-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT fiasko: garsiai prasidėjusioje LKF byloje korupcijos neįžvelgė ir Apeliacinis teismas

Lietuvos Apeliacinis teismas pirmadienį atmetė prokuratūros skundą ir paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį, kurio buvo išteisinti sukčiavimu ir dokumentų klastojimu kaltinti buvęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir pati Lietuvos krepšinio federacija.
Mindaugas Balčiūnas
Mindaugas Balčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apeliacinis teismas bylą nagrinėjo po to, kai prokurorai apskundė 2018 metų spalio mėnesio Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo M.Balčiūnas ir LKF buvo visiškai išteisinti.

Kaip BNS informavo Apeliacinio teismo Teismų praktikos skyriaus konsultantė Aurelija Narsutienė, šis teismas padarė išvadą, kad pirmosios instancijos teismas teisingai konstatavo, jog išteisintųjų veiksmuose nėra jiems inkriminuotų nusikaltimų sudėties požymių.

Teismas taip pat sutiko, kad kaltinime nurodyta sutartis tarp LKF ir Panevėžio miesto savivaldybės buvo realiai vykdoma, ji nebuvo fiktyvi.

Pasak teismo, nusprendus rengti dalį Europos krepšinio čempionato Panevėžyje, pastebėta, kad mieste buvo arena, tačiau nebuvo viešbučio, kuris atitiktų FIBA reikalavimus. FIBA atstovai, patikrinę Panevėžyje esančius viešbučius, patvirtino, kad rekonstravus viešbutį „Romantic“ jis būtų tinkamas čempionato dalyviams apgyvendinti.

Panevėžio miesto savivaldybei nerandant privačių investuotojų viešbučio rekonstrukcijai ir kilus grėsmei, kad čempionatą reikės perkelti į kitą miestą, o tai būtų pareikalavę daug lėšų, LKF sutiko savo lėšomis dalyvauti viešbučio „Romantic“ rekonstravime ir taip išspręsti apgyvendinimo klausimą. LKF sutiko tik su sąlyga, kad savivaldybė su LKF sudarys ilgalaikę apmokamų paslaugų teikimo sutartį. Pagal sutartį LKF įsipareigojo organizuoti Europos čempionatą Panevėžio mieste, o vėliau dar ketverius metus organizuoti įvairius sporto renginius ir seminarus bei iki 2014 metų pabaigos teikti reklamos paslaugas.

Panevėžio miesto savivaldybė įsipareigojo sutartyje numatytą sumą sumokėti per dvejus metus. Sutartyje numatyta LKF paslaugų teikimo programa ir jos finansavimas buvo aprašomi spaudoje, svarstomi viešai posėdžiuose, dalyvaujant ne tik išteisintiesiems, bet ir teisininkams, ir kitiems asmenims, kurie turėjo pareigą įsitikinti sutarties sudarymo ir vykdymo teisėtumu ir naudingumu.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos vertinimu, tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir LKF susiklostė civiliniai teisiniai santykiai, kuriems įtakos turėjo ne apgaulė, o bendras visiems gerai žinomas tikslas – sėkmingai organizuoti Europos krepšinio čempionatą Panevėžio mieste.

Sutartyje numatytas čempionatas įvyko laikantis FIBA reikalavimų, kurie buvo įgyvendinti bendromis valstybės, LKF ir savivaldybės pastangomis. Be to, pasak teismo, savivaldybė pagal minėtą sutartį ištisus ketverius metus iš LKF gavo ne tik krepšinio populiarinimo, bet ir Panevėžio miesto reklamos paslaugas.

Apeliacinės instancijos teismas padarė išvadą, kad išteisintųjų veiksmais nebuvo padaryta didelė žala valstybei, LKF ar savivaldybei.

Žemesnės instancijos teismas 2018-aisiais visiškai išteisino buvusį federacijos generalinį sekretorių M. Balčiūną ir kitus kaltinamuosius dėl veiksmų, susijusių su pasirengimu 2011-ųjų Europos krepšinio čempionatui. Kaltinimai, kaip juridiniam asmeniui, dėl sukčiavimo ir dokumento klastojimo tuomet buvo pareikšti ir pačiai federacijai, ji taip pat visiškai išteisinta.

Prokurorai siekė įrodyti, kad paslaugų, kurias pagal šią sutartį federacija turėjo teikti Panevėžio miesto savivaldybei, teikti neketino ir negalėjo, nes numatomoms teikti paslaugoms jau buvo gautas ar numatytas valstybės ir rėmėjų finansavimas, dalis numatytų renginių jau buvo įvykę dar iki sutarties pasirašymo ir jau apmokėti iš kitų lėšų, o dalis renginių įvyko jau po PVM sąskaitų faktūrų išrašymo – pinigai pagal sąskaitas faktūras buvo pervedami už dar neįvykusius renginius.

Skunde jie nurodė, kad Panevėžio miesto savivaldybė neturėjo teisinio pagrindo savivaldybės biudžeto piniginėmis lėšomis prisidėti prie privataus viešbučio Panevėžyje rekonstravimo.

Prokuratūra M. Balčiūną kaltino, kad eidamas LKF generalinio sekretoriaus pareigas jis susitarė su federacijos vyr. finansininke ir vykdomąja direktore, kad federacijos vardu būtų surašyti tikrovės neatitinkantys darbų atlikimo – perdavimo aktai bei kiti į oficialią apskaitą įtraukti suklastoti finansiniai dokumentai bei sąskaitos apie neva Panevėžio savivaldybei LKF suteiktas paslaugas.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai, duomenimis, Panevėžio miesto savivaldybės lėšos galėjo būti apgaule bei klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai.

Šio viešbučio vadovė Dalia Kuklierienė kaltinta papirkimu – įtarta, kad ji kaip kyšį M. Balčiūnui davė televizorių.

Pareigūnai skelbė, kad iš viso tokiu būdu LKF naudai užvaldė 2,375 mln. litų (per 687 tūkst. eurų), iš jų daugiau nei 80 proc. panaudota viešbučio rekonstrukcijai.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad nė vienas iš devynių kaltinamųjų nepadarė jokio nusikaltimo ir neįžvelgė jokio savanaudiškumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius