Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į teisėjų korupcijos skandalą patekęs advokatas suimtas 2 savaitėms, bet ne dėl korupcijos

Prieš metus pareigūnai sulaikė advokatą Aivarą Surblį ir jo klientą dėl neva planuoto susidorojimo su Klaipėdos prokuroru ir policininku. Tyrimas po kelių mėnesių buvo nutrauktas, nes įvertinus surinktus duomenis nustatyta, kad pokalbis, kur buvo kalbamasi apie pareigūnų „nukirtimą“, tebuvo juokai. Šio advokato pavardė vėl nuskambėjo paskelbus apie teisėjų korupcijos skandalą. Dabar paaiškėjo, kad stebint teisėjus buvo gauta duomenų ir apie susidorojimą su pareigūnais, tad nutrauktas tyrimas ir vėl atnaujintas.
Aivaras Surblys
Aivaras Surblys / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Aivaro Surblio pavardė nuskambėjo trečiadienį, paskelbus apie teisėjų korupcijos tyrimą. Prokuratūra kreipėsi į teismą prašydama jį suimti dviem mėnesiams. Teismas prašymą tenkino tik iš dalies, skirtas 2 savaičių suėmimas.

Ketvirtadienį oficialiai patvirtinta tai, ką sakė ir A.Surblio advokatas Simonas Slapšinskas: su teisėjų korupcija vyras nesusijęs.

VIDEO: Advokatas S.Slapšinskas pranešė, kad jo ginamas advokatas A.Surblys sulaikytas ne dėl kyšių

Sprendimą atnaujinti tyrimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba, neteisėto informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimo ir rengimosi sunkiai sutrikdyti dviejų Klaipėdoje dirbančių pareigūnų sveikatą priėmė generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas.

„Generalinio prokuroro pavaduotojas savo sprendimą motyvavo tuo, kad atliekant ikiteisminį tyrimą, apie kurį buvo pranešta vakar, taip pat buvo gauti ir reikšmingi duomenys apie nutrauktame ikiteisminiame tyrime tirtas nusikalstamas veikas, kurie nebuvo žinomi ir nebuvo teisės aktų nustatyta tvarka ištirti priimant sprendimą nutraukti šį ikiteisminį tyrimą. Atnaujinus šį ikiteisminį tyrimą, atsinaujino ir buvęs panaikintas įtariamųjų šiame tyrime statusas advokatui Aivarui Surbliui bei dar vienam asmeniui“, – pranešė prokuratūra.

VIDEO: Sulaikymas

S.Slapšinskas teisme kalbėjo, kad šioje byloje buvo paneigti visi advokato paslapties principai.

„Visas įstatyme numatytas garantijų rinkinys buvo labai grubiai pažeistas šioje byloje“, – sakė S.Slapšinskas.

Advokato teigimu, A.Surblys atsidūrė dviprasmiškoje padėtyje: įstatymas draudžia jam atskleisti informaciją, kurią sužinojo dirbdamas savo darbą.

Be to, jis minėjo, kad jokių naujų faktinių aplinkybių nėra, o du teismai jau pasisakė, kad šis tyrimas nebegali būti tęsiamas.

„Tos pačios aplinkybės, teismų įvertintos kaip negalimos ikiteisminio tyrimo atlikimo aspektu, generalinio prokuroro pavaduotojo sprendimu staiga viskas nubraukiama ir padaromas kitoks sprendimas“, – kalbėjo S.Slapšinskas.

Sulaikė kaip didžiausius nusikaltėlius

15min jau rašė, kad pernai policija išplatino vaizdus, kaip „Aro“ vyrai sulaiko advokato klientą lyg šis būtų didžiausias nusikaltėlis, lygiai taip pat areštinėje atsidūrė ir pats advokatas. „Policija į tokią informaciją reagavo labai rimtai, nustatyti asmenys, perspėtas pareigūnas ir prokuroras, pasirūpinta jų apsauga“, – žurnalistams šį įvykį komentavo L.Pernavas.

VIDEO: Nufilmuotas neteisėtos informacijos apie pareigūnus rinkimu įtarto vyro sulaikymas

Abiem sulaikytiems vyrams pareikšta puokštė įtarimų. Jei jie galiausiai būtų pripažinti kaltais, jiems grėsė ilgi metai kalėjime. Nelabai aišku, kokiu pagrindu pareigūnai išvis slapta klausė advokato pokalbių.

Kovo 27 dieną pareigūnai išgirdo A.Surblio ir jo ilgamečio kliento pokalbį, kur jie neva planavo susidoroti su pareigūnais.

Tiesa, po viso viešo šou praėjus 3 mėnesiams, tyrimą tyliai uždarė prokuroras Andrejus Mirnyjus įvertinęs, kad toks pokalbis gal ir galėtų parodyti ketinimų kryptį, bet nėra jokių duomenų, kad jie būtų konkrečiai planavę kažką daryti ar tuo labiau, ėmęsi realių veiksmų.

„Tuo pačiu atsižvelgiant į emocinį pokalbių elementą bei akivaizdžiai suvokiamą pasakytų frazių juoko formą, daroma išvada, kad ketinimo sunkiai sutrikdyti žmonių sveikatą realumas nepatvirtinamas ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis“, – taip pokalbį įvertino prokuroras, nusprendęs nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Tačiau tyrimas buvo dukart atnaujintas, abu kartus, teismai, įvertinę surinktus duomenis, jį įpareigojo nutraukti. Paskutinį kartą tai padaryta šių metų sausį.

Ar ir šįkart teisėsauga bus priversta tyrimą nutraukti, ar įrodys savo tiesą, paaiškės ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius