Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingai posto netekusiam Rietavo komisarui A.Vaičiuliui – nauja bėda su policija

Iš vidaus reikalų sistemos po jam pačiam iškeltos baudžiamosios bylos turėjęs pasitraukti ekskomisaras Aloyzas Vaičiulis turi naujų nemalonumų su teisėsauga. Tiesa, šįkart palyginti visai nedidelių: dėl girtumo. Kita vertus, A.Vaičiuliui ir dabar keliami aukšti elgesio ir etikos reikalavimai, nes jis jau ir vėl viešas asmuo – užima solidų postą Šilalės rajono savivaldybėje.
Aloyzas Vaičiulis
Dėl nusikalstamo piktnaudžiavimo tarnyba iš policijos išlydėtas Aloyzas Vaičiulis nemalonumų dėl girtumo turi eidamas Šilalės rajono savivaldybės teisininko pareigas. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Šilalės rajono policijos komisariato viršininkas Audrius Lukošius ketvirtadienį 15min informavo, kad buvusiam jo kolegai Aloyzui Vaičiuliui yra surašytas protokolas už girto asmens pasirodymą viešoje vietoje.

Buvęs policininkas su uniformuotais viešosios tvarkos sargais gatvėje susidūrė vieną praėjusių šeštadienių (sausio 25 d.) Šilalės rajone.

Anot Šilalės komisaro A.Lukošiaus, A.Vaičiulis su niekuo nekonfliktavo, jokio turto negadino, niekas dėl jo nesiskundė, tiesiog jį ištiko tokia nesėkmė – būdamas aiškiai neblaivus, vyriškis atsitiktinai pateko į patrulių akiratį.

Suprasti akimirksniu

  • Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 484 straipsnis „Alkoholinių gėrimų gėrimas viešosiose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose“ reglamentuoja, kad neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose įžeidžiant žmogaus orumą ir dorovę užtraukia baudą nuo 20 iki 100 eurų.
  • Pažeidimas vertinamas kaip pakankamai smulkus, todėl tokioje byloje asmeniui net nereikia eiti į teismą – nutarimą procese priima policijos įstaiga. Teisminio nagrinėjimo prireikia nebent tais atvejais, kai atsakomybėn traukiamas asmuo su nuobauda nesutinka ir parašo skundą.
  • Pagal susiklosčiusią teismų praktiką, asmuo neturi būti baudžiamas vien už formalų faktą, kad viešoje vietoje buvo neblaivus. Byloje privalo būti nustatytos aplinkybės, kaip konkrečiai buvo įžeistas žmogaus orumas ir dorovė, asmeniui esant neblaiviam viešoje vietoje. Tai gali būti griuvinėjimas, šlitinėjimas, triukšmavimas, kabinėjimasis prie žmonių, netvarkinga išvaizda, nesiorientavimas aplinkoje ir t.t.

Komisaras A.Lukošius pabrėžė, kad formaliai asmuo dar nėra nubaustas – būsimu nutarimu A.Vaičiulio kaltė gali būti patvirtinta, tačiau įmanomas ir priešingas variantas: kai pirminiai duomenys nepasitvirtina, tenka priimti nutarimą dėl bylos nutraukimo. Net jei asmuo policijoje nubaudžiamas, jam paliekama teisė ieškoti savosios teisybės teisme.

Šilalės komisariato viršininkas nesureikšmina įvykio: „Juk ne meras ir ne vicemeras.“

Šilalės komisariato viršininkas 15min teigė nesureikšminantis, kad šiuo atveju ANK pažeidimu yra įtariamas viešas asmuo, valstybės tarnautojas: „Savivaldybėje daug žmonių dirba.“

Į repliką, kad šiuo atveju dėl galimo teisės pažeidimo tenka aiškintis ne paprastam tarnautojui, o būtent Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vyresniajam specialistui, A.Lukošius taip pat turėjo kontrargumentą: „Juk ne meras ir ne vicemeras.“

Savaitgalio „nuotykius“ prisimena nenoriai

Kaip vertina praėjusio savaitgalio savo „nuotykius“, 15min pasiteiravo ir paties A.Vaičiulio. Telefonu su A.Vaičiuliu bendravome du sykius – trečiadienį ir ketvirtadienį.

Trečiadienį, klausinėjamas apie savaitgalį, pašnekovas sudarė įspūdį, kad vyksta kažkoks nesusipratimas – arba jis su kažkuo painiojamas, arba kažkas tyčia siekia jį apšmeižti. Esą nieko nebuvo ir neaišku, apie ką kalbama. A.Vaičiulis įnirtingai 15min tvirtino, kad niekur įsivėlęs nebuvo ir neįsivaizduojantis, iš kur tokios kalbos ir klausimai. „Gal kažkas nelaimėjo kokio nors konkurso? Bet niekas nesiskundė“, – versiją, neva jam kažkas kerštauja, bandė kelti A.Vaičiulis.

Ketvirtadienį, jau konkrečiai paklaustas apie jam surašytą policijos protokolą už pasirodymą neblaiviam viešoje vietoje, savivaldybės teisininkas miglos nebepaliko. A.Vaičiulis pareiškė, kad šią istoriją vertina kaip savo asmeninio gyvenimo dalį, nes jo sulaikymas įvyko ne darbe ir ne darbo metu.

Be to, A.Vaičiulis pabrėžė, kad joks sprendimas jo atžvilgiu iki šiol nėra priimtas, todėl nėra ir ką komentuoti. Pateikti savo komentarą jis teigė galėsiantis nebent po atvejo svarstymo Šilalės rajono policijos komisariate, kuris numatytas vasario 7 d.

Komisaro aferos – dėl „Opelio“ ir motorolerio

15min primena, dėl ko Lietuvos apeliacinis teismas 2015 m. gruodį kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pripažino buvusį Rietavo policijos komisariato viršininką Aloyzą Vaičiulį. Tuomet už neįtikėtiną aferą su motoroleriu ir lengvuoju automobiliu „Opel Omega“ jam skirta 4 tūkstančių 518 eurų bauda.

Klastingai užvaldytas motoroleris buvo rastas komisaro namų kieme.

Nusikaltimai, dėl kurių tuometis Rietavo komisaras buvo demaskuotas, padaryti 2012–2013 metais. Pagal bylos medžiagą, sulaikytų transporto priemonių savininkus komisaras melagingai informuodavo, neva už jų saugojimą reikia labai brangiai sumokėti. Tuo pačiu jis pasiūlydavo išeitį: pasirašyti dokumentus, kad mašina ar motoroleris yra parduodamas už 0 litų. Taip esą išnyks ir skola.

Renkant bylos įkalčius, taip klastingai užvaldytas motoroleris buvo rastas komisaro namų kieme, o savininkės priverstinai išsižadėtas „Opelis“ dar buvo likęs prie komisariato.

Teisminio proceso metu A.Vaičiulis jam pateiktus kaltinimus atkakliai neigė ir netgi buvo pasiekęs, kad pirmos instancijos Klaipėdos apygardos teismas jį išteisintų, kaltinamajam palankų nuosprendį motyvuodamas nukentėjusiųjų nenuoseklumu.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvos apeliacinis teismas išgirdo mano argumentus ir įvertino ikiteisminio tyrimo metu pareigūnų surinktus duomenis dėl Rietavo policijos komisariato viršininko padarytų nusikalstamų veikų. Pareigūnas, pažeidęs pagrindinius valstybės tarnybos principus ir diskreditavęs valstybės tarnautojo interesus, neliko nepastebėtas“, – po sėkmingos apeliacijos sostinėje yra sakęs ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Romas Jasevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius