-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 02 /18:04

STT sulaikė „Čili Holdings“ vadovą Tadą Karosą ir jo finansininką dėl 30 tūkst. Lt kyšio davimo

STT praneša apie „Čili Holdings“ vadovo Tado Karoso ir jo finansininko suėmimą, įvykdytą ketvirtadienį.
Restoranų tinklo „Čilija“ savininkas Tadas Karosas
Tadas Karosas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl galimo papirkimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 straipsnio 2 dalis), sulaikė žinomos įmonių grupės savininką ir įmonių grupei priklausančios įmonės finansininką, kurie pasiūlė bankroto administratoriui 30 000 litų kyšį ir vėliau pažadėtą pinigų sumą per kelis kartus perdavė už pastarojo neteisėtą veikimą sulaikytųjų asmenų bendrovių naudai.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Vyriškumo mokykla prokuratūroje

„Iš tiesų tai, ką dariau pastaruosius 15 metų, galima būtų pavadinti „naujų verslų kūrimas“, – aiškino Tadas Karosas prieš maždaug ketverius metus interviu „Verslo žinioms“.

Tadas Karosas baigė Teisės fakultetą. Po studijų daugiau nei penkerius metus Vilniaus prokuratūroje dirbo tardytoju.

„Tuo laikotarpiu tokios pozicijos kompetencija buvo taip vadinama sunkūs nusikaltimai: nužudymai, išžaginimai, kyšiai, policininkų padaryti nusikaltimai ir pan. Man tai buvo pakankamai įdomus ir vertingas laikotarpis, kurį būtų galima pavadinti vyriškumo mokykla“, – 2008 metais sakė T.Karosas.

Įsimintiniausiu darbo prokuratūroje įvykiu jis vadina, jo žodžiais tariant, rimtų to meto banditų tramdymą: „Vienu metu plėšikai, atsisegę antrankius iššoko iš to gardo ir bando bėgti iš teismo salės. Viskas vyksta žaibiškai ir kaip prasidėjo staiga, taip ir baigiasi – stoviu su kėdės atramos nuolaužomis rankose, o pagrindinis plėšikas guli išjungtas.  Visi, taip pat ir aš, švelniai nustebę.“

Tačiau po penkerių ar šešerių metų kovoti su nusikalstamumu T.Karosas pavargo. „Tai truko kokius 5-6 metus, kol šitas purvinas darbas su padugnėmis ir lavonais galutinai atsibodo. Supratau, kad nusikalstamumo bendrąja prasme nenugalėsiu, o sanitaro darbas ne man ir, kokių 28 metų, kupinas minčių, norų, ambicijų ir lūkesčių išėjau į kitą pasaulį – praktiškai tiesiai į verslą“, – „Verslo žinioms“ tuomet sakė verslininkas.

Prislėgė sūnaus netektis

Žurnalas „Žmonės“ 2009 metų vasarą skelbė, kad rinkodaros specialistė Jūratė Bitinaitė susižadėjo su Tadu Karosu. Tačiau jau 2010 metų pavasarį devynerius metus trukusi draugystė su J.Bitinaite nutrūko.

2008 metais apie santykius su J.Bitinaite T.Karosas yra sakęs: „Gyvenam atskirai, matomės retokai  ir  vadinamės laisvais. Kodėl? Todėl, kad esame vieningos nuomones, kad artimi žmonės turi džiugint vienas kitą. O dabar pastebėjome, kad  aš neperšoku jos aukštai pakeltos kartelės, ji irgi ne visada pradžiugina mane, taip, kaip turėtų džiugint. Taigi žengiam pirmyn dairydamiesi – ji princo, aš – princesės,  ir net pats Dievas turbūt nežino, kaip ten bus. Taigi, laisvi, bet ir susiję dar.“

Šių metų gegužę T.Karosą prislėgė sūnaus netektis – balandžio 13 dieną sužadėtinės Indrės Kuklytės pagimdytas vaikas mirė dėl komplikacijų po operacijos. Jam buvo diagnozuota širdies yda.

Scanpix nuotr./Tadas Karosas ir Jūratė Bitinaitė
„Scanpix“ nuotr./Tadas Karosas ir Jūratė Bitinaitė

Skyrybos su D.Mockumi

Tadas Karosas kartu su verslininku Dariumi Mockumi bei trečiuoju akcininku dar praėjusiame šimtmetyje valdė bendrovę „Minvista“ (dabar – „MG Baltic“). Jai tuomet priklausė „Sarma“, viešbutis Palangoje „Šachmatinė“, parduotuvė „Vilniaus ridikas“, „Mineraliniai vandenys“, „Trojina“, ir t.t.

Asm. arch. nuotr./Darius Mockus
Asm. arch. nuotr./Darius Mockus

Štai ką „Verslo žinioms“ apie turto dalybas su D.Mockumi yra kalbėjęs T.Karosas: „Kai atėjo laikas dalinti tą turtą, jis pasirodė esąs Mockaus rankose. Nesileisdamas į detales galiu pasakyti, kad dalybos tokiomis aplinkybėmis buvo savotiškos: Mockus davė tai, ką manė galįs duoti, ko jam nelabai reikėjo. (...) Ačiū tam Mockui, geras žmogus, kad nors tiek davė, o juk galėjo ir visai neduoti – bent jau tokia galimybė buvo visiškai realiai jų svarstoma. Kaip vertinti pasidalintą turtą? Prieš dalybas su Mockumi mes buvome maždaug lygūs, vienodo turtingumo partneriai, taip vadinamu 50/50 paritetu, išskyrus, kad drabužių prekybos tinklas „Apranga“ buvo jo, o restoranų „Čili“ tinklas mano. O po to pasidarė tai, kas yra dabar.“

T.Karoso ir D.Mockaus skyrybas lydėjo skandalai. 2000 metais, kaip rašo „Vakarų ekspresas“, pareigūnai tyrė mįslingas kartu su jais dirbusio verslininko Arvydo Grigo mirties aplinkybes. Jis netikėtai mirė 2000 m. sausio 20-ąją savo bute. Tos dienos rytą A.Grigas atsikėlęs nuėjo į vonią praustis ir staiga krito negyvas.

Ekspertai tvirtino, kad A.Grigas mirė dėl apsinuodijimo etilenglikoliu – pagrindine automobilių aušinimo skysčio dalimi. Dėl įtariamo nunuodijimo Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą. Vėliau bylą perėmė Vilniaus apygardos prokuratūros vadovai. Nuspręsta ekshumuoti A.Grigo palaikus ir atlikti pakartotinę ekspertizę. Šįkart ji buvo atliekama ir Kijeve. Ir tada nuspręsta, kad A.Grigas mirė natūralia mirtimi. Kalbėta, kad verslininko vidaus organai buvo sumaišyti su tą pačią dieną į lavoninę iš gatvės atvežto asocialaus asmens vidaus organais. Neva būtent jis mirė apsinuodijęs etilenglikoliu – ne A.Grigas.

83 restoranų vadovas

„Čili Holdings“ valdo didžiausią restoranų tinklą Lietuvoje, kurį sudaro 83 Lietuvoje ir Latvijoje veikiančios maitinimo įstaigos: Lietuvoje veikia 45 nuosavo kapitalo ir 14 franšiziniai restoranai, o Latvijoje su „Čili“ ženklu dirba 15 nuosavo kapitalo ir 9 franšiziniai restoranai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Čilipica
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Čilipica“

Konsoliduota UAB „Čili Holdings“ restoranų grupės apyvarta 2011 metais siekė 114,57 mln. Lt, neįskaitant franšizinių restoranų. 2011 metų pabaigoje restoranų grupėje dirbo 1727 darbuotojai. Šiuo metu „Čili“ restoranų ir kavinių tinklą sudaro „Čili pica“, „Čili Kaimas“, „Čili Kinija“, „Tokyo“, „Tokyo China“.

„Čili Holdings“ valdybos pirmininku Tadas Karosas buvo išrinktas šį birželį. Prieš tai valdybos priešakyje stovėjo Dainius Kalina.

„Esu tikras, kad valdyba turi ir gali nešti didesnę pridėtinę vertę įmonei. Keičiantis rinkos sąlygoms norime užtikrinti, kad „Čili“ restoranų tinklas stiprins savo pozicijas ir išliks neabejotinu lyderiu. Tam turime pritaikyti valdybos veiklą taip, kad jos narių žinios ir patirtis būtų maksimaliai išnaudojamos, o sprendimai priimami dar greičiau ir efektyviau,“ – yra sakęs T. Karosas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius