Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas išnagrinėjo Tytuvėnų vienuolyno gaisro bylą, nuosprendis – gruodį

Kelmės rajono apylinkės teismas trečiadienį baigė nagrinėti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno palėpėje 2012 metais kilusio didžiulio gaisro bylą. Jei bus pripažintas kaltu, Tytuvėnų piligrimų centro vadovą Praną Jurkaitį gali prislėgti ir didesnis nei 3,2 mln. eurų ieškinys.
Gaisras Tytuvėnuose
Gaisras Tytuvėnuose / Įvykio liudytojo nuotr.

Kaltinimai tarnybos pareigų neatlikimu ir dėl neatsargumo didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimu bei sugadinimu, dėl kurių didelės žalos patyrė valstybė bei Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos parapija, pateikti buvusiam viešosios įstaigos Tytuvėnų piligrimų centro vadovui Pranui Jurkaičiui.

Prokurorė prašo pripažinti P.Jurkaitį kaltu ir skirti jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant.

Prokurorė prašo pripažinti jį kaltu ir skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. P.Jurkaitis savo kaltės nepripažįsta, jo advokatas prašo išteisinimo. Teismas nuosprendį skelbs gruodžio 22 dieną, BNS pranešė Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas.

Tytuvėnų piligrimų centras civilinio ieškinio byloje atsisakė, Kultūros paveldo departamentas yra pareiškęs apie 2,5 mln. eurų civilinį ieškinį, draudimo kompanija „Gjensidige“ pareiškė daugiau nei pusės milijono eurų ieškinį, draudimo bendrovė PZU – 216 tūkst. eurų ieškinį.

Teismas bylą pradėjo nagrinėti prieš dvejus metus – 2013 metų lapkritį, kurį laiką posėdžiai nevyko, nes proceso šalys nesutarė, kas turėtų sėsti į teisiamųjų suolą ir atsakyti už padarytus milijoninius nuostolius. Kaltinamasis ir draudimo bendrovės prašė, kad byla būtų grąžinta ikiteisminiam tyrimui. Jie reiškė nepasitenkinimą, kad byla buvo nutraukta dar keturių asmenų atžvilgiu, o kaltinamuoju liko vienintelis P.Jurkaitis.

P.Jurkaičio advokatas sako, kad jo ginamasis nėra atsakingas už nelaimę, nes jos metu atostogavo, išvakarėse jis lankėsi pas kleboną, išgirdo suveikusią signalizaciją, tačiau pamanė, kad ji suveikė melagingai, perkrovė ir išvyko. Gaisras kilo ankstų rytą.

2012 metais per gaisrą buvo sugadinti vienuolyno ir Tytuvėnų Švenčiausios Mergelės Marijos bažnyčios pastatai, sunaikinti bei sugadinti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad gaisro išvakarėse buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija, tačiau buvęs Tytuvėnų piligrimų centro vadovas netinkamai atliko savo pareigas ir pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, nepatikrino, kodėl suveikė signalizacija, ir ją išjungė.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir prokurorai nustatė, kad gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Pasak tyrimui vadovavusios prokurorės Deimantės Banaitienės, po gaisro tirtos įvairios versijos, tarp kurių ir galima bažnytinių vertybių vagystė, tačiau gautos ekspertų išvados šią versiją visiškai paneigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius