Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 16 /16:04

Prokuroras J.Laucius dėl jam iškelto ieškinio prašo R.Kurlianskiui skirti 5 tūkst. eurų baudą

Prokuroras Justas Laucius sulaukė Raimondo Kurlianskio kaltinimų, jog po vieno teismo posėdžių prokuroras įžeidė jo orumą, kai jį pavadino „turtingu, ligotu ir užimančiu aibę reikšmingų pareigų“. J.Laucius sako, kad R.Kurlianskis piktnaudžiauja teise ir prašo jam skirti 5 tūkst. eurų baudą.
Justas Laucius
Prokuroras Justas Laucius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Kurlianskio advokatas teigė, jog praėjusiais metais po vieno iš teismo posėdžių, kai teismas nepatenkino prokuroro J.Lauciaus prašymo grąžinti R.Kurlianskį į Lukiškių tardymo izoliatorių ir paskyrė kitą kardomąją priemonę, prokuroras esą netinkamai pasisakė žurnalistams.

„Atsakovo (prokuroro J.Lauciaus – 15min. past.) pasisakymas yra įrašytas ir buvo transliuotas, jis yra aiškus. Iškeldamas į pirmą vietą tokius dalykus, kad R.Kurlianskis yra „turtingas ir ligotas“, kurie net nėra teisinės kategorijos teiginiai <...> Prokuroras tokio leksikono apskritai neturėtų naudoti. Manau, kad tai buvo padaryta sąmoningai, norint pakenkti ieškovo reputacijai“, – anksčiau 15min sakė R.Mikliušas.

Anot jo, prokuroro teiginiai prieštaravo Vilniaus apygardos teismo nutarčiai, kurioje buvo išdėstyta daugiau motyvų, dėl kurių R.Kurlianskiui nebuvo paskirta tokia kardomoji priemonė, kokios prašė prokuroras.

Tuo tarpu po keleto nepavykusių posėdžių antradienį J.Laucius pasirodė teismo posėdyje ir pareiškė abejojantis R.Kurlianskio bei jo gynėjo motyvais. „Gerbiamas ieškovas piktnaudžiauja teise, pateikus ieškinį siekiant ne tų tikslų, kurie yra deklaruojami“, – sakė J.Laucius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./J.Laucius ir R.Kurlianskis Vilniaus apylinkės teisme
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./J.Laucius ir R.Kurlianskis Vilniaus apylinkės teisme

J.Laucius teisme teigė, kad R.Kurlianskis ir jo gynėjas galimai piktnaudžiauja teise, nes ieškinys yra nepagrįstas. Anot prokuroro, civilinė byla jam galimai iškelta vien tik dėl to, kad jis galėtų būti nušalintas nuo „MG Baltic“ korupcijos bylos.

„Vienu iš nušalinimų motyvų R.Kurlianskis nurodė, kad vien civilinės bylos iškėlimo faktas yra pakankamas pagrindimas nušalinti prokurorą nuo J.Lauciaus tyrimo <...>“, – teisme sakė J.Laucius.

„MG Baltic“ viceprezidento advokatas su tuo nesutiko ir teigė, kad kiekvienas turi teisę kreiptis dėl garbės ir orumo įžeidimo, o kiek šis ieškinys yra pagrįstas turi spręsti teismas.

„Prokuroras pats turėjo, ar jam vadovybė turėjo patarti, jog civilinėje byloje prokuroras kaip atsakovas negali dalyvauti. Tai turėtų būti logiškas žingsnis, tai tikrai nėra nušalinimo klausimo pabaiga. Teismas konstatavo (dėl prokuroro nušalinimo – 15min. past.), kad ieškinys nebuvo priimtas. Labai įdomu, kaip teismas vertintų labai“, – sakė R.Mikliušas.

Prokuroras toliau aiškino kad, apie sveikatą „Lietuvos ryto TV“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“ pradėjo kalbėti pats R.Kurlianskio advokatas, išreikšdamas susirūpinimą dėl jo kardiologinių problemų, kai šis išleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus atsidūrė ligoninėje.

Anot J.Lauciaus, advokatas taip pat buvo paklaustas žurnalistės, ar tai nepagelbės R.Kurlianskio gynybos taktikai – to R.Mikliušas žurnalistei nepaneigė.

Prokuroras taip pat klausė R.Kurlianskio, ar teiginiai, jog jis turi sveikatos problemų, gauna daugiau pajamų nei statistinis Lietuvos gyventojas ir užima daugybę pareigų „MG Baltic“ koncerne ir kitur, neatitinka tikrovės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

R.Kurlianskis nepaneigė šių teiginių, tačiau išreiškė mintį, kad bet kuriuo atveju jaučiasi įžeistas, kadangi prokuroras neaptarė teismo argumentų visumos, tačiau galimai išsirinko visuomenę labiausiai įaudrinančius akcentus.

„Tikrovę atitinka, bet tai nieko bendro neturi su jūsų pareiškimu, kad aš esu ligotas. Dar luošiu galėjote pavadinti“, – sakė R.Kurlianskis.

J.Laucius aiškino, kad jo žodžiai neturi neigiamo atspalvio ir atitinka teisinius terminus. „Vartojau žodį ligotas, kad jis serga ligomis ir už tai jį reikia užjausti, jokio menkinančio garbę ir orumo konteksto nei supratau, nei turėjau omenyje. Žodžius vartojau taip, kaip juos vartoja teisininkas, kalbėdamas paprasta, žmonėms suprantama kalba“, – sakė J.Laucius.

„MG Baltic“ viceprezidento gynėjas teigė, kad priteisti žalos iš prokuroro jie nereikalauja. Anot R.Mikliušo, jo ginamasis tik nori, kad teismas įvertintų prokuroro elgesį ir pripažinti jį netinkamu.

„Ieškovas turi teisę nereikalauti paneigti. Šiuo atveju ieškovui pilnai pakanka konstatavimo, kad atsakovo pateikti viešai paskleisti duomenys neatitinka tikrovės ir žemina garbę ir orumą. Tai nereiškia, kad ieškinys nėra pagrįstas ar neteisėtas“, – teisme sakė R.Mikliušas.

J.Laucius prašo ieškinį pripažinti nepagrįstu ir prašo už piktnaudžiavimą procesine teise skirti R.Kurlianskiui 5 tūkst. eurų baudą pagal CK 95 str. Prokuratūros atstovė taip pat pareiškė nesutinkanti su R.Kurlianskio ieškiniu, kadangi jų manymu J.Laucius laikėsi visų etikos reikalavimų.

Teisėja pranešė, kad sprendimas bus skelbiamas birželio 1 d.

Po posėdžio R.Kurlianskio advokatas žurnalistams patvirtino, kad bandymas nušalinti prokurorą J.Laucių buvo ir teigė, jog tokių bandymų gali būti ir daugiau.

15min primena, jog R.Kurlianskis yra įtariamas bandymu paveikti politikus, priimant koncernui „MG Baltic“ naudingus sprendimus. O valstybinį kaltinimą pastarojoje byloje palaikantis J.Laucius nuo kovo 20 d. vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius