-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš teismą stos teisėjams ir prokurorams ŽIV bei mirtimi grasinę 9 nuteistieji

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl grasinančių laiškų, siųstų teisėjams, prokurorams ir kitiems tarnautojams. Prieš teismą stos devyni įtariamieji, kuriems pareikšti įtarimai dėl 43-jų nusikalstamų veikų, susijusių su grasinimu nužudyti bei sunkai sutrikdyti žmogaus sveikatą, turto prievartavimo, pirmadienį pranešė policija.
Šiaulių tardymo izoliatoriaus koridorius
Šiaulių tardymo izoliatoriaus koridorius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Nuo 2014 metų vidurio ir praėjusiais metais Šiaulių regiono teisėjai, prokurorai, antstoliai ir vieno Šiaulių dienraščio redaktorius paeiliui pradėjo gauti grasinančio pobūdžio laiškus.

Analogiški laiškai pasiekė ir Kauno administracinio teismo bei Telšių apskrities teisėjus. Kai kurie jų buvo gana drastišku pavadinimu – „Mirties nuosprendis“.

Laiškus pasirašė įvairiose laisvės atėmimo vietose esantys kalinamieji savo pavardėmis.

Laiškus pasirašė įvairiose laisvės atėmimo vietose esantys kalinamieji savo pavardėmis.

Tą patvirtino Lietuvos teismo ekspertizės centro Šiaulių skyriaus specialistai, atlikę rašto tyrimus.

Policija nustatė, kad grasinančius laiškus gavę žmonės su rašiusiaisiais dažniausiai niekada nebuvo turėję jokių reikalų, išskyrus kelis teisėjus, kurie buvo nagrinėję nuteistųjų baudžiamąsias bylas dėl jų padarytų nusikalstamų veikų.

Laiškų autoriai – asmenys, ne vieną kartą teisti už įvairius nusikaltimus – vagystes, plėšimus, nužudymą ne mažesnėmis nei 10 metų laisvės atėmimo bausmėmis. Laiškuose buvo necenzūrinių, užgaulių, žeminančių ir gašlių žodžių.

Siekiant sustiprinti laiško poveikį, kartais jie buvo pasirašomi krauju, buvo nupieštas kryžius ir užrašas ŽIV. Visų gavėjų buvo reikalaujama sumokėti nurodomą pinigų sumą, kuri siekdavo ir 10 000, ir 50 000 eurų, juos pervedant į išvardintų asmenų sąskaitas.

Priešingu atveju, buvo grasinama susidoroti su jais pačiais ir jų artimaisiais, sugadinti jų turtą, susprogdinti instituciją, kurioje jie dirba. Grasinimų įtaigumui, ant laiško kartais priklijuodavo skutimosi peiliuką ar surašydavo vulgarių grasinančių prierašų.

Iš viso buvo parašyti 28 tokie laiškai. Kai kurie valstybės tarnautojai jų gavo ne po vieną. Kaip paaiškėjo ikiteisminio tyrimo metu, juos rašantieji tiesiog nežinojo, kam rašyti, tad pasinaudojo kartu kalinčių asmenų turimais duomenimis apie oficialiai žinomus žmones.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje 25 metus kalėjęs vyras paaiškino, kad Radviliškio teismo teisėją pasirinko visiškai atsitiktinai: gal pas ką nors kameroje pamatė jos darbo vietą ar perskaitė nuosprendyje.

Tyrimo metu ėmė aiškėti absurdiški tokio nuteistųjų elgesio motyvai. Pravieniškių pataisos namų 20-metis gyventojas prisipažino, kad iš tikrųjų jis nieko blogo teisėjai neketinęs padaryti.

Jis rašęs laišką tik dėl to, jog norėjo, kad jį pervežtų į Alytų.

Jis rašęs laišką tik dėl to, jog norėjo, kad jį pervežtų į Alytų.

Kad pervežtų, reikėjo padaryti nusikaltimą. Kadangi teisėja jį teisė, tai jis prisiminė jos duomenis ir parašė grasinantį laišką. Vaikinas puikiai žinojo, kad toks jo poelgis baigsis baudžiamąją byla.

Net šešis grasinančius laiškus parašęs Šiaulių tardymo izoliatoriuje buvęs 27 metų suimtasis tyrėjams irgi aiškino, kad juos parašė norėdamas būti vežiojamas.

Lukiškių tardymo izoliatoriuje 25 metus kalėjęs vyras grasinantį laišką parašė svetimu vardu – pažįstamos merginos, su kuria buvo susipažinęs nelaisvėje, etapų metu.

Ji nežinojo, kad jos pažįstamas jos vardu parašė grasinantį laišką teisėjai. Pasirodo, vyras taip pasielgė, tikėdamasis su mergina susitikti. Kito būdo jis nesugalvojo, tik jos vardu parašyti laišką, o tada, jo manymu, juos kartu būtų vežę ir taip jie būtų susitikę apklausose ar teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius