Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 19 /16:24

Prieš medžių kirtimą Kaune protestavusiems asmenims skirtos baudos

Rugpjūčio 21 d. Kaune policijos pareigūnai į komisariatą pristatė tris asmenis, protestavusius prieš medžių kirtimą A.Smetonos alėjoje. Areštinėje jie atsidūrė dėl teisėtų pareigūnų veiksmų nevykdymo. Prasidėjo administracinio nusižengimo bylos. Spalio 19 d. Kauno apylinkės teisme paskelbti verdiktai dviem iš trijų protestuotojų, – jiems skirtos baudos.
Auksė Petrulienė ir Saulius Dambrauskas
Auksė Petrulienė ir Saulius Dambrauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dailininkai Vytenis Jakas ir Auksė Petrulienė teismo pripažinti padarę administracinį nusižengimą. Jiems skirtos 120 eurų baudos.

Nors abu administracinėn atsakomybėn patraukti asmenys kaltais dėl pažeidimų neprisipažino, tačiau jų kaltę patvirtino tiesiogiai įvykį stebėję asmenys, liudytojais teismo posėdžiuose apklausti policijos pareigūnai, kurių parodymai tarpusavyje neprieštaringi ir yra nuoseklūs.

Trečiojo, aršiausio protesto dalyvio – advokato Sauliaus Dambrausko – byla nagrinėti dar nebaigta.

„Kauno medžių kirtimui - STOP“ grupės nuotr./Sulaikyti trys protestuotojai prieš medžių kirtimą Kaune
„Kauno medžių kirtimui - STOP“ grupės nuotr./Sulaikyti trys protestuotojai prieš medžių kirtimą Kaune

Visi trys jie buvo kaltinami dviejų administracinių nusižengimų padarymu – nevykdė teisėtų policijos pareigūnų nurodymų ir peržengė policijos „stop“ juostą. Tiesa, V.Jakui dėl antrojo nusižengimo byla nutraukta: paaiškėjo, kad jis visą laiką praleido policijos automobilyje ir į „stop“ juosta aptvertą zoną nebegrįžo, tad jos neteisėtai nekirto.

Teismas nustatė, kad policijos pareigūnų reikalavimas pasitraukti iš kertamų medžių darbų zonos buvo teisėtas, kadangi medžių kirtimo darbus vykdžiusi įmonė pareigūnams pateikė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus išduotą leidimą medžių kirtimo darbams vykdyti. Tad norėdami užtikrinti viešąją tvarką ir darbų saugą, policininkai aptvėrė teritoriją „stop“ juosta ir pareikalavo pašalinius asmenis, kurie nebuvo informavę apie susirinkimą, pasišalinti iš aptvertos teritorijos. Pareigūnai perspėjo juos, jog nevykdant reikalavimo, bus imtasi prievartos panaudojimo.

Abiems asmenims teisme atstovavo S.Dambrauskas. Jis patikino, jog paruoš apeliacinius skundus.

VIDEO: Protestuotojus Kaune išvaikė policija

„Turiu 20 metų teisinės patirties, tad matau, kas vyksta. Laisvė yra dėžėje, tad nenuostabu, kad ir teismo sprendimas yra su tam tikra grimasa. Gerai, kad teisingumas turi keletą pakopų – skųsim šiuos sprendimus“, – patikino S.Dambrauskas.

Auga jau naujos liepos

Prieš savaitę Kauno miesto savivaldybė pasidalijo nuotraukomis, kuriose užfiksuoti nauji A.Smetonos alėjoje pasodinti medžiai. Medžiai, dėl kurių vietos šioje gatvėje ir užvirė protestų banga. Atsinaujino ne tik A.Smetonos alėjos želdiniai. Ištiesti nauji šaligatviai, borteliai, gatvės danga, įrengta nauja kanalizacija bei apšvietimas.

Spalio pradžioje dviem vilkikais iš Olandijos į Kauną buvo atgabenta pirmoji augti miesto sąlygomis pritaikytų „Rancho“ veislės liepų siunta. Jų amžius yra nuo 10 iki 15 metų, aukštis – apie 5–7 metrus, o suvešėjusių lajų skersmuo sieks maždaug 6 metrus. Pasak želdinių specialistų, šių liepų lajos suformuotos pakankamai aukštai, todėl jų iškart nereikės genėti. Tai padės apsisaugoti nuo ligų ir kenkėjų, o patys medžiai bus atsparūs aplinkos poveikiui ir ilgaamžiai.

Kiek vėliau Kauną pasiekė ir antroji medžių siunta. Liepos pradėtos sodinti ir Miško gatvėje. Vėliau darbai persikels į Vytauto prospektą.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Naujai pasodinti A.Smetonos alėjos medžiai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Naujai pasodinti A.Smetonos alėjos medžiai

Mano, jog kirto neteisėtai

15min primena, jog rugpjūčio 21 d. rytą A.Smetonos alėjoje turėjo būti nupjauti likę penki, palei upės krantinę augę kaštonai. Sužinoję tai, aktyvistai susirinko ginti medžių. Pasak jų, sveikus augalus bandoma pjauti neteisėtai, neturint leidimo. Be to, jie pjaunami vegetacijos metu, o tai daryti neva draudžia teisės aktai.

Aktyvistų įsitikinimu, remiantis Kauno miesto savivaldybės išplatinta informacija, visi medžiai pagal išduotą leidimą A.Smetonos alėjoje jau buvo išpjauti rugpjūčio 18 d, tad jiems nebuvo suprantama, kokius darbus žadėta atlikti rugpjūčio 21-osios rytą.

Susidūrę su pasipriešinimu, kirtimo darbus Kauno miesto savivaldybės nurodymu atvykę vykdyti UAB „Kauno gatvių apšvietimo“ atstovai iškvietė policijos pareigūnus. Policiją tikina kvietę ir aktyvistai.

Pareigūnai iš pradžių gražiuoju bandė išprašyti iš darbų vietos protestuotojus, tačiau šie pasišalinti nesutiko: sėdo ant žemės, vienas kito, bėgo nuo policininkų. Protesto akcijoje dalyvavo ir viena nėščia moteris.

„Grupė asmenų neleido įmonei, turinčiai leidimą, vykdyti medžio kirtimo darbų. Atvykę pareigūnai gyventojų prašė pasitraukti iš nesaugios, aptvertos darbų vykdymo teritorijos bei leisti atlikti numatytus darbus. Į teisėtus pareigūnų reikalavimus pasitraukti asmenys nereagavo, ignoravo pareigūnų prašymus, dėl to jie buvo pristatyti į komisariatą“, – kodėl sulaikyti trys asmenys, tuomet aiškino Kauno apskrities policija.

Komisariate jiems pradėtos administracinių teisės pažeidimų bylų teisenos. Dėl statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymo jiems grėsė bauda nuo 90 iki 140 eurų.

Taip pat pradėta administracinių nusižengimų teisena dėl to, jog susirinkę asmenys nebuvo informavę Kauno miesto savivaldybės dėl planuojamos vykdyti protesto akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius