Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nepaleido į laisvę mokėjimo kortelių duomenų savinimusi įtariamų rumunų

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį trims mėnesiams pratęsė kardomąjį suėmimą trims Rumunijos piliečiams, kurie, kaip manoma, būdami Lietuvoje, naudojo specialią įrangą ir savinosi mokėjimo kortelių duomenis, bandydami išsigryninti tūkstantines sumas.
Teisme
Teisme / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Į teismo posėdį konvojaus pareigūnai atvežė antrankiais surakintus 29 metų Sebastianą Cainą Lucaci, 39 metų Teodorą Vargą ir 36 metų Danielį Ungureanu.

Jiems pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo, neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo, neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo ir kitų nusikaltimų.

Teisėjas Audrius Cininas BNS sakė, kad suėmimas pratęstas, kadangi šie užsienio piliečiai, gresiant realiai laisvės atėmimo bausmei, gali bėgti ir slėptis nuo teismo. Užsieniečių suėmimo terminas baigiasi šeštadienį.

Teisėjas suimtuosius informavo, kad rugsėjo 24 dieną prasidės jų baudžiamosios bylos nagrinėjimas.

„Kai žmonės suimti, jų bylos nagrinėjamos per įmanomai trumpiausią laiką“, – suimtiesiems paaiškino teisėjas.

Kaltinamieji labai troško išeiti į laisvę ir nusiminė išgirdę jiems nepalankią teismo nutartį.

Sulaikyti asmenys daugiau nei mėnesį savinosi mokėjimo kortelių duomenis bei planavo juos panaudoti užsienyje. Siekdami išvengti, kad nebūtų pastebėti jų vykdymo nusikaltimai, jie nuolat keisdavo gyvenamąją vietą bei naudojamas transporto priemones, dengdavosi veidus nuo viešose vietose įrengtų vaizdo kamerų.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Lilija Balaišienė posėdyje sakė, kad reikia dar trims mėnesiams pratęsti suėmimo terminą, nes, būdami laisvėje, kaltinamieji gali bėgti nuo teismo, jie yra kitos valstybės piliečiai, nedirba, Lietuvoje nėra susaistyti jokiais socialiniais ryšiais. Be to, kaltinami sunkaus nusikaltimo padarymu.

„Kad būtų užtikrintas netrukdomas procesas, prašau palikti suėmimą ir pratęsti jį trims mėnesiams“, – sakė prokurorė.

Tuo metu S.C.Lucaci stebėjosi tokiu prokurorės prašymu.

„Nesuprantu, kodėl mane reikia laikyti suimtą dar tris mėnesius? Aš savo kaltę pilnai pripažinau, pripažįstu įvykdytą nusikaltimą. Jeigu posėdis rugsėjo 24 dieną, tai kam dar trys mėnesiai? Noriu kuo greičiau būti nuteistas. Mano nusikaltimas nėra toks sunkus. Tas, kas dokumentuose, neteisinga, ten daug informacijos, apie kurią neturiu supratimo“, – sakė rumunas.

Vyras prašė teisėjo grąžinti per sulaikymą paimtus jo daiktus – telefonus ir kompiuterį, nes nori paskambinti savo draugei, su kuria dabar turi dviejų mėnesių vaiką.

Teisėjas A.Cininas paprašė suimtojo, kad jis prašymą pateiktų raštu ir jis bus išnagrinėtas.

Advokatas Stanislovas Nalivaika kategoriškai prieštaravo, kad būtų pratęstas suėmimas, nes esą jo klientui tinkamai nebuvo užtikrinta gynyba.

„Mes ilgai su vertėja negalėjome patekti į Lukiškes – kabinetai užimti per dieną. Aš atstovauju valstybės garantuojamai teisinei pagalbai. Ji pasakė, kad turiu pasisamdyti vertėją. Su tyrėju ir vertėja stovėjome prie kalėjimo vartų. Tai reiškia, kad man dvi dienas reikia skirti, kad ateičiau su vertėja, kad būtų užtikrinta Europos piliečiui normali gynyba“, – kalbėjo advokatas S.Nalivaika, prašydamas pakeisti suėmimą į pasižadėjimą neišvykti.

Kitas Rumunijos pilietis T.Varga tikino teisėją nesąs kaltas ir prašė atiduoti jam telefoną, kad galėtų paskambinti į namus mamai.

D.Ungureanu teismui sakė turįs vaiką, prašė į tai atsižvelgti ir pateikė gimimo liudijimo kopiją. Rumunas aiškino, kad jo šeima turi užtektinai finansinių resursų, kad jis galėtų gyventi Lietuvoje ir čia laukti nuosprendžio.

„Pagal Europos Sąjungos įstatymus, galiu čia gyventi ir dirbti, galiu susirasti darbą. Neturiu jokio intereso pasislėpti nuo teismo“, – sakė jis.

Jo advokatas Gediminas Bukauskas teigė, kad laikyti jo klientą toliau suimtą nėra pagrindo, nes jis pirmą kartą teisiamas, o pirmą kartą teisiamiems asmenims Lietuvoje suėmimas nėra taikomas.

„Sunkiausias jam inkriminuojamas nusikaltimas – sukčiavimas, bausmės vidurkis už jį – ketveri metai. Čia ne narkotikų byla, kur didelės bausmės. Mano klientas turi šeimą, turi mažametį vaiką, iki suėmimo dirbo“, – teigė advokatas.

Jis prašė suėmimą pakeisti į dokumentų paėmimą ir įpareigoti periodiškai registruotis policijoje – tada kaltinamasis neturės galimybės pabėgti iš Lietuvos.

Proceso dalyviai su kaltinamaisiais teisme bendravo padedami rumunų kalbos vertėjos. Ši vertėja iki teismo proceso pradžios turės išversti Rumunijos piliečiams kaltinamąjį aktą į gimtąją kalbą.

Rumunijos piliečius vasarį sulaikė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Jie teigė užkirtę kelią gerai organizuotai, tarptautiniu mastu profesionaliai veikusiai nusikalstamai grupuotei, kuri, naudodama specialią įrangą, savinosi mokėjimo kortelių duomenis. Nusikaltimai atskleisti policijai bendradarbiaujant su bankais.

Policininkai tris Rumunijos piliečius sulaikė tuoj po nusikaltimo, kai jie Vilniuje, Laisvės prospekte, važiavo išnuomotu automobiliu.

Pasak Policijos departamento, sulaikyti asmenys daugiau nei mėnesį savinosi mokėjimo kortelių duomenis bei planavo juos panaudoti užsienyje. Siekdami išvengti, kad nebūtų pastebėti jų vykdymo nusikaltimai, jie nuolat keisdavo gyvenamąją vietą bei naudojamas transporto priemones, dengdavosi veidus nuo viešose vietose įrengtų vaizdo kamerų.

Įtariamųjų išnuomotame automobilyje rasta ir paimta mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įranga, bankų mokėjimo kortelės, išduotos svetimų asmenų vardais, bankomatų sąrašai su adresais, įrankiai, skirti mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrenginiams nuimti, grynieji pinigai.

Per kratą pareigūnai aptiko visą mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrangos gamybos laboratoriją bei lubose įrengtą slėptuvę, kurioje buvo jau pagaminta įranga. Taip pat paimta kompiuterinė įranga, išorinės atminties laikmenos, mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrenginiai, pritaikyti skirtingiems bankomatams, nuskaitymo įrenginių gamybai bei jų panaudojimui skirti įrankiai, priemonės, cheminės medžiagos, PIN kodų vaizdo įrašymo įrenginiai.

Trijų Rumunijos piliečių byloje civilinius ieškinius yra pareiškę Šiaulių bankas, „Citadelė“ ir „Danske“ bankai – jie kaltinamiesiems yra pareiškę beveik 7 tūkst. litų ieškinius. Pareigūnai teigia, kad įtariamieji atliko 25 operacijas ir pasikėsino įgyti 34 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius