Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualinio priekabiavimo skandalas neaplenkė ir LAT – komisija galimą nusižengimą tiria jau mėnesį

Seksualinio priekabiavimo skandalas neaplenkė ir Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) – šiuo metu sudaryta komisija tiria, ar vienas iš čia dirbančių valstybės tarnautojų nepriekabiavo prie teisėjo padėjėjos.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LAT pirmininkas Rimvydas Norkus portalui delfi.lt penktadienį patvirtino, kad jo iniciatyva yra sudaryta komisija, kuri turi išsiaiškinti, ar seksualiniu priekabiavimu apkaltintas profesorius tikrai galėjo elgtis nederamai su neseniai teisme pradėjusia dirbti teisėjo padėjėja. Ji už profesorių yra gerokai jaunesnė.

Penktadienį, po portale paskelbtos informacijos apie vykstantį tyrimą dėl priekabiavimo, sušaukta speciali spaudos konferencija, kur pasisakė teismo kanclerio sudarytai komisijai vadovaujantis LAT civilinių bylų skyriaus pirmininko patarėjas Karolis Šimanskis.

„Trumpai pranešiu apie jums žinomos istorijos faktus. Teismo teisės tyrimų ir apibendrinimo departamento direktorė šių metų kovo 30 dieną teismo kancleriui parašė tarnybinį pranešimą apie galimą tarnybinį nusižengimą. Balandžio 6 d. teismo kancleris sudarė komisiją galimam valstybės tarnautojo tarnybiniam nusižengimui tirti.

Komisija, kuriai aš atstovauju, balandžio 16 d. pranešė apie įtarimą valstybės tarnautojui, balandžio 25 d. iš jo gauti paaiškinimai. Iš kitos valstybės tarnautojos paaiškinimai gauti balandžio 27 d., toliau vyksta tyrimo veiksmai, renkami duomenys, tikslinama informacija ir apie tolesnę eigą būsite informuoti įprasta bendradarbiavimo su teismu tvarka“, – kalbėjo jis.

Po šių žodžių K.Šimanskis susirinkusiems žiniasklaidos atstovams padėkojo už dėmesį ir jau ruošėsi eiti, tačiau apibertas klausimais, pabandė į keletą jų atsakyti.

„Komisija nusprendė gerbti abiejų asmenų privatumą, neatskleisti nei jų tapatybių, nei veiksmų. Teisinį vertinimą komisija priims“, – į klausimą, kokia forma buvo galbūt priekabiaujama prie teisėjo padėjėjos, atsakė jis.

K.Šimanskis dar pridūrė, kad komisijos išvados bus neįpareigojančios, galutinį sprendimą dėl LAT darbuotojo likimo priims teismo kancleris.

„Komisija išvadas teikia teismo kancleriui, jis yra valstybės tarnautojas atsakingas už kitų tarnautojų priėmimą į šią įstaigą. Įvertinęs pateiktas išvadas ir siūlymus dėl tarnybinės nuobaudos, teismo kancleris turės skirti tam tikrą, jo manymu tinkamą, to elgesio teisinį vertinimą“, – sakė K.Šimanskis.

Paklaustas, ar tai buvo vienkartinis, ar pasikartojantis priekabiavimas, K.Šimanskis sakė, kad šiuo metu informacija tikslinama ir viskas paaiškės po visų veiksmų. „Tai turėtų paaiškėti artimiausiu metu, kažkokia tikslesnė informacija“, – sakė jis.

Šiuo metu darbuotojas nėra nušalintas nuo pareigų, jis ir toliau dirba. Aiškindamas, kodėl dėl priekabiavimo kreipėsi ne pati darbuotoja, o jos vadovė, K.Šimanskis teigė, kad situacija nėra keista.

„Visa tai numatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 metų nutarime, kokia yra galima tarnybinio nusižengimo tyrimo pradžia ir eiga. Valstybės tarnautojo vadovas kreipiasi į kitą, valstybės tarnautoją priimantį, asmenį, praneša apie galimą įtarimą.

Šiuo atveju teismo kancleris įstatymų nustatyta tvarka sudaro komisiją. Jokio keistumo nėra, tokia numatyta tvarka, galima kreiptis tiesiogiai, galima pirminę informaciją teikti savo vadovui ir jis sprendžia, kreiptis ar ne“, – sakė jis.

Priekabiavimu apkaltinto tarnautojo pozicija, anot K.Šimanskio, yra paskelbta portale delfi.lt ir nuo platesnių komentarų komisijos pirmininkas susilaikė.

„Daugiau tokių skundų nežinau, – sakė jis ir pridūrė, kad jo žiniomis, tai pirmas atvejis, kai skandalas teisme kyla dėl priekabiavimo. – Bet visi teismo darbuotojai nėra informuojami apie bet kokius kitus galimus valstybės tarnautojų nusižengimus ir jų tyrimus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius