-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaulių policija įspėja – sukčiai taikosi ir į bendrovių bei verslininkų sąskaitas

Į istoriją, kuri nutiko vienai Šiaulių įmonės vadovei, dėmesį turėtų atkreipti ir iš jos pasimokyti visi verslininkai. Jei iki šiol telefoniniai sukčiai savo voratinklius regzdavo tarp dažniausiai garbaus amžiaus sulaukusių žmonių, tai lapkričio 7 d. įvykis parodė naują sukčiavimo tendenciją – aukomis pradėti rinktis bendrovių ir įvairių įmonių vadovai.
Telefoniniai sukčiai nerimsta
Telefoniniai sukčiai nerimsta

Apie vidurdienį vienos vaistinės direktorei pasiskambinusi moteris prisistatė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos darbuotoja ir pribloškė žinia, kad jų įmonės sąskaita naudojama nusikalstamai veikai – pinigams plauti.

Vadovė telefono ragelyje išgirdo, jog dėl jos pačios interesų pokalbis bus įrašomas. Po muzikinės pauzės prakalbo „banko darbuotojas“.

Kai vedėja nusistebėjo, kad iš sąskaitos išrašų nematanti jokio pinigų judėjimo, buvo patikinta, kad nusikalstamoje veikoje dalyvauja banko darbuotoja, kuri tuos įrašus koreguojanti, nereikalingus ištrinanti.

Direktorės buvo paprašyta bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis ir centrinės banko būstinės darbuotojams padėti užblokuoti vaistinės vadovės turimą slaptažodžių generatorių.

Direktorė, išsigandusi, kad jai  nebūtų pateikti kaltinimai dėl nelegalių finansinių operacijų, sutiko bendradarbiauti. Ir tada ji išgirdo, jog yra sujungiama telefoniniam pokalbiui su banko darbuotojais.

Kad šis sujungimas būtų įtikinantis, sukčiai panaudojo bankuose naudojamo telefoninio atsakovo tekstą ir vaistinės vadovė telefono ragelyje išgirdo, jog dėl jos pačios interesų pokalbis bus įrašomas, ir po to – trumpą muzikinę pauzę, po kurios prakalbo „banko darbuotojas“.

Telefonu specialiosios tarnybos nusikalstamos veikos neužkardo, o banko darbuotojai  slaptažodžių nereikalauja. Tai daro tik sukčiai.

Tariamas bankininkas paprašė moters slaptažodžių generatoriumi sugeneruoti vieną, paskui kitą, paskui dar vieną, iš viso – šešis elektroninės bankininkystės kodus, paaiškindamas, jog tai reikalinga tam, kad būtų  užblokuota įmonės sąskaita, slaptažodžių generatorius ir užkirstas kelias pinigų plovėjų nusikalstamai veiklai.

Po to vyriškas balsas paprašė direktorės lapkričio 10 d., tai yra pirmadienį, nueiti  į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, esančią Šiauliuose, Aušros alėjoje 19 (iš tikrųjų tai – ne Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, o Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato adresas) ir ten jai bus išduota pažyma, jog ji su nusikalstama veikla neturinti nieko bendro ir tuo pagrindu banke jai bus išduotas naujas elektroninės bankininkystės slaptažodžių generatorius.

Kai vakare vaistinės vadovė žvilgtelėjo į įmonės sąskaitą, nustėro – iš jos buvo išgaravę 10 000 litų. Policija dar kartą beldžiasi  į žmonių blaivų protą: įsiklausykite į svetimą bėda ir supraskite – telefonu specialiosios tarnybos nusikalstamos veikos neužkardo, o banko darbuotojai  slaptažodžių nereikalaujama. Tai daro tik sukčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius