-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė L.Soščekienė: stabdoma kriminalinės policijos reforma miestelius išgelbėjo nuo suirutės

Policijos departamentas (PD) po aktyvaus dialogo su Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) stabdo kriminalinės policijos reformą. PD vadovai nutarė reformą nukelti pusmečiui ir ją pradėti nuo 2015 m. sausio 1 d.
Loreta Soščekienė
Loreta Soščekienė / Pareigūnų profesinė sąjungos nuotr.

LTPF vadovė Loreta Soščekienė tiek PD vadovams, tiek viešai akcentavo, kad įgyvendinant reformą taip, kaip suplanuota PD, policiją paliks dar daugiau pareigūnų, o rajonuose bei mažuose miestuose dėl neproporcingų krūvių perdalinimo padidės nusikalstamumas.

L.Soščekienės teigimu, tai – logiškas ir sveikintinas žingsnis. „Mes Policijos Departamento vadovams aiškinome, jog tai – ne reforma, o tik chaosą, netikrumą ir nepasitikėjimą sukeliantis žmonių perstumdymas. Džiugu bent tiek, kad PD vadovai gali pripažinti klydę ir paskubėję. Esu įsitikinusi – toks žingsnis padės išlaikyti ne vieną profesionalą ir tinkamai pasiruošti reformai“, – sakė ji.

Reforma prasidėjo atleidimo lapelių įteikimu kriminalinėje policijos dirbantiems pareigūnams ir tai sukėlė rimtą sumaištį, nes niekas nebežinojo, kas jų laukia. Taip pasielgta siekiant pagerinti kriminalinės policijos darbo efektyvumą. PD sprendimas – sunkiausių nusikaltimų tyrimą koncentruoti apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose, didesnę dalį pareigūnų iš rajonų komisariatų perkeliant į apskrities vyriausiuosius komisariatus. Nebuvo aišku, nei kokiais kriterijais bus vadovaujamasi, nei kas liks liks dirbti rajonuose, nei kokia atrankos sistema.

Šiuo metu nuotaikos komisariatuose buvo ypač niūrios. Vieni jau ruošėsi išeiti įpensiją, kiti, pasinaudoję išeitine kompensacija, palikti tarnybą. Tie, kurie nori likti, nerimauja, ar sugebės dirbti po pertvarkos, – sako L.Soščekienė.

„Mes kėlėme klausimus, kaip bus tuose rajonuose, kuriuose ir dabar dėl pareigūnų trūkumo kiti turi nenormalius krūvius? Atsakymų negavome. Tik buvo pasakyta, kad bus nustatytos bylų kvotos. Tai yra, jeigu vienas tyrėjas fiziškai tiesiog negali tirti daugiau kaip 100 bylų, jis neva ir netirs. Kas tai užtikrins? Atsakymų taip pat nėra. Nesinori leistis į smulkmenas analizuojant kriminalinės policijos pareigūnų darbą, tačiau, reikalaujant profesionalumo iš pareigūnų, reikėtų pažiūrėti į jų darbo krūvius,  sąlygas bei atlyginimą. Į tai, kiek pati valstybė investavo ir investuoja į jų profesionalumą“, – pabrėžė L.Soščekienė.

Jos teigimu, pareigūnų komisariatuose ir taip trūksta. Taip yra ne todėl, kad kas nors tingėtų dirbti, o pagal šiuo metu galiojančią policijos struktūrą – beveik kiekviename komisariate ar nuovadoje dirba mažiau pareigūnų nei turi būti pagal esančius reikalavimus. Vadinamasis „ne komplektas“ yra apie pusantro tūkstančio žmonių. Darbuotojų stygius ypač jaučiamas mažesniuose miesteliuose.

„Šiuo metu nuotaikos komisariatuose buvo ypač niūrios. Vieni jau ruošėsi išeiti įpensiją, kiti, pasinaudoję išeitine kompensacija, palikti tarnybą. Tie, kurie nori likti, nerimauja, ar sugebės dirbti po pertvarkos. Tikiuosi, kad  per ateinantį pusmetį vyks konstruktyvesnis dialogas su žmonėmis ir bus išspręstos visos mūsų iškeltos problemos“, – vylėsi pareigūnų atstovė.

Pasak Policijos departamento atstovo spaudai Ramūno Matonio, kriminalinės policijos reforma vis tik labiausiai stabdoma dėl finansinių priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius