Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sukčių gauja Brukline iš automobilių pirkėjų išviliojo beveik 5 mln. eurų: Lietuva perdavė tris kaltinamuosius

Brukline dvejus metus veikusiai grupuotei, plovusiai pinigus ir iš patiklių pirkėjų išviliojusiai milijonus, vadovavusi 49-erių Natalia Korzha pripažinta kalta. Neseniai Lietuva perdavė ir tris kaltinamuosius iš Lietuvos.
JAV policija
JAV policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia JAV Teisingumo departamentas, Bruklino pinigų plovimo operacijos vadovė pripažinta kalta dėl beveik 5 mln. eurų vertės internetinio sukčiavimo, parduodant transporto priemones.

Manhatano federaliniame teisme N.Korzha pripažinta kalta dėl sąmokslo vykdyti bankinį sukčiavimą, susijusį su pinigų, gautų iš transporto pardavimo internetu, sukčiavimo schemos, pagal kurią iš dešimčių apgautų vartotojų buvo gauta mažiausiai beveik 5 mln. eurų. N.Korzha pripažino savo kaltę.

JAV prokuroras Damianas Williamsas sakė: „Kaip šiandien ir prisipažino, ji vadovavo sąmokslininkų grupei, kuri atidarė banko sąskaitas, naudotas milijonams dolerių, gautų iš internetinio transporto priemonių pardavimo sukčiavimo, plauti. Be jos pinigų plovimo operacijos internetiniai sukčiai nebūtų galėję pasipelnyti iš savo neteisėtų schemų. Dabar N.Korzhai gresia laisvės atėmimo bausmė, o neteisėtai įgytas turtas bus konfiskuotas“.

Kaip teigiama skunde ir kaltinamuosiuose aktuose bei remiantis teisme duotais pareiškimais, N.Korzha mažiausiai nuo 2019-ųjų kovo mėnesio iki maždaug 2021-ųjų kovo vadovavo Brukline veikusiai grupuotei.

Pastarajai priklausė ir Vladislavas Necejevas, Anaschovas Kamalovas, Karolis Kaminskis, Stanislavas Tunkevičius ir Svetlana Vaidotienė. Koordinuojant N.Korzhai jie atidarė daugybę banko sąskaitų fiktyvių bendrovių vardu, kad galėtų plauti pinigus, išviliotus iš vartotojų, kurie bandė pirkti transporto priemones internetu. Mainais už tai kaltinamieji gaudavo dalį pavogtų pinigų.

Kiti grupuotės nariai, apsimetę automobilių prekybos salonų atstovais, reklamavo transporto priemones, kurios jiems nepriklausė ir kurių jie neturėjo teisės parduoti, suklastotose interneto svetainėse, kurių domenų pavadinimai skambėjo kaip tikrų automobilių prekybos salonų pavadinimai. Taip pat buvo veikiama tokiose interneto platformose kaip „Craigslist“ ir „eBay“.

Nukentėjusiesiems, kurie atsiliepė į šiuos skelbimus ir derėjosi dėl pirkimo kainos, tariami pardavėjai nurodydavo pervesti pinigus į sąskaitas, kurias atidarė minėti kaltinamieji. Atlikę mokėjimus, kaltinamieji greitai išgrynindavo lėšas, nukentėjusiems nė nespėjus suprasti, kad buvo apgauti. Žinoma, savo „pirktų“ transporto priemonių jie taip ir negaudavo, taip pat neatgaudavo ir savo pinigų. Iš viso iš kelių dešimčių nukentėjusiųjų buvo apgaule išviliota mažiausiai 5,3 mln. dolerių arba beveik 5 mln. eurų.

N.Korzha pripažinta kalta dėl sąmokslo sukčiauti banke, iš jos bus konfliskuota 5 386 538 JAV dolerių. Tokia pat suma numatyta restitucijai. Pastarosios teisė yra pelnu pagrįsto išieškojimo teisė, pagal kurią teismas įpareigoja atsakovą atiduoti ieškovui savo pelną. Tai turėtų būti priešpastatoma kompensavimo teisei, išieškojimo pagal nuostolius teisei, pagal kurią teismas įpareigoja atsakovą sumokėti ieškovui už patirtus nuostolius. Planuojama, kad JAV apygardos teisėja nuosprendį paskelbs 2022 m. rugsėjo 7 d.

28 metų V.Necejevas pripažintas kaltu dėl vieno iš jam pateiktų kaltinimų – sąmokslo vykdyti bankinį sukčiavimą. Iš jo bus konfiskuota 526 tūkst. dolerių. Planuojama, kad nuosprendį jis išgirs birželio 8 d.

S.Tunkevičius kovo 25 d. Lietuvos buvo perduotas Jungtinėms Valstijoms. K.Kaminskį Lietuva taip pat perdavė JAV balandžio 4 d. S.Vaidotienė Lietuvos Jungtinėms Valstijoms perduota balandžio 8 d.

Tiek S.Tunkevičiui, tiek K.Kaminskiui bei S.Vaidotienei pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo banke ir sąmokslo plauti pinigus. Kol kas šie kaltinimai neišnagrinėti iki galo, tačiau, kol vyks teismo procesas, juos nurodyta sulaikyti.

Už sąmokslą vykdyti bankinį sukčiavimą numatyta maksimali 30 metų laisvės atėmimo bausmė ir maksimali 1 mln. JAV dolerių bauda. Už sąmokslo vykdyti pinigų plovimą nusikaltimą numatyta maksimali 20 metų laisvės atėmimo bausmė ir maksimali 500 tūkst. JAV dolerių bauda arba dvigubai didesnė nei su sandoriu susijusio turto vertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius