Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausio 13-osios byloje kaltinamas J.Melis liks suimtas

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį atmetė suimto kaltinamojo Sausio 13-osios byloje Jurijaus Melio skundą dėl suėmimo pratęsimo ir konstatavo, kad Rusijos piliečio gynėja nepateikė naujų argumentų, kodėl reikėtų paleisti suimtą kaltinamąjį.
Jurijus Melis
Jurijus Melis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas kovo 10 dieną suėmimą pratęsė dar trims mėnesiams.

Kaltinamojo gynėja skunde Apeliaciniam teismui nurodė, kad jos klientas laikomas suimtas pernelyg ilgai – dvejus metus, o Europos Žmogaus Teisių Teismas savo praktikoje yra ne kartą pabrėžęs, kad tikimybė, jog įtariamasis bėgs ar slėpsis, negali būti vertinama remiantis vien gresiančios bausmės griežtumu, tai turi būti vertinama atsižvelgiant ir į kitas reikšmingas aplinkybes.

Advokatė taip pat priminė, kad teisėjai paskelbė, jog kaltinamiesiems, pageidaujantiems dalyvauti procese, bus sustabdytas Europos arešto orderio taikymas ir valstybė jiems garantuos judėjimo laisvę Lietuvos teritorijoje. Šią nuostatą advokatė prašė pritaikė ir jos klientui.

Skunde panaikinti suėmimą teigiama, kad J.Melis jau davė parodymus teisme.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad apygardos teismo nutartis yra teisėta ir pagrįsta, pratęsdamas kardomojo suėmimo terminą kaltinamajam teismas nepažeidė Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų, Konstitucijos, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatų.

Apeliacinis teismas atkreipė dėmesį į tai, kad advokatės skunde pateikti iš esmės tie patys argumentai, kurie jau buvo išnagrinėti anksčiau – 2014 ir 2015 metais – Lietuvos apeliacinio teismui pateiktuose gynėjos skunduose dėl suėmimo taikymo.

„Todėl netikslinga dar kartą analizuoti šiuos argumentus ir kartoti ankstesnėse nutartyse išdėstytus motyvu“,– rašoma teismo nutartyje

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad sąlygos pratęsti J.Meliui suėmimo terminą yra, nes jis kaltinamas padaręs nusikalstamas veikas, už kurias baudžiamasis įstatymas numato griežtas laisvės atėmimo bausmes. Be to, teismai mano, kad baudžiamojoje byloje yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad kaltinamasis galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas – tai patvirtina nukentėjusieji, liudytojai, kiti kaltinamieji, daiktai ir dokumentai.

J.Melis Sausio 13-osios byloje kaltinamas padaręs nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Keturi jam inkriminuoti nusikaltimai priskiriami prie labai sunkių nusikaltimų, o vienas – prie sunkių. Baudžiamasis įstatymas numato tik ilgalaikes laisvės atėmimo bausmes už šiuos nusikaltimus, taip pat ir laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Teismai taip pat į tai atkreipė dėmesį.

Rusijos pilietis Lietuvoje sulaikytas 2014 metų kovo mėnesį. Jis pripažįsta, kad 1991 metų sausį buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą.

Kaltinamajame akte rašoma, kad J.Melis, būdamas Sovietų sąjungos Komunistų partijos narys ir sovietų Gynybos ministerijos 107-osios motorizuotų šaulių divizijos 106-ojo tankų pulko būrio vadas, veikė kitų kariškių suburtoje organizuotoje grupėje, susidedančioje iš kaltinamojo ir 159 kariškių ir politinių veikėjų.

Rusijos pilietis kaltinamas pažeidęs tarptautinės humanitarinės teisės papročius, tarptautines sutartis ir kitus tarptautinius įsipareigojimus, naudojęs prieš civilius bauginimo, teroro, taip pat uždraustas karo priemones, vykdęs ir rėmęs sovietų sąjungos, šios šalies Komunistų partijos ir jos padalinio Lietuvoje politiką.

Nuo 1991 metų sausio 11 rugpjūčio 23 dienos pagal iš anksto parengtą nusikalstamą planą sovietų kariai užgrobė 17 strategiškai svarbių objektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius