-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingas teismo sprendimas paleisti įtariamąjį 4 mln. eurų PVM byloje – šiukšlių dėžėje. O kur įtariamasis?

Aukštesnis teismas vėl panaikino žemesnio teismo sprendimą, kuriuo anksčiau buvo palaidotas aukštesnio teismo verdiktas laikyti svarbų įtariamąjį suimtą. Po „neskundžiamos“ teisėjo nutarties įtariamasis buvo paleistas į laisvę. Visgi nutartis buvo apskųsta ir pripažinta neteisėta. O įtariamasis, regis, pasinaudojo keletą savaičių užsitęsusia sumaištimi – kur jis yra šiuo metu, pareigūnai nebežino. Tačiau ilgai kvėpuoti grynu oru jam vargu ar bus leista – jau pakvipo Europos arešto orderiu.
Nuteistųjų dėvima apykojė
Asociatyvi iliustracija: teisėjas įtariamąjį paleido, o pareigūnai dabar nebežino, kur jo ieškoti. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min neseniai pasakojo apie teisinę anomaliją, kuomet žemesnio teismo teisėjas numojo ranka į aukštesnio teismo nutartį ir paleido į laisvę pagrindinį įtariamąjį sudėtingame tarptautiniame FNTT ikiteisminiame tyrime dėl 4 mln. eurų PVM pagrobimo.

15min rašė, kad prokuratūros atstovai kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, bet iš pradžių jiems teko aiškintis ne dėl įtariamojo paleidimo, o dėl procesinių kabliukų – teisėjas Dainius Grizickas apskritai atsisakė nagrinėti apeliaciją motyvuodamas tuo, esą jo priimta skandalinga nutartis yra neskundžiama.

Aukštesnio, Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė paskelbė, kad apylinkės teismo nutartis – nepagrįsta ir neteisėta. Todėl ji panaikinta, o esminis prokuroro skundas (dėl kardomosios priemonės įtariamajam pakeitimo) iškart priimtas nagrinėti vėlgi aukštesniame lygmenyje – Vilniaus apygardos teisme.

Suprasti akimirksniu

  • Bylos pradžioje 2013 m. buvo įtariama, kad vykdant prekybą buitine technika nusikalstamai išvengta sumokėti daugiau kaip 5 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) į valstybės biudžetą. Nusikalstamai veiklai vykdyti ir jai slėpti buvo naudojamos 27 Lietuvoje ir 9 užsienyje registruotos įmonės.
  • FNTT atliko per 40 kratų ir sulaikė 21 grupuotės narį. Jiems pareikšti įtarimai dėl didelės vertės sukčiavimo, neteisėtos juridinio asmens veiklos, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimo, dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo.
  • 2013 m., sulaikymų įkarštyje, Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą su prašymais suimti du pagrindinius nusikalstamos grupės organizatorius.
  • Vienas jų į FNTT akiratį, dar neištyrus pirmosios bylos, pateko dėl įtarimų kitoje byloje. Galimai to paties asmens suburta grupuotė (prekiavusi mobiliaisiais telefonais) įtariama pagrobusi 4 mln. eurų PVM.
  • Nauji „Porsche“ automobiliai ir vila Ispanijoje – apie tai, kokioje prabangoje maudėsi įtariamasis grupuotės organizatorius, žiniasklaida skelbė 2017 m. kovą. Įtariamasis vėl buvo suimtas, tačiau po meistriškų advokato viražų – paleistas.

Apeliacijos ėmėsi kolegija, susidedanti iš teisėjų Virginijos Liudvinavičienės, Ramunės Mikonienės ir Liudos Uckienės.

Kalbant paprastai, ši teisėjų trijulė pasakė, kad panaikindamas aukštesnio teismo sprendimą laikyti įtariamąjį suimtą ir už užstatą atverdamas jam duris į laisvę, teisėjas D.Grizickas persistengė. Kolegija nutartyje išdėstė, kad pagal galiojančius teisės aktus toks bylos posūkis gal ir buvo įmanomas, tačiau atsižvelgiant į teisinių veiksmų chronologiją ir realias faktines šios bylos aplinkybes – šiuo atveju buvo padaryta šiurkšti klaida.

Įtariamojo ir jo advokatų prašymų lavinoje teisėjos įžvelgė piktnaudžiavimo procesinėmis teisėmis požymių. O svarbiausia, buvo konstatuotas faktas, jog nebuvo nustatyta jokių pasikeitusių aplinkybių, kurios staiga leistų suteikti laisvę įtariamajam, kurį aukštesnis teismas nurodė bent iki rudens palaikyti suimtą.

V.Liudvinavičienės, R.Mikonienės ir L.Uckienės nutartis – neskundžiama ir įsiteisėjo iškart. Tai reiškia, kad už užstatą paleistas įtariamasis tučtuojau turi grįžti į Lukiškes.

Tačiau panašu, kad atsitiko tai, ko įtariamasis su savo advokatais nuo pat pradžių siekė, o teisėsaugos pareigūnai – labiausiai bijojo. Vyriškis prapuolė.

„Įtariamasis yra pasislėpęs nuo pareigūnų ir vykdoma jo paieška“, – konstatavo teisėsaugininkai.

Įtariamajam po liepos 17-osios, kai buvo priimta fantastinė jam palanki D.Grizicko nutartis, net nereikėjo registruotis policijoje, nes ikiteisminio tyrimo teisėjas, paleidęs įtariamąjį, skyrė jam tik užstatą.

Generalinė prokuratūra portalą 15min informavo, kad „dabartiniu metu inicijuojamas Europos arešto orderio išdavimas įtariamajam.“

Įtariamasis prieš tai su daugiavaike šeima gyveno Ispanijoje, o galimai jo suburtas nusikalstamas susivienijimas veikė per įmones ir bankus Latvijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, todėl pradingėlio sekliams dabar reikia jo dairyti bent jau po visą žemyną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius