Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prekyba žmonėmis besivertusiai grupuotei – teismo verdiktas: nuteisti ir du broliai

Pirmadienį Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis kvalifikuotos prekybos žmonėmis byloje. Joje Robertas Mockus, Deividas Bapkauskas, Tomas Žemrieta, Deimantė Jasevičienė, broliai Andriejus ir Lukas Pliškinai kaltinti tuo, kad išnaudojo į Jungtinę Karalystę išvežtus geresne ateitimi patikėjusius lietuvius. Už grotų pasiųsti tik du nusikaltėliai. Vienas iš kaltinamųjų išteisintas.
Kaltinamieji prekyba žmonėmis Kauno apygardos teisme
Kaltinamieji prekyba žmonėmis Kauno apygardos teisme / Mariaus Vizbaro nuotr.

Byloje – penki nukentėję jauni vyrai, patikėję geresniu gyvenimu emigracijoje, tačiau buvę priversti vogti. Atvykę dirbti į Jungtinę Karalystę, jie papuolė į prekybos žmonėmis tinklą: buvo engiami ir mušami. Su jais buvo elgiamasi blogiau nei su šunimis. Nukentėjusiųjų gyvenimo sąlygos buvo itin prastos, jiems nuolat buvo primenama, kad yra skolingi, tad turi atidirbti – vogti.

Suaižėti prekybos žmonėmis tinklui padėjo vienas iš nukentėjusiųjų. Nemokėdamas vogti, jaunas vyras greitai buvo sučiuptas, pakliuvo į kalėjimą, iš kurio išėjęs kreipėsi į Lietuvos ambasadą Jungtinėje Karalystėje ir taip buvo pargabentas į gimtinę.

Ne visi pasiųsti į belangę

Kaltinamojo akto duomenimis, Deividas Bapkauskas kaltintas tuo, kad laikotarpiu nuo 2009 m. pavasario iki ne vėliau kaip 2014 m. kovo 12 d., veikdamas organizuotoje grupėje su Tomu Žemrieta, Andriejumi Pliškinu bei asmenimis, nepriklausančiais organizuotai grupei, turėdami tikslą daryti labai sunkų nusikaltimą – prekybą žmonėmis, susitarė, pasinaudojant asmenų priklausomumu ir pažeidžiamumu, panaudojant apgaulę ir grasinimus, verbuoti, įgyti ir gabenti juos į Jungtinę Karalystę.

Kaltinamieji siekė, kad šie asmenys būtų išnaudojami įvairioms nusikalstamoms veikoms daryti Jungtinėje Karalystėje: vergijai prilygstančiam priverstiniam darbui, vagystėms iš parduotuvių, iš labdarai rinkti skirtų konteinerių, prabangių didelės vertės automobilių vagystėms, sukčiavimui. Pasinaudojant svetimų asmenų dokumentais ar suklastotais dokumentais buvo atidaromos bankuose sąskaitos ir, kitų asmenų vardu įgijus kreditines korteles, jomis atsiskaitoma už prekes. Taip apgaule užvaldyta nemažai svetimo turto.

Už nesutikimą daryti nusikalstamas veikas ar nepaklusimą A.Pliškinas, D.Bapkauskas, T.Žemrieta, pagal bylos medžiagą, naudojo grasinimus ir fizinį smurtą šių asmenų atžvilgiu, tokiu būdu įbaugindami juos.

Tačiau pirmadienį teisme paskelbtame nuosprendyje jonaviškis D.Bapkauskas, gyvenantis Vokietijoje, išteisintas, jo veiksmuose nenustačius nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Pasak teismo, šio kaltinamojo veiksmai organizuotoje grupėje buvo pernelyg mažareikšmiai, jis smurto prieš aukas nenaudojęs. D.Bapkauskas anksčiau buvo teistas už neteisėtą disponavimą ginklais ir narkotikais. Teismas jam tuomet paskyrė 7-erių metų nelaisvės bausmę, tačiau į laisvę jis paleistas lygtinai.

Belangės, rodos, išvengs ir 36-erių metų kaunietė Deimantė Jasevičienė, turinti aukštąjį išsilavinimą, šiuo metu registruota darbo biržoje. Kaltinimų šioje byloje sulaukusi moteris pripažinta kalta dėl to, kad siekė paveikti vieną iš nukentėjusiųjų. Jai skirta 50 MGL (1 883 eurų) dydžio bauda. D.Jasevičienė anksčiau yra teista – 2013 m. buvo skirtas 6 mėn. laisvės apribojimas.

Realių laisvės atėmimo bausmių prekybos žmonėmis byloje sulaukė tik A.Pliškinas ir T.Žemrieta. Pirmajam skirta kalėti penkerius metus, antrajam – ketverius. 8 klases baigęs, nevedęs ir niekur nedirbantis A.Pliškinas anksčiau yra teistas – teismas Tauragėje jam buvo skyręs 60 parų arešto. Nagrinėjant prekybos žmonėmis bylą, jam teko pateikti ir 15 tūkst. eurų užstatą.

Anksčiau Lietuvoje neteistas, vidurinį išsilavinimą turintis šiaulietis T.Žemrieta šiuo metu Jungtinėje Karalystėje dirba vadybininku. Tiesa, kartą teismo verdikto jis sulaukė būdamas užsienyje. 2014 m. už turėjimą vogtų daiktų jam paskirta bauda ir viešieji darbai. Bausmę jis atlikęs.

Vienas kaltinamasis paspruko

Pernai prasidėjus šios bylos nagrinėjimui, į kaltinamųjų sąrašą buvo įtrauktas ir 27-erių metų niekur nedirbęs, tik 8 klases baigęs, Anglijoje už vagystes teistas jonavietis Robertas Mockus. Tačiau kaltinamasis spruko į užsienį, tad jo bylą nuspręsta išskirti. Galiausiai teisėsaugos jis buvo sučiuptas, spalio pabaigoje turėtų prasidėti šio asmens nusikaltimo nagrinėjimas Kauno apygardos teisme.

Bylos nagrinėjimo metu pagal arešto orderį buvo išduotas dar vienas užsienyje sučiuptas įtariamasis – anksčiau neteistas, išvykimą į Jungtinę Karalystę deklaravęs A.Pliškino brolis Lukas Pliškinas. Jis pernai pargabentas į Lietuvą. Atlikus atskirą tyrimą, jo byla prijungta prie šios bylos. Tad iš viso byloje buvo šeši kaltinamieji.

L.Pliškinui pirmadienį skirta subendrinta trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tačiau nuspręsta paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėti trejiems metams ir paskirti elgesio apribojimą 12 mėnesių, įpareigojant nuteistąjį būti namuose nuo 22 val. iki 6 val., išskyrus atvejus, kai tai susiję su darbu ar mokslu, mokytis arba dirbti.

Vieno nukentėjusiojo byloje civilinį ieškinį nuspręsta tenkinti iš dalies ir priteisti solidariai iš brolių A. ir L. Pliškinų 1 000 eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą. Kadangi nuteistieji nedalyvavo nuosprendžio paskelbime, šis terminas skaičiuojamas nuo nuosprendžio nuorašo išsiuntimo jiems dienos.

Ne vienam kaltinamajam į bylos nagrinėjimus Kauno apygardos teisme teko vykti iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius