Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Teismas atsakė, kas kaltas dėl girto darbuotojo žūties grūdų sandėliavimo bokšte

Paskelbtas teismo nuosprendis dėl mirtino nelaimingo atsitikimo grūdų bokšte
Grūdai
Asociatyvi iliustracija / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose paskelbtas nuosprendis baudžiamojoje byloje dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo, kuomet beveik prieš metus žemės ūkio bendrovės sandėliavimo bokšte grūdų iškrovimo darbų metu žuvo žmogus.

Teismas kaltinamąjį Vytautą K. atleido nuo baudžiamosios atsakomybės jam susitaikius su trimis nukentėjusiaisiais ir baudžiamąją bylą nutraukė.

V. K. turės sumokėti 10 MGL dydžio, tai yra, 500 eurų įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Trims nukentėjusiesiems neturtinę žalą atlygino civilinis atsakovas – žemės ūkio bendrovė.

Turtinę žalą vienai nukentėjusiųjų bendrovė atlygino per ikiteisminį tyrimą. Byla teisme buvo nagrinėjama atliekant sutrumpintą įrodymų tyrimą.

Kaltinamasis V. K., būdamas darbdavį atstovaujančiu asmeniu, turinčiu pareigą sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais, dėl neatsargumo pažeidė darbų saugos įstatymuose ir kituose teisės aktuose nustatytus darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimus, dėl ko įvyko nelaimingas atsitikimas darbe, kurio metu žuvo vyras.

„Pats kaltinamasis kaltę pripažino. Jis nurodė, žinojęs grūdų bokšto naudojimo ir priežiūros instrukcijos reikalavimus, kad vykdant grūdų iškrovimo darbus bunkeryje negali būti žmonių, – sako bylą nagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėja Astra Karpytė. – Tačiau kaltinamasis neįsitikino, ar bunkeryje nebėra žmonių, dėl ko įjungus grūdų iškrovimo mechanizmą, bunkeryje buvęs vyras, nugrimzdo į grūdus ir mirė.“

Anot teisėjos A. Karpytės, tai patvirtina liudytojų parodymai ir nelaimingo atsitikimo darbe akto išvados bei kiti dokumentai.
Kaltinamasis V. K. nusikalstamą veiką padarė dėl neatsargumo. Jo atsakomybę lengvina tai, kad prisipažino ir nuoširdžiai gailisi, atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Jis anksčiau neteistas, jo atžvilgiu nėra nutraukta bylų susitaikius su nukentėjusiais asmenimis. Kaltinamasis nukentėjusiųjų atsiprašė, su jais susitaikė, pažymima Šiaulių apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Nijolės Damulės pirmadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Nelaimė žemės ūkio bendrovėje įvyko 2022 m. spalio 17 dieną. Vyras, dirbdamas sandėliavimo bokšte, stovėdamas ant grūdų, kurie judėjo žemyn jų transportavimo iš bokšto metu, buvo paveiktas taip, kad nugrimzdo į grūdus, dėl ko įvyko nelaimingas atsitikimas ir laukininkystės darbininkas nuo mechaninės asfiksijos uždaroje erdvėje mirė. Vyras dirbo neblaivus. Mirusiojo kraujyje nustatyta 2,09 promilės etilo alkoholio.

Nuosprendis per dvidešimt dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui, skundą paduodant per Šiaulių apylinkės teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius