Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordinės narkotikų kontrabandos byla: kaip du alytiškiai ir kolumbietis kokainą nuo akmens anglies skyrė

Pirmadienį Kauno apygardos teismas atvertė vienos didžiausių Lietuvos istorijoje narkotikų kontrabandos bylą. Joje trys asmenys, iš kurių vienas – kolumbietis, kaltinami disponavę ne mažiau nei 71 kg kokainu. Narkotikai į Alytaus sandėlį atkeliavo jūriniais konteineriais iš Kolumbijos. Jie buvo paslėpti akmens anglyje.
Kaltinamieji teisme
Kaltinamieji teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vaidotas Matulaitis, Kęstutis Zienka ir Diegas Pena Murillas kaltinami tuo, kad dėl savanaudiškų paskatų ne vėliau kaip nuo 2015 m. birželio mėnesio dalyvavo kito asmens, kurio atžvilgiu tyrimas atskirtas, suburtos organizuotos grupės, užsiimančios neteisėtu disponavimu labai dideliais kiekiais narkotinių medžiagų ir jų kontrabanda bei platinimu, veikloje.

Turėdami atskirus vaidmenis organizuotoje grupėje, jie vykdė atskiras užduotis, susijusias su labai didelių kiekių narkotinių medžiagų neteisėtu saugojimu, laikymu ir gabenimu.

O būtent: įgytas didelės vertės kokaino kiekis (ne mažiau nei 71 kg) buvo paslėptas į Lietuvą gabenamuose jūriniuose konteineriuose tarp akmens anglių. Vėliau iškrautas Alytuje esančiame sandėlyje, kuriame narkotinė medžiaga buvo atrenkama ir supakuojama atskirai bei perduodama tolesniam gabenimui ir platinimui.

Į vasario 20 d. vykusį teismo posėdį konvojaus pareigūnų atvesdintas tik kolumbietis, kiti du kaltinamieji bylos nagrinėjimo pradžios laukė laisvėje – jie nebuvo suimti.

28-erių metų V.Matulaitis šiuo metu dirba vienoje privačioje kompanijoje, taip pat studijuoja. Šeimos jis neturi, anksčiau neteistas.

45-erių metų K.Zienka yra vedęs, dirba vadybininku toje pačioje įmonėje kaip ir jo bendras V.Matulaitis. Vyras yra kartą teistas. 2007 m. jam paskirta bauda, kurios tikina taip ir nesumokėjęs.

Jo advokatas teismui pateikė prašymą, jog ginamasis galėtų lankytis bent jau pas gydytojus ir stomatologus, nes šiuo metu, dėl pritaikytos kardomosios priemonės, to daryti jis negali.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Zienka ir Vaidotas Matulaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Zienka ir Vaidotas Matulaitis

Kolumbietis pastaruoju metu gyveno Olandijoje, mažame miestelyje, kur valdė juvelyrikos kompaniją. Teistas jis prieš keletą dešimtmečių. Prieš teismą stojo Ispanijoje. Kuo tuomet prasikalto, bylos prokuroras duomenų neturi.

Perskaičius kaltinamąjį aktą, jam talkinusio vertėjo D.P.Murillas paprašė trumpos pertraukėlės – pageidavo stiklinės vandens, nes labai prastai jaučiasi. Kolumbietis serga – skundėsi gerklės skausmu.

Visi trys kaltinamieji savo kaltės nepripažįsta ir teigia parodymus duosią tik kai bus apklausti visi kiti proceso dalyviai.

Dėl šios priežasties bylos nagrinėjime buvo paskelbta pertrauka. Į kitą posėdį, kuris įvyks kovo 7 d., bus kviečiami liudytojai.

Gaujos lyderis ieškomas

Bylos prokuroro Mindaugo Sabaičio teigimu, kolumbietis turėjo padėti lietuvaičiams atskirti kokainą nuo akmens anglies, nes tai – itin sudėtingas procesas. Lietuvos pareigūnams tai teko daryti mechaniškai – rankomis.

VIDEO: Rekordinis Kauno pareigūnų laimikis: iš Kolumbijos į Lietuvą su anglimi atgabenta 100 kg kokaino

Paklaustas, ar Kolumbijoje Diegas Pena Murillas buvo siejamas su kokiu narkotikų karteliu, jis patikino, jog tokių žinių nėra.

„Įtariamųjų šioje byloje buvo nustatyta ir daugiau, tačiau jie slapstosi. Kaip ir organizuotos nusikalstamos grupės lyderis Vygantas Panka, kuris yra kaunietis. Paskelbta jo paieška. Dėl to teisme atsidūrė tik šie trys nusikaltimo vietoje sulaikyti asmenys“, – patikino prokuroras.

Kokainą slėpė akmens anglyje

15min primena, kad, kontroliuojant konspiracinių įmonių galimas užsienio prekybos operacijas, užfiksuota, kad 2015 m. birželio 24 d. vienos bendrovės vardu į Lietuvą iš Kolumbijos importuoti 3 jūriniai konteineriai su akmens anglimi.

Vėliau, atlikus muitinės procedūras, jie buvo išgabenti į konspiracinį sandėlį, esantį Alytuje. Po kelių dienų kitos įmonės vardu tie patys asmenys į tą patį sandėlį atgabeno dar 3 jūrinius konteinerius akmens anglies, importuotos iš Kolumbijos.

2015 m. liepos 3 d., po daugiau nei savaitę trukusios pasalos, alytiškiai – Vaidotas Matulaitis ir Kęstutis Zienka – bei kolumbietis Diegas Pena Murillas, iš šių siuntų atrinkę narkotinę medžiagą – kokainą, bandė ją išgabenti, tačiau buvo sulaikyti kriminalistų. Jų gabentame maiše rasta 11 kg 800 g narkotinės medžiagos – kokaino.

Nuo liepos 4 d. iki liepos 10 d. Kauno apskrities policijos pareigūnams rankomis perkrovus 239 tonos anglies, rasta ir paimta dar apie 85 kg analogiškai atrodančių gabalų, kaip įtariama, sumaišytų su kokainu.

Tai vienas didžiausių rasto kokaino kiekių nepriklausomos Lietuvos policijos istorijoje.

Iš viso per tyrimą, bendradarbiaujant su Muitinės kriminaline tarnyba bei Alytaus apskrities policijos pareigūnais, rasta ir paimta daugiau kaip 100 kg kokaino bei nustatytos 5 konspiracijai naudotos įmonės, iš kurių 1 registruota Ukrainoje, dar viena – Rusijoje ir 3 Lietuvoje. Iki liepos 16 d. ikiteisminiame tyrime sulaikyta ir įtarimai pareikšti 11 asmenų.

2015 m. liepą iškart po sulaikymo surengtoje spaudos konferencijoje policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pripažino, jog tai vienas didžiausių rasto kokaino kiekių nepriklausomos Lietuvos policijos istorijoje.

Manoma, jog didžioji dalis narkotikų buvo skirta Rusijos ir Europos rinkai.

Už šias nusikalstamas veikas kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius