-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 28 /16:41

Šeimos žudynės Gaižėnų kaime: su kovo mėnesį įsigytu ginklu E.Anupraitis paleido bent 21 šūvį, motyvai – neaiškūs

Antradienį apie vidurdienį, po mažiau nei parą trukusių paieškų, Marijampolėje sulaikytas, įtariama, savo tėvus, močiutę ir dėdę Kauno rajono Gaižėnų kaime nužudęs bei senelį sužeidęs 26-erių metų Egidijus Anupraitis. Netikėtai užkluptas jaunas vyras nesipriešino. Paaiškėjo, kad į šeimos narius jis paleido mažiausiai 21 šūvį. Motyvai – vis dar neaiškūs.
Įvykio vietoje ir ieškomas pagrindinis įtariamasis
Įvykio vietoje ir ieškomas pagrindinis įtariamasis / 15min montažas

Svarbiausios žinios

  • Egidijus Anupraitis įtariamas į savo šeimos narius paleidęs bent 21 šūvį. Buvo taikomasi į gyvybiškai svarbias kūno vietas;
  • Įtariamasis sulaikytas Marijampolėje prie autobusų stoties. Jis buvo užkluptas netikėtai, nesipriešino;
  • E.Anupraitis sulaikymo metu turėjo ginklą su įdėta šovinių dėtuve;
  • Ginklą jis įsigijo legaliai kovo mėnesį;
  • Nusikaltimo motyvai kol kas neaiškūs;
  • Manoma, kad nužudymas įvykdytas šeštadienio vakarą. Kūnai rasti pirmadienį.

Pirmadienio pavakarę paaiškėjus kraupaus nusikaltimo įvykdymo faktui, įtariamojo paieškoms mestos didelės policijos pajėgos, į Kauno rajoną antradienio rytą atvyko ir 80 ginkluotų Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų iš Vilniaus ir Kauno dalinių bei kinologai, štabo automobilis. Į orą pakeltas ir pasieniečių sraigtasparnis. Tačiau tik įsibėgėjusios, paieškos buvo sustabdytos – pranešta, jog E.Anupraitis dviejų Marijampolės apskrities Kelių policijos skyriaus pareigūnų operatyviai ir be jokių skaudžių pasekmių sulaikytas Marijampolės mieste.

Ginklas buvo su šovinių dėtuve

Iškart po sulaikymo operacijos Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate surengta spaudos konferencija.

„Įtariamasis sulaikytas 11.10 val. prie Marijampolės autobusų stoties, tikrinant gyventojų informaciją. Sulaikymas įvyko jam nežinant, vyras nespėjo pasipriešinti.

Su savimi vyras turėjo šaunamąjį ginklą, kuris buvo su šovinių dėtuve. Ginklą įsigijo legaliai specializuotoje parduotuvėje šių metų kovo mėnesį. Įsigyti ten ir koviniai šoviniai. Pernai metų spalio mėnesį jis atliko visus reikalingus medicininius patikrinimus, norint gauti ginklą“, – po sulaikymo operacijos surengtoje spaudos konferencijoje antradienį teigė Darius Pliavga, Kauno apskrities policijos viršininko pavaduotojas.

VIDEO: Egidijų Anupraitį sulaikę pareigūnai: „Ginklą jis įsigijo šį mėnesį“

Pasak jo, policija dirbo dviem kryptimis. Viena iš pagrindinių krypčių buvo surasti įtariamąjį. Jo buvo ieškoma pagal galimas išvykimo iš šalies kryptis, – tam tikrose vietose sustiprintas patruliavimas. Paieškoms pasitelkti ir užsienio partneriai. Taktika pasiteisino. Manyta, kad į Marijampolę jis atvyko viešuoju transportu ir antradienį ruošėsi iš jos išvykti.

„Pirmadienį fiksavome gal dvidešimt piliečių pranešimų apie galimą įtariamojo vietą. Apie tai, kad jis – Marijampolėje, taip pat pranešė žmonės. Norime visiems už tai padėkoti. Pranešimų kokybė gerėja. Jų turinys – turtingesnis“, – teigė D.Pliavga.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Pliavga
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Pliavga

Paleistas mažiausiai 21 šūvis

„Įvykio vietoje buvo paleistas mažiausiai 21 šūvis. Buvo taikomasi į gyvybiškai svarbias kūno vietas. Po tokių sužalojimų išgyventi nėra jokių galimybių. Rastas vienintelis gyvas įtariamojo senelis. Į jį taip pat šauta. Vyras šiuo metu gydomas Kauno klinikose. Dėl jo sveikatos būklės yra apsunkintas bendravimas. Tačiau pavojaus gyvybei nėra“, – teigė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Prokuroras patikino, jog jau šiandien kyla įtarimų dėl įtariamojo psichologinės ir psichiatrinės būklės. Juk taip šaltakraujiškai, anot jo, nužudyti savo šeimos narius gali tik nestabilios psichikos asmuo. Artimiausiu metu prokurorai kreipsis dėl to į psichiatrus ir psichologus – bus atliekamas kompleksinis E.Anupraičio būklės tyrimas.

„Jis mažiausiai du kartus turėjo naujai užtaisyti ginklą. Šaudant su tam tikra pauze, natūralu, kad žmogus turėtų lyg grįžti į save, bet to nebuvo. Tas vaizdas, kurį matėme nusikaltimo vietoje, suponuoja mums pareigą atiduoti šį žmogų specialistams, kad būtų įvertinta jo psichologinė būklė: ar galėjo įtariamasis susivokti tuo metu laike, erdvėje ir savyje. Nėra paprasta atimti kitam žmogui gyvybę“, – teigė D.Valkavičius, pabrėžęs, kad apibendrintą informaciją bus galima pateikti kiek vėliau.

Atliekant tyrimą bus atkurtos visos dabar dar neaiškios įvykio aplinkybės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius

Žudynių motyvai dar neaiškūs

E.Anupraitis dar nėra apklaustas policijos pareigūnų. Artimiausiu metu apklausus, bus kreiptasi į teismą dėl griežčiausios kardomosios priemonės paskyrimo. Kauno apylinkės teismas informuoja, jog prokurorės prašymas dėl suėmimo skyrimo šiam asmeniui bus sprendžiamas trečiadienį popiet.

Prokuroras patikino, jog jau šiandien kyla įtarimų dėl įtariamojo psichologinės ir psichiatrinės būklės.

Tai, kad būtent E.Anupraitis išžudė savo šeimą, pagrįstų įtarimų kilo jau apžiūrint nusikaltimo vietą. Šiuo metu, pasak D.Valkavičiaus, aiškinamasi, kokie buvo šios ciniškos žmogžudystės motyvai. Įtariamasis dar jų neįvardijo. Neaišku ir tai, kodėl jis paliko gyvą vienintelį senelį.

„Kuo toliau tuo sunkiau bus teisėsaugai nustatyti tikruosius motyvus. Žvelgiant į žiauriausius nusikaltimus, sveiku protu negalime paaiškinti, kodėl žmonės atima artimiems žmonėms gyvybes. Imame susidurti su problema, jog vis sunkiau atrasti kažkokius motyvus, paaiškinimus. Galiu priminti 2000-uosius metus, kuomet „Senukų“ apsaugos darbuotojas sušaudė keturis asmenis. Praėjus 17-kai metų turime atsikartojantį atvejį“, – tikino D.Valkavičius.

Manoma, kad nužudymas galėjo būti įvykdytas šeštadienio vakarą. Į namus, kuriuose įvyko nužudymas, niekada anksčiau nebuvo kviesta policija.

„Mums yra žinoma apie keletą skirtingų vietų, kuriose Egidijus Anupraitis galėjo slapstysis. Informacija bus tikrinama. Manoma, kad jis prieš įvykį buvo užfiksuotas ir miesto vaizdo stebėjimo kameromis“, – patikino D.Pliavga.

Įtariamą žudiką sulaikė kelių policijos patruliai – vyras ir moteris

16.35 val. Plačiau apie sulaikymo aplinkybes pakomentavo Marijampolės apskrities policijos atstovai. Pasak jų, apie 11.10 val. prie Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus antrojo būrio vyriausiųjų patrulių Dovydo Venckausko ir Vilijos Luckutės, patruliuojančių Marijampolėje Stoties gatvėje, priėjo apie 40 metų vyriškis, kuris pasakė, kad Stoties gatvėje (netoli autobusų stoties), požeminėje dalyje pastebėjo asmenį, panašų į ieškomą E.Anupraitį.

Įtariamasis su savimi turėjo kelioninį lagaminą, kuriame pareigūnai rado ginklą „Iž Makarov“, kuriam laikyti leidimą turėjo, bei dvi dėtuves su šoviniais.

Pareigūnai skubiai reagavo į gautą informaciją ir apie 11.15 val., Marijampolėje, Stoties ir Gedimino g. žiedinėje sankryžoje, pamatė stovintį vyrą, panašų į ieškomą įtariamą žudiką. Apgalvoję taktinius veiksmus ir priėję iš už nugaros, jie operatyviai įtariamąjį sulaikė, taip atimdami bet kokią galimybę jam pasipriešinti.

Įtariamasis su savimi turėjo kelioninį lagaminą, kuriame pareigūnai rado 9 mm kalibro pistoletą „IJ 70“ (leidimas išduotas savigynai), dvi dėtuves su 12 vnt. šovinių bei apsaugos darbuotojo aprangą.

Policija dėkoja asmenims, kurie teikė policijai informaciją apie galimą įtariamąjį, jo galimą buvimo vietą. Pilietiškų asmenų neabejingumo dėka buvo operatyviai sulaikytas ir izoliuotas visuomenei grėsmę kėlęs asmuo.

15min primena, jog žuvusiųjų kūnai namuose buvo rasti pirmadienio vakarą. Teismo medicinos ekspertas įvykio vietoje nustatė, kad asmenys nužudyti anksčiau nei pirmadienį.

Policija buvo įspėjusi, kad ieškomas vyras yra ginkluotas – apieškoję namus pareigūnai rado atrakintą seifą, jame nebuvo ginklo, kuriam leidimą turėjo E.Anupraitis.

VIDEO: Nužudytos šeimos kaimynė apie įtariamą žudiką: „Tą vaiką privedė močiutė“
VIDEO: Gausios Viešojo saugumo pajėgos žvalgė Gaižėnų apylinkes
VIDEO: Egidijų Anupraitį pažinojęs vyras: „Aš jo privengdavau“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius