Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suaktyvėjo telefoniniai sukčiai: neseniai pasisavino daugiau nei 10 tūkst. eurų

Pastaruoju metu padaugėjo telefoninių sukčių bandymų išgauti elektroninės bankininkystės duomenis iš įmonių ir bendrovių atstovų bei pasisavinti jų lėšas. Neretai tokie bandymai būna sėkmingi, praneša Vilniaus apskrities policija.
Telefoninių sukčių nusikaltimai tapo asmenine drama šimtams Lietuvos gyventojų
Pastaruoju metu padaugėjo telefoninių sukčių bandymų išgauti elektroninės bankininkystės duomenis / 15min iliustracija

Vien tik ketvirtadienį, anot pareigūnų, išgavus prisijungimo prie bankų sąskaitos duomenis, iš dviejų bendrovių sąskaitų buvo pavogta 2 500 ir 8 000 eurų. Didžiausia per pastaruosius kelis mėnesius iš įmonės sąskaitos pasisavinta suma – 10 143 eurai.

Paskambinęs sukčius dažniausiai prisistato policijos pareigūnu ir praneša, kad yra sulaikytas asmuo, turintis įmonės vardu pasirašytų elektroninės bankininkystės sutarties kopiją arba yra sulaikytas asmuo (-ys), bandęs neteisėtai į savo sąskaitą pervesti įmonės lėšų – šiuo atveju smulkiau nė neaiškinama, kokiu būdu. Populiarios lieka ir „pasakos“ apie per juridinio asmens banko sąskaitą plaunamus pinigus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Banko kortelė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Banko kortelė

Telefonu paskambinusiam nepažįstamam žmogui negalima teikti jokių internetine bankininkyste naudotis įgalinančių savo duomenų ar kitos konfidencialios informacijos.

Kai kurie nusikaltėliai bando išgauti konfidencialius duomenis vien tik prisistatę pareigūnais ir klausdami, ar nebuvo nors trumpam prarasti įmonės dokumentai su elektroninės bankininkystės duomenimis. Visais atvejais prašoma telefonu pasakyti duomenis, kuriais pasinaudoję apgavikai galėtų ištuštinti svetimą banko sąskaitą.

Sukčiai savo tikslų pasiekia įtaigumu, atkaklumu, psichologijos išmanymu. Paminėtina, kad vienos Vilniaus bendrovių buhalterė, nors ir nesileidusi apgaunama, su sukčiumi telefonu kalbėjo 56 minutes.

„Patarti, kaip apsisaugoti, labai paprasta – pakanka priminti, kad nei policija, nei jokia kita atsakinga institucija ar organizacija telefonu negali prašyti ir neprašo suteikti aukščiau paminėtų duomenų, – rašoma pranešime ir priduriama, – telefonu paskambinusiam nepažįstamam žmogui [negalima] teikti jokių internetine bankininkyste naudotis įgalinančių savo duomenų ar kitos konfidencialios informacijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius