-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuratūra siekia, kad iš Viliaus Karaliaus sūnaus būtų konfiskuota ne 1,6 milijono, o per 7 milijonų litų vertės turto

Vilniaus apygardos teismas antradienį apeliacine tvarka pradėjo nagrinėti dėl neteisėto praturtėjimo kaltu pripažino stambaus masto kontrabanda įtariamo Viliaus Karaliaus sūnaus Edgaro Karaliaus bylą, kurioje konfiskuota turto daugiau nei už 1,6 mln. litų.
Edgaras Karalius
Edgaras Karalius / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Skundą padavusi Generalinė prokuratūra siekia, kad iš nuteistojo būtų konfiskuota turto daugiau nei už 7 mln. litų.

Prokuratūra teismui siūlo konfiskuoti milijoninės vertė namą, sklypą, brangų E.Karaliaus automobilį bei negyvenamąsias patalpas. To buvo prašoma ir pirmos instancijos teisme.

Tuo tarpu advokato padėjėju dirbantis E.Karalius mano, kad jis nuteistas nepagrįstai. Vyras apygardos teismui pateikė prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Vilniaus miesto apylinkės teismas, kuris nagrinėjo E.Karaliaus bylą ir vėliau paskelbė nuosprendį, du kartus mėgino kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už neteisėtą praturtėjimą, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui – Konstitucijai, tačiau abu kartus byla grąžinta nagrinėjimui atgal.

Vilniaus apygardos teismas nutartį dėl E.Karaliaus prašymo kreiptis į Konstitucinį Teismą skelbs balandžio 4 dieną.

Vilniaus miesto apylinkės teismas sausio 18 dieną E.Karalių pripažino kaltu ir skyrė 13 tūkst. litų baudą.

Teismas nuosprendyje paskelbė, kad nors E.Karalius kaltas neprisipažino, tačiau jo kaltė įrodyta, priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį teismas rėmėsi specialisto išvada, kad E. Karalius negalėjo turėti tiek teisėtų pajamų.

Tai viena pirmųjų bylų dėl neteisėto praturtėjimo, išnagrinėta teismo teisiamajame posėdyje viešai. Iki tol didžiąją dalį bylų dėl neteisėto praturtėjimo teismai baigdavo baudžiamaisiais įsakymais.

Apylinkės teismui Generalinė prokuratūra siūlė konfiskuoti turto daugiau nei už 7 mln. litų. Tačiau teismas nusprendė konfiskuoti tiek neteisėtų pajamų, kiek jų buvo panaudota. Teismas atsižvelgė į tai, kad E. Karalius skolingas bankui, o konfiskavus daugiau turto, nukentėtų trečiųjų šalių interesai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) išaiškino, kad įtariamasis turi 6 mln. 400 tūkst. litų kainuojantį namą ir 20 arų žemės sklypą Svajonių gatvėje, Valakupiuose, Vilniuje. Vyras už 700 tūkst. litų taip pat buvo įsigijęs sostinės centre Aludarių gatvėje esančias negyvenamąsias patalpas. Nustatyta, kad E.Karalius turi ir automobilį „Mercedes-Benz C220“, kurį pirko už 50 tūkst. litų.

Namas prestižinėje sostinės vietoje E.Karaliui parduotas 2007-ųjų gruodžio pabaigoje. Jis ir žemės sklypas buvo įkeisti bankui.

Namą E.Karaliui pardavė buvęs Alytaus meras Česlovas Daugėla ir jo sutuoktinė. E.Karalius Daugėloms liko skolingas 6 mln. litų. Pirkdamas namą su sklypu, jis Daugėloms tesumokėjo 400 tūkst. litų.

E.Karaliui įtarimai pareikšti, kad jis, neturėdamas lėšų, įsigijo brangaus turto. Tyrimo metu paskaičiuota, kad advokato padėjėju dirbantis įtariamasis pats neturėjo ir neturi pakankamai pajamų įsigyti daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. litų vertės turtui.

E.Karaliaus tėvas V.Karalius anksčiau buvo teistas ir kalėjo dėl kontrabandos. Dabar jis vėl yra teisiamas, šįkart vienoje didžiausių Lietuvoje kada nors tirtoje kontrabandos byloje. Dešimt asmenų, tarp jų buvęs policijos pareigūnas V.Karalius, kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę bendros daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą.

Prokuratūra teigia, kad cigaretės 2009–2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją. Prokurorai nustatė, kad nusikaltėliai kyšiams muitinės pareigūnams skyrė 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Vilniaus teritorinė muitinė dėl šiais nusikaltimais Lietuvos valstybei padarytos žalos byloje yra pateikusi beveik 7 mln. litų ieškinį. Už tokią sumą apribotos nuosavybės teisės į kaltinamųjų turtą.

Sūnaus byla dėl neteisėto praturtėjimo buvo išskirta iš tėvo bylos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius