pataisos namų tvarkos normas.

Susivienijimo dalyviai kaltinami narkotinių medžiagų platinimu pataisos namuose, turto prievartavimu iš kitų nuteistųjų, nuteistųjų kūno sužalojimu, pasikėsinimu nužudyti ir nuteistojo nužudymu.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis sakė, kad susivienijimas veikė 2011–2017 metais.

„Tai vienas pirmųjų tyrimų, jis padėjo išaiškinti brutalius nusikaltimus“, – sakė A. Roginskis.

Anot jo, jei nuteistieji nenorėjo dalyvauti gaujos nusikaltimuose, jie buvo verčiami tą daryti. Nors asmuo buvo siunčiamas už grotų pasitaisyti, jis ten įgydavo kitokios patirties.

A.Roginskis teigė, kad įkalinimo įstaigose egzistuojančios subkultūros tradicijos yra ne paslaptis, joms užkardyti reikia sisteminio požiūrio.

Jo tvirtinimu, ši byla rodo, jog reikia daugiau skirti dėmesio izoliavimui nuteistųjų, kalinčių už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus.

„Šis tyrimas atsakė į daug klausimų“, – teigė A.Roginskis.

Po šio tyrimo informacija pasidalyta su Kalėjimų departamentu.

Generalinė prokuratūra skelbia, kad teismui perduotoje byloje yra duomenys, leidžiantys įtarti, jog šio nusikalstamo susivienijimo vadovai sprendė nuteistųjų neteisėtos veiklos pataisos namuose klausimus: leido arba draudė užsiimti narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimu, turto prievartavimu, telefonų, alkoholio ir kitų draudžiamų daiktų platinimu.

Grupuotės vadeivos sprendė klausimus dėl fizinių bausmių taikymo bei asmeniškai ar per kitus nusikalstamo susivienijimo dalyvius, nuteistuosius, taikė fizines bausmes nuteistiesiems. Bausti naudotos metalinės lazdos, elektros laidai, kiti žalojimui skirti įrankiai.

Jie taip pat skirstė nuteistuosius į aukštesnes ar žemesnes grupes, tarp nuteistųjų vadinamas kastomis, suteikdami šioms grupėms priskirtiems nuteistiesiems privilegijų dėl geresnių sąlygų pataisos namuose arba šias sąlygas blogindami.

Iš bausmę atliekančių nuteistųjų kaltinamieji, įtariama, reikalavo mokėti pinigines lėšas į bendrą nusikalstamo susivienijimo pinigų fondą ir jį tvarkė, kontroliavo šių lėšų įmokėjimą, panaudojimą ir kt.

Įtariama, kad nusikalstamo susivienijimo dalyviai dėl savanaudiškų paskatų sužalojo kelis nuteistuosius, dar du bejėgiškos būklės nuteistuosius pasikėsino nužudyti, o vieną nuteistąjį nužudė itin žiauriai kankinant.

„Turimi duomenys leidžia manyti, kad siekdami nusikalstamai praturtėti, šio susivienijimo vadovai ir dalyviai organizavo neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiu pataisos namuose, prievartavo turtą iš kitų nuteistųjų“, – skelbia prokuratūra.

Byloje taip pat esama duomenų, kad šio nusikalstamo susivienijimo nariai, užsitikrinę neformalų vadovavimą bei įtaką pataisos namuose, organizavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų pristatymą į pataisos namus.

Siekdami užsitikrinti sklandų ir nenutrūkstamą narkotinių ir psichotropinių medžiagų tiekimą bei nusikalstamos veikos apsaugą nuo teisėtų pataisos įstaigos administracijos pareigūnų veiksmų, nusikalstamo susivienijimo vadovai į neteisėtą veiklą įtraukė ir pataisos įstaigos pareigūną.

Vadovaujamų pareigų neužėmęs buvęs prižiūrėtas kaltinamas dalyvavimu nusikalstamo susivienijimo veikloje ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Už inkriminuojamus nusikaltimus nusikalstamo susivienijimo dalyviams gali grėsti laisvės atėmimas iki 15 metų, o susivienijimo organizatoriams bei vadovams – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius