Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 02 /11:50

Prie vairo neblaivi sulaikyta Panevėžio apylinkės teismo teisėja G.Kazilionienė

Ketvirtadienį kelyje Vilnius–Panevėžys sulaikyta neblaivi automobilį „BMW 530“ vairavusi Panevėžio apylinkės teismo teisėja Gražina Kazilionienė. Jai nustatytas 1,85 promilių girtumas, penktadienį pranešė Policijos departamentas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad jei įtarimai pasitvirtins, teisėja bus atleista.
Įvykio vietoje
Kelyje Vilnius–Panevėžys sulaikyta neblaivi automobilį „BMW 530“ vairavusi Panevėžio apylinkės teismo teisėja Gražina Kazilionienė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Panevėžio teismo rūmų pirmininkas Eigirdas Činka BNS penktadienį sakė esąs informuotas apie sulaikytą neblaivią teisėją ir šiuo metu besiaiškinantis aplinkybes.

„Neabejotinai bus vertinama. Gali būti taikomas nušalinimas nuo pareigų arba atleidimas iš tarnybos“, – sakė E.Činka.

Neblaivi 57 metų teisėja sulaikyta ketvirtadienį apie 13 val. 20 min. Panevėžio rajone, kelio Vilnius–Panevėžys 122-ame kilometre. 15min ketvirtadienį rašė, kad apie įtartinai važiuojantį BMW policijai pranešė kitas vairuotojas.

Pasitvirtinus įtarimams, kad Panevėžio apylinkės teismo teisėja Gražina Kazilionienė vairavo neblaivi, ji bus atleista dėl teisėjos vardo pažeminimo, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Toks elgesys yra netoleruotinas ir bus griežtai įvertintas. Jeigu įtarimai pasitvirtins, prezidentė kreipsis į Teisėjų tarybą dėl atleidimo pažeminus teisėjos vardą“, – teigiama prezidentūros BNS perduotame komentare.

Teisėja lankosi pas gydytoją

Penktadienį teisėja G.Kazilionienė į darbą neatvyko, teismo vadovus informavo, kad lankosi pas gydytoją, pranešė Panevėžio apylinkės teismas.

Šio teismo pirmininko pavaduotoja kreipėsi į Teisėjų tarybą ir Panevėžio apygardos teismo pirmininką, prašydama imtis skubių veiksmų dėl sulaikytos neblaivios vairuojančios automobilį teisėjos tolesnio pareigų vykdymo.

„Toks teisėjos elgesys, kuriuo galimai buvo pažeistos Baudžiamojo kodekso normos, yra nesuderinamas su teisėjui taikomu garbingumo principu ir nepriekaištinga reputacija. Teisėjo elgesys turi patvirtinti žmonių tikėjimą teismų sistemos garbingumu“, – rašte teigė teismo pirmininko pavaduotoja Daina Vaidachavičienė.

Teisėjų taryba penktadienį pranešė taip pat svarstysianti neblaivios vairavusios teisėjos elgesį.

„Su neblaivių vairuotojų problema teismuose susiduriama kiekvieną dieną – pernai Lietuvos teisėjai išnagrinėjo apie 3,3 tūkst. baudžiamųjų bylų dėl vairavimo neblaiviam, kai kraujyje rasta daugiau negu 1,5 promilės alkoholio. Ši problema mūsų visuomenėje išties opi – akivaizdu, kad ji nepriklauso nei nuo socialinės padėties, nei nuo statuso, nei nuo užimamų pareigų“, – pranešime pažymi Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Norkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Norkus

R.Norkus apgailestavo dėl tokio teisėjos elgesio, pabrėždamas, kad toks elgesys netoleruotinas: „Teisėjų taryba yra nuoširdžiai nusivylusi tokiu neatsakingu teisėjos elgesiu – tai yra nepateisinama ir netoleruotina. Teisėjų taryba visada buvo ir išliks griežta tokiais atvejais – tokie atvejai kenkia teismų autoritetui ir menkina žmonių pasitikėjimą teisingumo sistema.“

Teisėjams keliami ypač aukšti etikos ir moralės reikalavimai, todėl tiek darbe, tiek su pareigomis nesusijusioje veikloje jų reputacija ir elgesys turi būti nepriekaištingi, teigiama pranešime.

Pasak R.Norkaus, „Lietuvoje galiojantys įstatymai lygūs visiems žmonėms, todėl teisėjas kaip ir kiekvienas neblaivus vairuotojas už savo poelgį turės atsakyti įstatymo numatyta tvarka“.

Be to, teisėjas už tokį poelgį papildomai atsako drausmine tvarka. Jam gali būti pritaikytas atleidimas iš pareigų už teisėjo vardą žeminantį poelgį.

Už neblaivų vairavimą šiemet teismai skyrė keliasdešimt tūkstančių siekiančias baudas dviem moterims. Buvusiai Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovei Daivai Gineikaitei skirta 20,7 tūkst. eurų baudą dėl piktnaudžiavimo siekiant nuslėpti girtumą. Iš verslininkės Gretos Vaitkutės-Kaikarienės bus konfiskuota 41,6 tūkst. eurų dėl to, kad ji taip pat išgėrusi sėdo prie vairo. Verslininkė tapo viena iš griežčiausiai (bent finansine prasme) už girtumą kelyje nubaustų vairuotojų per visą Lietuvos istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius