Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sulaikius šratasvydininkus šalia Nemenčinės pradėtas ikiteisminis tyrimas, šie svaidosi kaltinimais „Aro“ kovotojams

Antradienį vakare į redakciją kreipėsi 15min skaitytojas, kuris aiškino, kad jiems žaidžiant šratasvydį, į įvykio vietą dviem autobusiukais atvykę „Aro“ pareigūnai juos išguldė ant žemės ir tyčiojosi. Skaitytojas teigia, kad pareigūnai nieko draudžiamo nerado, tuo tarpu policija atsako po kratų įtariamųjų namuose pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo sprogmenimis. „Aro“ vadas neigia mestus kaltinimus dėl perteklinių priemonių.
Su 15min redakcija dėl „Aro“ operacijos susisiekęs vilnietis
Su 15min redakcija dėl „Aro“ operacijos susisiekęs vilnietis / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip 15min informuoja policija, operacija šalia Nemenčinės įvyko šeštadienį, kai policija gavo pranešimą, kad miške, šalia Nemenčinės pastebėtas būrys vyrų su ginklais. Įvertinus pranešimo rimtumą, į įvykio vietą išsiųstos policijos pajėgos, pasitelkti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai.

Policija teigia, kad atvykę pareigūnai sulaikė dvylika vyrų su automatiniais ginklais, dalis jų vilkėjo rusiško tipo maskuojančiais kombinezonais. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo „Airsoft“ šratasvydžio ginklai, kurie savo išvaizda niekuo nesiskiria nuo tikrų ginklų.

Policijos teigimu, vyrai su savimi turėjo po kelis ginklus, kai kurie buvo su optika, galimai savadarbius sprogstamuosius įtaisus. O vilnietis Paulius aiškina, kad „Aro“ kovotojai iškart suprato, kad ginklai nėra tikri.

„Visus žaislinius ginklus ar, kaip pareigūnai pasakė – kas iš jų liko, liepė sumesti į krūvą. Visa įranga specialiai buvo laužoma ir daužoma. Jei tai būtų operacija nežinant, kad čia eilinį kartą jaunimas susirinko pažaisti, tikriausiai niekas tikrų ginklų nemėtytų ir nelaužytų bijant, kad neiššautų ar panašiai“, – teigė vilnietis.

Asmeninio archyvo nuotr./Įvykio vietoje
Asmeninio archyvo nuotr./Įvykio vietoje

Bet policija teigia, kad atlikus kratas kai kurių sulaikytųjų gyvenamosiose patalpose rastas nelegalus ginklas, šaudmenys ir galimai savadarbiai sprogstami įtaisai.

O Vilniaus apskrities VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Vilnietis Paulius, kuris teigė nukentėjęs nuo „Aro“ pareigūnų, aiškino, kad „Aro“ kovotojai vartojo necenzūrinę leksiką, tyčiojosi iš sulaikytųjų ir pasitelkė perteklinius veiksmus.

„Buvome pralaikyti gulintys veidais į žemę, surakintomis rankomis už nugaros keturias valandas. Taip pat pasibaisėjome taip gerbiamų „Aro“ pareigūnų elgesiu, žodynu, patyčiomis ir kitais veiksmais“, – 15min teigė skaitytojas.

Skaitytojas teigė, kad sulaikymo metu jis ir jo pažįstami nukentėjo, ginklai buvo sulaužyti, o incidento metu jokių draudžiamų daiktų nerado. Pasak jo, vaikinai turėjo tik petardų.

Policija šią informaciją iš dalies jau paneigė pranešdama apie pradėtą ikiteisminį tyrimą.

Tuo tarpu policijos antiteroristinių operacijų rinktinės vadas Viktoras Grabauskas raštu 15min teigė neturintis pagrindo abejoti savo pavaldinių profesionalumu.

„Atvykę į vietą rinktinės „Aras“ pareigūnai pamatė ginkluotus asmenis. Kadangi airsoftiniai ginklai savo išvaizda niekuo nesiskiria nuo tikrų ginklų, todėl pareigūnai veikė kaip prieš šaunamaisiais ginklais ginkluotus asmenis. Tačiau galiu užtikrinti, kad tikrai specialiai nebuvo laužomas joks inventorius. Taip pat nebuvo panaudota ir perteklinė jėga“, – teigė V.Grabauskas.

„Aro“ pareigūnus taip jautriai sureaguoti į šratasvydžio mėgėjus galėjo paskatinti 2014-ųjų Valstybės saugumo departamento ataskaitos. 15min primena, kad tuomet buvo skelbta, kad kai kurių Lietuvoje veikiančių šratasvydžio klubų nariai imitavo Rusijos specialiųjų pajėgų taktiką ir treniravosi kartu su Rusijos ir Baltarusijos šratasvydžio komandomis.

VSD duomenimis, 2014-aisiais metais „Airsoft“ entuziastai iš Lietuvos Kaliningrade dalyvavo turnyre, kurį organizavo Rusijos spec. pajėgų veteranų ir kitų kariškių asociacija „Specnaz-Rus“, o dalyvauja ir Rusijos karinės žvalgybos GRU specialiųjų pajėgų nariai.

„Tokiuose renginiuose dalyvaujantys šratasvydžio klubų nariai išmoksta Rusijos kariuomenės naudojamos karinės taktikos, šie įgūdžiai gali būti panaudoti vykdant realius karinius veiksmus su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis“, – prieš keletą metų teigta VSD ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius