-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas leido suimti prieš 19 metų įvykdytu Daškės nužudymu įtariamus Kauno mafijos šulus

Vilniaus apylinkės teismas mėnesiui leido suimti Rolandą Dromantą, o Robertas Užukauskas įkalintas mažiausiai 3 mėnesiams. Abu šie vyrai įtariami organizavę „Daškinių“ grupuotės vadeivos Remigijaus Daškevičiaus nužudymą.
Remigijus Daškevičius-Daškė, Rolandas Dromantas  Robertas Užukauskas
Remigijus Daškevičius-Daškė, Rolandas Dromantas Robertas Užukauskas / TV3 ir Kauno policijos nuotr.

Remigijų Daškevičių, žinomą Daškės pravarde, snaiperio kulka sostinės senamiestyje pražudė prieš 19 metų.

Šis nusikaltimas iki šiol nebuvo išaiškintas, tačiau ketvirtadienį teisėsauga pranešė apie proveržį byloje.

Buvo sulaikyti R.Dromantas ir R.Užukauskas, nusikalstamame pasaulyje geriau žinomi Ilgo ir Rublio pravardėmis. Kartu su jais įtarimai pareikšti dar vienam vyrui, bet kas jis – kol kas neaišku.

Prokurorai kreipėsi į teismą prašydami visus įtariamuosius suimti maksimaliam 3 mėnesių laikotarpiui.

Visgi tokį prašymą teismas tenkino tik dėl R.Užukausko. R.Dromantas suimtas mėnesiui. Kitam įtariamajam skirtos su suėmimu nesusijusios kardomosios priemonės.

Sprendimą priėmęs teisėjas nusprendė, kad tiek Ilgas, tiek Rublis gali bėgti ir slėptis nuo teisingumo. Pastarasis suimtas ilgesniam terminui, nes yra duomenų, jog jis trukdys procesui ir bandys paveikti liudininkus.

Įtariamuosius ginantys advokatai teismą bandė įtikinti, kad kaltinimai jų klientams negali būti pateikti, nes jau yra suėjusi senatis. Tačiau tokie argumentai neįtikino.

Kas yra R.Dromantas ir R.Užukauskas?

R.Dromantas, pravarde Ilgas, ir R.Užukauskas, pravarde Rublis, pastaraisiais metais stengėsi laikytis nuošaly nuo nusikalstamo pasaulio ir užsiėmė verslu.

Tačiau kadaise abu jie priklausė „Daškinių“ grupuotei. Ir prieš 19 metų, tirdami R.Daškevičiaus nužudymą, ir vėliau pareigūnai viena pagrindinių versijų laikė tą, jog R.Daškevičius buvo nužudytas kilus nesutarimams su R.Dromantu. Gaujos vadeivos esą nepasidalijo didžiulių pinigų, uždirbtų iš šešėlinės prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis Kaliningrade.

Po R.Daškevičiaus nužudymo R.Dromantas ėmėsi ypatingų atsargumo priemonių, nes dalis nužudyto vadeivos bendražygių įtarė jį ir rengėsi kruvinam kerštui.

2004 m. balandį prie savo namų buvo nušautas ir tuomet alkoholio bendrovės „Italiana International“ valdybos pirmininkas Valdas Jakutis, anksčiau su R.Daškevičiumi ir R.Dromantu, kaip manė pareigūnai, dalyvavęs šešėliniame cigarečių ir alkoholio versle su Kaliningrado nusikalstamo pasaulio veikėjais. Jo nužudymas iki dabar taip pat neišaiškintas.

Kauno policijos nuotr./Robertas Užukauskas
Kauno policijos nuotr./Robertas Užukauskas

Pastarąjį kartą R.Dromantas ir R.Užukauskas su teisėsauga turėjo reikalų prieš dešimtmetį, kai buvo teismuose ilgai nagrinėjama reketo byla, tačiau pareigūnams nepavyko įrodyti ir pasiekti, jog R.Dromantas ir R.Užukauskas, laikyti vienais „daškinių“ gaujos lyderių, būtų pasodinti už grotų.

Nebeegzistuojančios gaujos nariai į teisėsaugininkų rankas pateko, kai bandė paspausti lenkiškais maisto papildais prekiavusius kauniečius Liną Dzidoliką ir Vladą Jovaišą. Reketu įtariami kauniečiai buvo sulaikyti 2010 metų sausio 6 dieną.

Teigiama, kad papildų „Olimp“ prekeiviai iš Lenkijos buvo atsivežę produkcijos už keliolika tūkstančių litų ir turėjo ambicijų netrukus tapti oficialiais lenkų firmos atstovais Lietuvoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Daškiniams“ priskiriami kauniečiai R.Užukauskas-Rublis (nuotraukoje kairėje) ir R.Dromantas-Ilgas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Daškiniams“ priskiriami kauniečiai R.Užukauskas-Rublis (nuotraukoje kairėje) ir R.Dromantas-Ilgas

Bylos duomenimis, L.Dzidolikui ir V.Jovaišai paskambinęs ir Robertu prisistatęs vyras patarė nesiveržti į rinką ir esą prasitarė, kad vienas anksčiau jau bandęs konkuruoti verslininkas rastas nusinuodijęs.

Nukentėjusiųjų teigimu, R.Užukauskas aiškiai leido suprasti, kad jis suinteresuotas maisto papildų verslu ir nepageidaująs jokių konkurentų.

Pasikalbėti rimčiau vyrai sutarė Kauno „Akropolyje“ esančiame restorane „Gan Bei“.

Verslininkai į susitikimą atsinešė skaitmeninį diktofoną „Olympus“ ir juo užfiksuotus įrašus vėliau perdavė policijai. Netrukus Rublis ir Ilgas buvo sulaikyti.

Savo ruožtu L.Dzidolikas ir V.Jovaiša kaip galimai prievartauto turto dydį nurodė 2,1 milijono litų pelną – verslininkai apskaičiavo, kad mažiausiai tiek jie būtų uždirbę per 5–7 metus.

Teisiamųjų vertinimu, jokio turto prievartavimo nebuvo, o pokalbiai su maisto papildų pardavėjais tėra dviejų įmonių diskusija apie tai, kaip Lietuvos rinkoje teks išsitekti dviem firmoms, platinančioms tą patį produktą.

Kas buvo R.Daškevičius?

15min primena, beveik prieš du dešimtmečius nuo samdyto žudiko šūvio krito Lietuvos bokso federacijos prezidentas, Kauno nusikalstamos grupuotės „Daškiniai“ lyderis Remigijus Daškevičius, pravarde Daškė.

Jis vieninteliu šūviu į širdį nušautas 2001 m. lapkričio 24-ąją, Vilniuje, Trakų gatvėje, vos tik išėjęs iš restorano „St.Valentino“.

Žurnalistas Dailius Dargis savo knygoje „Tikroji Daktarų istorija“ rašo, kad R.Daškevičius dar jaunystėje išgarsėjo muštynėmis ir vagystėmis. Grįžęs iš tarnybos sovietinėje kariuomenėje Jis subūrė buvusių sportininkų grupuotę. Pasakojama, kad jie nerūkė, negėrė ir nevartojo narkotikų.

„Daškinių“ grupuotė Kaune aršiai konkuravo su Henriko Daktaro vadovaujamais nusikaltėliais.

Paskutiniajame praėjusio tūkstantmečio dešimtmetyje siautėję „Daškiniai“ garsėjo žiaurumu.

Pats R.Daškevičius pirmą kartą buvo nuteistas 1991-aisiais, jam dėl turto prievartavimo skirta 7-erių metų laisvės atėmimo bausmė, bet jis į laisvę ištrūko anksčiau ir į Kauną sugrįžo 1994 m.

Grupuotė itin suklestėjo tuomet, kai 1996 m. H.Daktaras buvo pasodintas į kalėjimą, ten jis praleido 5 metus.

Tuomet „daškiniai“ užsiėmė ne tik reketu, vagystėmis, bet ir ėmė skverbtis į pusiau legalų ir legalų verslą, verstis cigarečių ir alkoholio kontrabanda, kuri jiems nešė pasakiškus pelnus.

Kaip rašo D.Dargis, R.Daškevičius paskutiniaisiais savo gyvenimo metais siekė legalizuotis – buvo išrinktas Lietuvos bokso federacijos prezidentu, veržėsi į tarptautinę bokso organizaciją.

D.Dargis rašo, kad dar prieš nužudymą į R.Daškevičių buvo surengti du nepavykę pasikėsinimai. Jį nuolat saugojo apsaugininkai, tačiau nuo snaiperio šūvio neišsaugojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius