Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusė narkotikų siuntose skirti nepilnamečiams – siunčiasi sau ir draugams, bet baudžiami kaip stambūs kontrabandininkai

Nepaisant to, kad pernai sulaikytas didžiausias kvaišalų kontrabandos kiekis per visą Lietuvos muitinės istoriją – beveik 2 tonos narkotikų – pareigūnams didelį nerimą kelia tai, jog narkotikus vis dažniau siunčiasi nepilnamečiai.
Lietuvos muitinė įspėja, kad paštu narkotikus siunčiasi ir nepilnamečiai
Lietuvos muitinė įspėja, kad paštu narkotikus siunčiasi ir nepilnamečiai / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Kaip pranešime spaudai rašo Muitinės kriminalinė tarnyba, maždaug pusė 2018 m. ikiteisminių tyrimų dėl narkotikų pašto siuntose, pradėti dėl kvaišalus besisiuntusių paauglių. Ir tai toli gražu ne vien kanapės: vaikai internetu užsisakinėja ir LSD, ecstasy, kokainą, sintetinius kanabinoidus.

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Kauno skyriaus pareigūnų vertinimu tarp šiemet pradėtų ikiteisminių tyrimų daugiau nei 30 proc. susiję su nepilnamečiais, Vilniuje tokių atvejų kone perpus daugiau.

„Pasitaiko, kad tėvai mėnesiais neperžengia savo vaiko kambario durų, ant kurių kabo užrašas „netrukdyti!“ slenksčio – pasakoja viena MKT pareigūnė – Ir būna šokiruoti, kai atvykę pareigūnai tame kambaryje randa ant palangės augančias kanapes, o ant stalo – kanapių smulkintuvą.“

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Kanapių smulkintuvas
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Kanapių smulkintuvas

Narkotikai šiais laikais ypač lengvai pasiekiami – atstumas viso labo tėra kompiuterio klavišo paspaudimas. Kvaišalai perkami internetu, tam naudojantis tėvų parūpintomis banko kortelėmis, neretai atsiskaitoma ir kriptovaliuta. Kartais paaugliai aiškina tėvams turintys teisę į vaiko pinigus, už kuriuos esą internetu įsigyjantys madingų drabužių ar kitų prekių, kurių nerasi Lietuvoje.

Vaikų išradingumui nėra ribų – pareigūnai pasakoja apie atvejį, kai marihuanos sodinukus moksleivis savo kambaryje augino, tėvus įtikinęs, jog vykdo biologijos mokytojos užduotį... Kitas, nors vaikščiojo nuolat „apsirūkęs“, teisinosi, jog tai tiesiog galvos skausmai dėl intensyvių mokslų.

Paaugliai siunčiasi ne tik kanapes ar jų sėklas, bet ir LSD, ecstasy, kokainą, sintetinius kanabinoidus (kuriais užpildo elektronines cigaretes), „vonios druską“ – mefedroną, kitas naująsias psichoaktyvias medžiagas.

Dažniausiai narkotikus siunčiamasi nedideliais kiekiais, „sau ir draugams“ ar vakarėliams. Moksleiviai jų atsineša ir į klasę, dalinasi, siūlo savo mokslo draugams.

Narkotikai iš paštomatų neretai atsiimami užsimaukšlinus motociklininko šalmą. Šitaip naivūs paaugliai veltui tikisi išvengti identifikacijos, jei kas vėliau peržiūrinėtų stebėjimo kamerų įrašus.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Iš paštomato atsiimami kvaišalai
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Iš paštomato atsiimami kvaišalai

Kadangi už siuntos atsiėmimą reikia susimokėti banko kortele, pasitaiko, jog jaunuoliai mėgina įkalbėti atsitiktinius praeivius mainais už grynuosius leisti pasinaudoti jų banko kortelėmis

„Telieka stebėtis žmonių, patikinčių savo banko korteles, nepažįstamam asmeniui, naivumu“ – pakomentavo šią situaciją vienas iš MKT pareigūnų.

Pareigūnams kartais susidaro įspūdis, jog net ir nutuokdami apie kanapių rūkymą, daugelis tėvų tai tevertina it lengvą vaikų išdaigą: tarytum šie pasislėpę rūkytų paprastas cigaretes. Tuo tarpu pradėję nuo kanapių, kai kurie iš paauglių ilgainiui ima siųstis ir kitų rūšių narkotikus, platinti juos mokyklose.

Pavyzdžiui, šiuo metu Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Kauno skyriuje vyksta ikiteisminis tyrimas dėl narkotikų kontrabandos, kuria įtariamas vienas Kauno gimnazijos moksleivis. Pareigūnų žiniomis paauglys bent tris kartus į Lietuvą siuntėsi kvaišalų – kanapių ir LSD siuntas.

Šis septyniolikametis kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso 259 str. 2 dalį (Neteisėtas disponavimas narkotikais be tikslo juos platinti) ir 199 str. 3 dalį (narkotikų kontrabanda).

Narkotikų kontrabanda priskiriama prie sunkių nusikaltimų, o už ją numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų. Kadangi šešiolikos metų sulaukęs nepilnametis jau atsako už visas Baudžiamajame kodekse numatytas veikas, gimnazistui gresia reali laisvės atėmimo bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius