TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose sukčiavę jaunuoliai nuteisti skirtingai

Panevėžio apylinkės teismas laisvės atėmimo ir arešto bausmėmis nuteisė du jaunuolius, ne pirmą kartą sukčiavusius interneto skelbimo portaluose bei socialiuose tinkluose.
Suimta moteris
Asociatyvi iliustracija / 123RF.com nuotr.

Bylos duomenimis, 2022 metais Rokiškio rajono gyventojai – 25-erių metų ne kartą teistas ir šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atlekiantis vaikinas Gediminas Lazauskas ir 21 metų mergina Karolina Žeižytė – turėdami tikslą apgaulės būdu įgyti svetimą turtą, neteisėtai įgydavo svetimus elektroninės mokėjimo priemonės naudotojo tapatybės patvirtinimo duomenis, neteisėtai prisijungdavo prie informacinės sistemos, neteisėtai inicijuodavo ir atlikdavo finansines operacijas, panaudojant svetimus elektroninės mokėjimo priemonės naudotojo tapatybės duomenis bei apgaule įgydavo svetimą turtą.

Socialiniuose tinkluose žmonėms pasiūlydavę lengvai užsidirbti pinigų – parduoti „Verse Payments Lithuania“ ar UAB „Paysera LT“ turimas paskyras, prisijungimo bei sąskaitos valdymo duomenis, žadėjo jiems atlygį, nuslėpdami, kad paskyra bus naudojama nusikalstamiems tikslams – finansinėms operacijoms inicijuoti.

Vaikinas teistas jau 10 kartų už analogiškus tyčinius nusikaltimus. Šįkart nuteistieji apgavo 20 žmonių.

Tokiu būdu įsigiję žmonių paskyras, skelbimų portaluose talpindavo skelbimus apie melagingai parduodamus daiktus: garso kolonėles, žaidimų konsoles, elektrinius paspirtukus, mobilaus ryšio telefonus.

Pirkėjams nurodydavo neteisėtai įgytas sąskaitas pinigams pervesti, tačiau prekių neišsiųsdavo.

Bylos duomenimis, nuteistieji apgavo 20 žmonių, iš kurių neteisėtai gavo 4 330 eurų bei 2 telefonus, kurie surasti ir grąžinti savininkams.

„Teismas, atsižvelgė į tai, kad vaikinas teistas jau 10 kartų už analogiškus tyčinius nusikaltimus, jo daryti nusikaltimai pasižymėjo sistema ir tyčia toliau vykdomi tęsėsi gana ilgą laiko tarpą iki kol buvo teisėsaugos institucijų užkardyti. Be to, teismas įrodė, kad G. L. buvo nusikaltimų sumanytojas, iniciatorius ir aktyviausias vykdytojas, todėl jam skirta subendrinta su anksčiau skirtomis bausmėmis reali penkerių metų laisvės atėmimo bausmė“, – teismo pranešime cituojamas bylą nagrinėjęs Rokiškio rūmų teisėjas Artūras Dilys.

Teismas sprendė, kad mergina buvo vieną kartą teista už sukčiavimą, jau atliko jai skirtą viešųjų darbų bausmę, tačiau tuo pat metu darė naujus nusikaltimus.

Todėl teismas skyrė galutinę 60 parų arešto bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo vieneriems metams ir paskyrė intensyvią priežiūrą – pirmus šešis mėnesius dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą̨, būti namuose nustatytą laiką, pradėti dirbti ar registruotis Užimtumo tarnyboje, neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo bei nebendrauti su nusikaltimų bendrininku G.Lazausku.

Nuteistieji turės solidariai atlyginti asmenims padarytas pinigines žalas – iš viso 4 330 eurų bei teismo proceso išlaidas, pažymima Panevėžio apylinkės teismo pranešime. Šiuo metu nuosprendis apskųstas ir bus nagrinėjamas Panevėžio apygardos teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius