-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atsitokėjo: už 0,5 mln. eurų vertės kontrabandą skirta 678 eurų bauda – per menka

Lietuvos apeliacinis teismas pripažino, kad už beveik pusės milijono eurų vertės kontrabandinio cigarečių krovinio gabenimą klaipėdiečiui skirta beveik 678 eurų bauda yra per menka bausmė.
Pirmadienis prie perkėlos į Kuršių neriją
Asociatyvi iliustracija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį paskelbtu nuosprendžiu Linui Tamošauskui vietoj anksčiau Klaipėdos apygardos teismo paskirtos baudos skirta vienerių metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Bausmę apeliacinės instancijos teismas pakeitė nusprendęs, kad vyriškiui buvo paskirta aiškiai per švelni bausmė. Anot teisėjų kolegijos, Klaipėdos apygardos teismas nepagrįstai neatsižvelgė į tai, kad vyriškis anksčiau buvo teistas už ekonominio nusikaltimo padarymą, už kurį jam buvo paskirta bauda, kurios jis, be kita ko, laiku nesumokėjo.

Kaip skelbia Apeliacinis teismas, naują nusikaltimą, dėl kurio nagrinėjama ši byla, vyras padarė neišnykus teistumui; nuo 2010 iki 2015 metų net keliasdešimt kartų buvo baustas už administracinius teisės pažeidimus, tai yra jis administracinius teisės pažeidimus daro nuolat; po nusikalstamos veikos padarymo pasislėpė – išvyko į Švediją, kurioje taip pat padarė nusikalstamą veiką; cigaretes kontrabanda gabeno dirbdamas ir gaudamas pajamas, tai yra veikė savanaudiškais tikslais.

„Visuma tokių aplinkybių teisėjų kolegijai leido susiformuoti nuomonę, jog anksčiau skirta su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė (bauda) nepadarė teigiamos įtakos šiam žmogui, jis pasižymi polinkiu nesilaikyti visuotinai priimtinų normų, o tai neigiamai apibūdina jo asmenybę. Be to, nusikaltimas padarytas veikiant tiesiogine tyčia, veikiant kartu su kitais ikiteisminio tyrimo metu nenustatytais asmenimis, taip pat nusikaltimas buvo padarytas ne atsitiktinai, o jam iš anksto gerai buvo pasiruošta, kas patvirtina didesnį nusikalstamos veikos pavojingumą“, – paskelbė Apeliacinis teismas.

Apeliacinį skundą dėl pernelyg švelnios bausmės padavė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad L.Tamošauskas pernai kovo mėnesį, dirbdamas krovinių pervežimo įmonėje vairuotoju ekspeditoriumi, kartu su celofaniniais šiukšlių maišais į puspriekabę sukrovė ir į Tarptautinę jūrų perkėlą atgabeno beveik 200 tūkstančių lietuviškomis banderolėmis nepaženklintų pakelių cigarečių, kurių vertė, įskaitant sumokėti privalomus mokesčius, siekia beveik pusę milijono eurų.

Šis krovinys jūros keliu turėjo pasiekti Švediją. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams patikrinus krovinį, jame, be šiukšlių maišų, buvo aptikta ir kontrabanda. L.Tamošauskas, sužinojęs, kad pareigūnai tarp tikrosios siuntos rado ir nelegalią, spruko iš Lietuvos ir pasislėpė Norvegijoje.

Netrukus jį sulaikė Švedijos pareigūnai, nes jis ten prekiavo vogtais daiktais. Nuteistas agal Europos arešto orderį buvo perduotas Lietuvai. Prokuroro teigimu, šioje byloje yra nemažai detalių, liudijančių, kad nuosprendis šiam vyrui turėtų būti griežtesnis.

Kaip skelbė prokuratūra, nuteistasis beveik 200 tūkstančių pakelių cigarečių ketino nugabenti į Švediją dar neišnykus ankstesniam teistumui. Anksčiau jis buvo teistas taip pat už sunkų nusikaltimą. Tąkart sukčiaudamas ir nemokėdamas mokesčių valstybei, klaipėdietis bandė išvengti turtinės prievolės už beveik 189 tūkstančius eurų. Tuomet jis atsipirko tik bauda.

„Dažnai už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu akcizais apmokestinamų prekių asmenys baudžiami tūkstantinėmis baudomis, o šiuo atveju kaltinamasis, padaręs žalos valstybei už beveik 430 tūkstančių eurų, atsipirko vos 678 eurų bauda. Asmuo, vos per keletą metų jau antrą kartą padaręs milžiniškos žalos valstybei, mano nuomone, yra nubaustas per švelnia bausme. Kova su šešėliu mūsų šalyje turėtų būti vykdoma žymiai griežčiau“, – teigė šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras D. Blinstrubis.

Pagal gruodžio 2 dienos Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį nuteistajam L.Tamošauskui buvo skirta beveik 6 tūkstančių 779 eurų dydžio bauda, tačiau, ją sumažinus vienu trečdaliu – nuteistajam pakirta galutinė bausmė –beveik 4 tūkstančių 520 eurų dydžio bauda. Tačiau kadangi beveik du mėnesius nuteistasis buvo sulaikytas, šis laikotarpis buvo įskaitytas į bausmės laiką ir L.T. liko sumokėti vos 678 eurų dydžio baudą.

Apeliacinį skundą dėl bausmės dydžio padavęs prokuroras prašė skirti jam 5 metus laisvės atėmimo, bausmę sumažinant vienu trečdaliu ir galutinę bausmę skiriant 3 metus ir 4 mėnesius laisvės atėmimo. Teismo nuomone, prokuroro siūloma bausmė būtų neproporcingai didelė. Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius