Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prisidengdami „Mamų unijos“ vardu ir sunkia vaiko liga aferistai tuština vilniečių pinigines

Šiaurės miestelyje gyvenanti 58 metų Birutė sekmadienį tapo sukčių auka. Nepažįstamiesiems moteris atvėrė ne tik buto duris, bet ir piniginę. Patikėjusi, kad „Mamų unijos“ savanoriais prisistatę vyras ir moteris iš tikrųjų renka aukas vėžiu sergančiam Maksymilianui, Birutė apsimetėliams davė 5 eurus. „Mamų unija“ pabrėžia tokiu būdu aukų nerenkanti ir įspėja vilniečius neįsipainioti į piktavalių tinklą.
Maksymilianas Seliava
Maksymilianas Seliava

Sekmadienio popietę į Šiaurės miestelyje gyvenančios Birutės namų duris pasibeldė du iš pažiūros patikimos išvaizdos nepažįstamieji – daugiau nei 50 metų moteris ir 30-ies neturintis vaikinas.

Aukštas, stambaus kūno sudėjimo vaikinas buvo nekalbus, užtat moteris papasakojo graudžią istoriją apie onkologine liga sergantį mažametį, kuriam reikalingas gydymas užsienyje. Moteris sakė, kad vaikščiodami po butus „Mamų unijos“ savanoriai renka lėšas mažojo ligonio gydymo išlaidoms padengti.

Man parodė blanką su „Mamų unijos“ logotipu. Jame buvo surašytos žmonių pavardės ir aukos sumos. Aš daviau 5 eurus ir irgi pasirašiau.

Moteris pasipasakojo pati irgi sunkiai sirgusi, išgyvenusi komą, todėl esą labai gerai supranta, kaip jaučiasi sergantį vaiką auginanti Seliavų šeima.

„Man parodė blanką su „Mamų unijos“ logotipu. Jame buvo surašytos žmonių pavardės ir aukos sumos. Aš daviau 5 eurus ir irgi pasirašiau“, – 15min.lt pasakojo Birutė.

Užvėrė duris ir suabejojo

Atsisveikinusi su aukų rinkėjais Birutė susimąstė ir ėmė dvejoti, ar nebus tapusi aferistų auka.

„Paskambinau į „Mamų uniją“ ir man paaiškino, kad lėšų vaikščiojant po butus fondas tikrai nerenka. Tada paskambinau į policiją ir viską papasakojau pareigūnams“, – dėstė Birutė.

Fotostudijos nuotr./Eglė Mėlinauskienė
Fotostudijos nuotr./Eglė Mėlinauskienė

Labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ direktorė Eglė Mėlinauskienė apgailestauja, kad fondo vardu naudojamasi blogais tikslais.

„Man ne tiek žmonių paaukotų pinigų gaila, kiek pasitikėjimo, jų geros valios, kuria tiesiog pasinaudojama“, – dėl fondo reputacijos sunerimo E.Mėlinauskienė.

Nevaikštome nei per butus, nei per įmones.

Ji sakė prieš dešimt dienų gavusi vienos Šiaurės miestelyje veikiančios įmonės laišką, kuriame irgi rašoma apie du žmones, renkančius aukas.

„Iš apibūdinimo supratau, kad tai – tie patys asmenys. Veikiame jau septintus metus, tačiau per tą laiką nė karto lėšų nerinkome tokiu būdu: nevaikštome nei per butus, nei per įmones. Jei ir vykdome kokią nors akciją, tai dažniausiai didelių viešų renginių metu, kur savanoriai vilki marškinėlius su skiriamaisiais ženklais, turi specialias aukų dėžutes“, – aiškino E.Mėlinauskienė.

Maksymilianas Seliava
Maksymilianas Seliava

Ji ragina vilniečius, ypač Šiaurės miestelio gyventojus, būti budrius. Fondo vadovė jau susisiekė su policijos komisariatu, netrukus į policijos pareigūnus bus kreipiamasi ir oficialiu raštu.

Paaukotas 28 601 euras

„Mamų unija“ ne kartą bendradarbiavo su savo partneriu 15min.lt. Prieš mėnesį portalas rašė apie Maksymilianą, kuriam praėjusių metų lapkričio 24 dieną buvo diagnozuota kairės akies multifokalinė retinoblastoma.  

Tai – piktybinis akies navikas, kurio negydant vaikas gali netekti akies, liga gali išplisti į smegenis, plaučius, kaulus.

Vasario 25 dienos duomenimis, Maksymilianui buvo paaukota 28 601 euras. 

Lietuvoje Maksymilianas jau ištvėrė tris chemoterapijos kursus, tačiau visos gydymo galimybės tėvynėje jau išsemtos. Mažojo paciento gydymą Šveicarijoje kompensuoja Lietuvos Valstybinės ligonių kasos, tačiau kelionės išlaidas ir pragyvenimą turi apmokėti pati Seliavų šeima. Ją išlaiko tik tėtis.

Į pagalbą Seliavoms stojo labdaros ir paramos fondas „Mamų unija“.

Apskaičiuota, kad vienam vizitui į Šveicarijos kliniką reikalinga suma – ne mažiau kaip 3 tūkst. eurų. Vizitai numatomi mažiausiai metus, vykstant į kliniką kas tris keturias savaites. Todėl Maksymiliano slaugai, kelionėms ir apgyvendinimui Šveicarijoje reikalinga ne mažesnė kaip 30 tūkst. eurų sum​a.

Vasario 25 dienos duomenimis, Maksymilianui buvo paaukota 28 601 euras. 

„Bonjour” ir „merci beaucoup“

Maksymilianas jau grįžo iš pirmosios kelionės į Šveicarijos klinikas ir laukia kito vizito.

Berniuko mama Joana pasakojo, kad intraarterinės chemijos procedūra praėjo gerai, be komplikacijų, truko 2 valandas.

Maksymilianas Seliava
Maksymilianas Seliava

Berniukas atsibudo ramus, besišypsantis. Kito vizito metu Šveicarijos gydytojai tikrins, kaip chemija paveikė auglį.

Joana labai džiaugėsi, kad Maksymilianas per kelionę nesusirgo, nes tą savaitę Šveicarijoje buvo labai vėjuota ir žvarbu.

Kai Maksymilianas ateidavo į kliniką, jis su medicinos sesutėmis sveikindavosi, sakydamas „bonjour” ir dėkodavo „merci beaucoup“.

„Kai Maksymilianas ateidavo į kliniką, jis su medicinos sesutėmis sveikindavosi, sakydamas „bonjour” ir dėkodavo „merci beaucoup“, – šypsosi Joana.

Berniuko šeima dėkoja Šveicarijoje gyvenančiai Rūtai, kuri pasitiko jų šeimą Ženevoje ir palydėjo iki Lozanos. Taip pat nuoširdžiai dėkoja Vilmai Valinčiūtei, kuri vertėjavo ligoninėje.

Paaukoti Maksymilianui galima taip:
Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija"
Swedbank, sąskaitos numeris: LT77 7300 0101 4079 5625, Paypal: egle@mamuunija.lt,
SWIFT ​kodas ​HABALT22
Mokėjimo paskirtyje nurodykite „Maksymilianui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius