Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kovotojų prieš narkotikus tabore surengtą eiseną vietiniai stebėjo su šypsena

Du vyrai brūzgynuose pramintu takeliu žingsniuoja link taboro. Aplink pilna šiukšlių, mėtosi ir vienas kitas švirkštas. Šį atokesnį kelią dažniausiai renkasi į taborą eidami vieninteliu tikslu. Išgirdę, kad ten šiuo metu policija, vyksta akcija, jie nusikeikia. Kol kas apsvaigti nepavyks.
Buvusių narkomanų eitynės Vilniaus čigonų tabore
Buvusių narkomanų eitynės Vilniaus čigonų tabore / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Trečiadienį per Visų Šventųjų dieną surengta akcija „Aš noriu būti laisvas“. Čia susirinko kelios dešimtys žmonių: iš narkotikų liūno sėkmingai išbridę žmonės, jų artimieji, reabilitacijos centrų darbuotojai, bažnyčios atstovai.

„Mes nenusiteikę prieš pačius romus, mes nusiteikę prieš narkotikų prekybą, kuri vyksta šioje vietoje, – per garsiakalbį rėkė akcijos iniciatorius ir reabilitacijos centro „Naujas gyvenimas“ vadovas Marius Balčiūnas.

Per taborą žygiavo dešimties vergų eisena, o priešakyje – aukso luitų prikrautą karutį stumiantis narkotikų prekeivis.

„Šitie vergai simbolizuoja narkomanus, – mostelėjęs į eiseną sako M.Balčiūnas, – ir šitos narkomanus surišančios virvės, jos įtraukia visus supančius žmones: vaikus, mamas, žmonas, giminaičius. Narkomanas niekada nebūna vienas, jis įtraukia ir kitus. Aukso luitai simbolizuoja narkoprekeivio turtus, kuriuos jis susikrauna šių nekaltų žmonių dėka.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Buvusių narkomanų eitynės Vilniaus čigonų tabore
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Buvusių narkomanų eitynės Vilniaus čigonų tabore

Pažiūrėti į eiseną vietiniai taboro gyventojai nepanoro, į lauką išėjo vos kelios chalatais pasipuošusios moterys, o vienas kitas vaikas smalsiai spoksojo pro langą.

„Narkotikų prekyba yra nusikaltimas. Aš kreipiuosi į jus nuoširdžiai ir prašau, nustokite pardavinėti narkotikus! Liaukitės! Darykite išvadas! Nejaugi jums negėda? Jūs galite slėptis savo nameliuose, bet nuo savęs nepasislėpsite. Kiek žmonių mirė čigonų tabore? O Jūs sakote, kad nieko blogo nedarote“, – per garsiakalbį rėkė M.Balčiūnas.

Viena akivaizdžiai triukšmu nepatenkinta moteris atsišaukė: „Eikit po to į miestą! Ten nepardavinėja?“

Kalbėdama su 15min moteris teigė, kad mielai išsikeltų iš taboro, tačiau tik tuo atveju, jei gautų butą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Buvusių narkomanų eitynės Vilniaus čigonų tabore
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Buvusių narkomanų eitynės Vilniaus čigonų tabore

„Patys čia atvežė tuos narkotikus. Kur važiuoti, kur eiti? Mano dukra išvažiavo į Angliją, ir butą davė, ir darbą davė. O ką Lietuvoje duoda?“ – retoriškai klausė moteris.

Paklausta, ar neerzina susirinkusieji į akciją, moteris atkirto, kad jai nebaisu, nes ji nieko nedaro. Išgirdusi klausimą, o kas daro, ji tik patylėjo ir apsisukusi grįžo namo.

Jos kaimynė Sara eiseną lydėjo su šypsena: „Man patinka tokia akcija, kad tokia kiekvieną dieną būtų, kad žmonės žinotų, jog narkotikų negalima vartoti“.

Bekalbant su Sara fone girdisi M.Balčiūno balsas: „Nesenai mūsų pažįstamas čia nusipirko narkotikus ir užmigo ant geležinkelio, jį pervažiavo traukinys. Neseniai kelias dienas reabilitacijos centre pabuvęs vaikinas išvažiavo čia ir jį rado negyvą. Tabore daugiau narkotikų prekeivių negu pačių namų!“

Išgirdusi šiuos žodžius Sara išsišiepia dar plačiau ir pasiūlo man užsukti į jos namus: „Jei jau į kiekvieną trobą galima užeiti ir rasti narkotikų, tai prašom, užeikite.“

Surimtėjusi moteris tikina, kad ne tabore reikia kovoti su narkomanija. Svarbiausia, anot jos, sustabdyti į Lietuvą gabenamą kontrabandą.

„Pati tai žinau. Lietuviai atveža čia narkotikus iš užsienio, jie eina iš rankų į rankas, kol pasiekia čigonus. Juk patys čia niekas jų negamina. Juk čigonas neatveš kilogramais ir visiems nepaduos“, – sako Sara.

Tikisi atkreipti dėmesį

Akcijoje dalyvavęs Eduardas pasakoja, kad atvyko čia norėdamas išreikšti savo neigiamą požiūrį į narkotikus, taip pat pagerbti žmones, nukentėjusius nuo čia pardavinėjamo heroino.

Pats Eduardas puikiai supranta problemos mastą, iš 11-os žmonių, su kuriais anksčiau vartodavo, gyvi tėra gal 5. Stebina jo sukaupta patirtis – per 30 savo gyvenimo metų 19-a jis vartojo narkotikus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus čigonų taboras
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus čigonų taboras

„Prasidėjo nuo cigarečių, septynerių pradėjau. Paskui klijai, žolytė, alkoholis, o tada vis sunkesni ir sunkesni narkotikai. Ir taip 19 metų“, – sako jau dvejus metus sėkmingai įpročio atsisakęs vyras.

Paklaustas, ko tikisi pasiekti tokia akcija, Eduardas atsako, kad jau šį tą pasiekė – kol jie čia, narkotikų tikrai neįsigysi nei viename name.

„Tikiu, kad ši akcija gali padėti, nes jau dabar matome, kad visuomenė po truputį atsitokėja ir pradeda kažką daryti, kovoti su šia problema, nes tai negali tęstis“, – sako jis.

M.Balčiūnas, kalbėdamas su 15min, sako, kad narkotikų problema tik didėja, narkomanais tampa vis jaunesni žmonės.

„Neseniai 20-ies metų mergina buvo mūsų reabilitacijos centre. Ji pasakojo, kad čia už vieną narkotikų dozę ją žagino trys romai. Įsivaizduojate? Tai tragiška situacija. Mūsų tikslas – dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį, kad kažkaip reikia juos iškeldinti“, – sako M.Balčiūnas.

Anot jo, neįmanoma, kad gyvendami tabore romai sėkmingai integruosis į visuomenę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Balčiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Balčiūnas

„Mes turime išplėšti iš šitos terpės romus ir padėti jiems integruotis kitoje aplinkoje. Jei jie liks čia, tai tas pats, jei narkomanas gydytųsi metus reabilitacijos centre ir po to grįžtų čia. 90 procentų, kad jis vis tiek atkris. Vaikai, gyvendami šitoje aplinkoje, matydami narkotikų prekeivius, nusikalstamą veiklą, jie taps tokie patys kaip ir nusikaltėliai“, – dėsto aktyvistas.

Veiksminga priemonė kovojant su narkotikais, pasak pašnekovo, būtų dar griežtesni įstatymai nei yra dabar.

„Už narkotikų prekybą reikia iškart sodinti į kalėjimą, tada žmonės bijos ir padarys kažkokias išvadas. Ir už turėjimą reikia bausti griežtai, nes narkotikai yra XXI amžiaus maras, jis plinta visur“, – sako M.Balčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius