-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: 29 muitininkai ne tarnyba piktnaudžiavo, o priėmė kyšius

Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija pakeitė nusikalstamos veikos kvalifikavimą vadinamojoje muitininkų byloje ir nė vieno iš pareigūnų, kaip dauguma to prašė, neišteisino, skelbiama ketvirtadienį išplatintame pranešime.
Muitininkų byla teisme
Muitininkų byla teisme / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Teismas, išnagrinėjęs 29 muitininkų apeliacinius skundus ir išsamiai susipažinęs su bylos aplinkybėmis, nustatė, kad pareigūnai ne piktnaudžiavo tarnyba ir padarė žalos valstybei, bet priėmė kyšius.

Sausio 5 dieną Vilniaus apygardos teismas kaltais pripažintiems muitininkams skyrė baudų, kurių bendra suma siekia 435 tūkst. eurų. Tai buvo didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Lietuvos apeliacinis teismas, perkvalifikavęs nusikalstamą veiką į baudžiamąjį nusižengimą, pinigines baudas itin sumažino. Už kyšio iki 38 priėmimą vykdant įgaliojimus savo ar kitų naudai gresia bauda nuo 941,25 euro iki 1694,25 euro arba areštu.

Nuosprendžio dalies dėl nuteistiesiems paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės – turto konfiskavimo – Lietuvos apeliacinis teismas nepakeitė.

Byloje kaltais pripažinti ir nuteisti Nina Novičkova, Saulius Kuksa, Valerijus Pavlovskis, Sigitas Bukėnas, Arvydas Pranskus, Raimundas Šidlauskas, Arvydas Kadzevičius, Aleksandras Jelizarovas, Jonas Dzikevičius, Gediminas Sobolevas, Jūratė Čebatoriūnienė, Giedrius Gabrusėnas, Artūras Dervinis, Rytis Linkevičius, Gediminas Keris, Adas Trakymas, Liliana Usevičienė, Daiva Kriaučionienė, Danutė Gančierienė, Jurgita Jakulevičiūtė, Eduardas Blinovas, Zigmas Jašinskis, Miroslavas Jankovskis, Algirdas Baronas, Andžela Rodzevičiūtė, Marius Stračinskis, Lidija Blonskienė, Jurijus Beriozovas ir Vladas Korsakas. Vienas iš šių asmenų – miręs, todėl nuosprendžio dalis dėl jo pripažinimo kaltu ir nuteisimo panaikinta, baudžiamoji byla jam nutraukta.

Prokuratūrai nepavyko įrodyti, jog muitininkai veikė organizuotoje grupėje, todėl jų veikos individualizuotos.

Bylos duomenimis, 2012 m. rugsėjo–lapkričio mėnesiais Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Kazachstano, Slovakijos, Turkijos piliečiai – krovininių transporto priemonių vairuotojai – įdėdavo pinigų (tai buvo 5 eurų, 10 litų, 20 litų, 200 Rusijos rublių banknotai) į muitininkams pateikiamus piliečio pasus.

Prokuratūra skelbė, kad iš vairuotojų surinkti pinigai dėti į sutartą vietą ir laikyti šiukšliadėžėje. Vėliau, pasibaigus pamanai, lygiomis dalimis muitininkai pinigus pasidalindavo – kiekvienam tekdavo ne mažiau 50–250 litų (14–72 eurai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius