Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose telefoninių sukčių grupuotei vadovavo kalinys iš Kybartų pataisos namų

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai ir Šiaulių apylinkės prokurorė, surinkę pakankamai įrodymų, į teismą perdavė baudžiamąją bylą dėl sukčiavimų, kuriuos dar tarpusavyje profesine kalba kriminalistai vadina telefoninių sukčių nusikaltimais „Alio mama“.
Telefoninis sukčius
Telefoninis sukčius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugiau kaip metus vykdyto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad šešių asmenų grupė, iš kurių trys dar net 16 neturintys paaugliai, nuo 2013 metų gruodžio iki 2014 metų sausio mėnesio pabaigos Šiauliuose ir Šiaulių rajone apgavo devynias garbaus amžiaus moteris, iš jų išviliodami 26 000 eurų ir juvelyrinių dirbinių už 300 eurų vertės.

Jeigu reikėdavo, tai aktorinių gabumų nestokojantis T.K. balsą pakeisdavo moterišku. 

29 metų T.K. – nuteistasis, atliekantis bausmę Kybartų pataisos namuose, sugebėjo surasti 19 – metį V.G., gyvenantį Šiauliuose ir įkalbėjo jį bendrai veiklai.

Tuomet jau V.G. įkalbėjo netoliese gyvenančius nepilnamečius savo draugus dirbti kartu, prieš tai paaiškinęs ką ir kaip reikės daryti.

Bendrininkams detaliai viską susiderinus, T.K. skambindavo aukai ir prisistatęs policijos pareigūnu, pranešdavo, kad neva sūnus, dukra ar anūkas sužalojo mažametę mergaitę, todėl mergaitės operacijai reikalingi pinigai, o kad nebūtų iškelta baudžiamoji byla, reikia atlyginti žalą mergaitės tėvams.

Po to T.K. imituodavo, kad telefono ragelį perduoda į nelaimę patekusiam giminaičiui arba vienam iš mergaitės tėvų, ir kiek pakeitęs balsą pats patvirtindavo, kad sužalojo žmogų arba, kad dukra tikrai sužalota.

Jeigu reikėdavo, tai aktorinių gabumų nestokojantis T.K. balsą pakeisdavo moterišku. Tuomet vėl imdavo kalbėti policijos pareigūnas, kuris liepdavo sudiktuoti, tariamai sužalotos mergaitės operacijai duoti skirtų pinigų kupiūrų numerius, ir surašyti juos ant popieriaus lapo.

Sukčiavimui pasidavusios moterys turėdavo surašyti diktuojamą tekstą apie atlygio už sužalojimą duodamą pinigų sumą, kad ateityje dėl to nebebūtų pretenzijų.

Sukčiavimo organizatorius taip pat nesunkiai išprašydavo pasakyti savo adresą ir liepdavo laukti ateinančio žmogaus, kuriam reikės perduoti sutartą pinigų sumą.

Netrukus prie aukos durų prisistatydavo 16-metis D.L. Kelis kartus jį dėl tarpusavio nesutarimų ir noro pasipelnyti buvo pakeitę kiti dar šešiolikos nesulaukę vaikinukai.

Tokiu apgaulės būdu, T.K. vadovaujamai organizuotai grupei pavyko iš gyventojų išvilioti dideles pinigų sumas. Kiekvienu atveju paimamų pinigų suma svyravo nuo 230 iki 13000 eurų.

Bausmę atliekantis T.K. už išviliotus pinigus įsigydavo narkotinių medžiagų, kuriomis svaigindavosi būdamas Kybartų pataisos namuose. Svaigaus jaudulio apimtas buvo apsukęs galvą ištekėjusiai šilutiškei.

Siekdamas didesnės naudos sau, T.K. įkalbėjo nepilnametį D.L. „palikti ant ledo“ kitus sukčiavimams suburtos organizuotos grupės narius ir pažadėjo už tai jam didesnį atlygį.

Dovanojo išrinktajai šilutiškei pinigus, gėles, šampaną, netgi išnuomojo limuziną.

Nuolankusis bendrininkas D.L. padėjo tarpininkauti ir meilės reikaluose, dovanojo T.K. išrinktajai šilutiškei pinigus, gėles, šampaną, netgi išnuomojo limuziną. Kadangi pinigų poreikis kaskart vis didėjo ir toliau iki dviejų asmenų sumažėjusiai organizuotai grupei reikėjo suktis.

Nusikalstamai organizuotai grupei vadovavusiam 29 metų T.K. pareikšti įtarimai dėl septyniolikos epizodų, tarp jų ir dėl valstybės tarnautojo vardo pasisavinimo bei vaikų įtraukimo į nusikalstamas veikas.

19-mečiui V.G., skirsčiusiam pinigus, įtarimai pareikšti dėl 6 epizodų, tarp jų ir dėl vaikų įtraukimo į nusikalstamas veikas. 16-mečiui D.L., įtarimai pareikšti dėl 6 epizodų.

Visų trijų įtariamųjų laukia teismo sprendimas ir bausmė su galimu laisvės atėmimu iki 8 metų. Puikiai savo vaidmenis atlikę nepilnamečiai, kurie nebuvo sulaukęs amžiaus, nuo kurio galima baudžiamoji atsakomybė, kol kas baudžiamosios atsakomybės išvengė. Už vaikų nusikalstamą elgesį dėl tėvų valdžios nepanaudojimo atsakomybė teks tėvams.

Paskutinės apklausos metu T.K. nustebino savo atvirumu teigdamas, kad per mėnesį pakeičia penkiasdešimt telefonų numerių.

„Šia byla mano darbas nesibaigia, aš neatiminėju iš žmonių pinigų, jie patys man juos atiduoda“, – sakė sukčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius