Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nuteisė kompiuterinį įsilaužėlį 10 tūkst. litų bauda

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, išnagrinėjęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, niekur nedirbantį anksčiau neteistą P.S. (g. 1987 m.) pripažino kaltu dėl neteisėto kompiuterinių duomenų bazių platinimo bei neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos ir skyrė 77 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio baudą – 10 010 litų.
Kompiuteris
Kompiuteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokio dydžio baudą kaltinamajam prašė skirti prokuroras.

Baudžiamuoju įsakymu teismas taip pat konfiskavo P.S. kompiuterį.

P.S. nuteistas už tai, kad laikotarpyje nuo 2009 m. liepos 20 d. iki 2009 m. liepos 27 d. neteisėtai prisijungė prie informacinės sistemos, t. y. JAV kompanijos „Contractor‘s Register Inc.“ tinklalapio vidinės duomenų bazės ir, pažeisdamas informacinės sistemos apsaugos priemones, nukopijavo visą „Contractor‘s Register Inc.“ klientų duomenų bazę.

Taip pat jis atgamino šios kompiuterinės duomenų bazės, kurios mažmeninė kaina nusikalstamos veikos padarymo metu buvo 4,1 milijonų JAV dolerių (10 045 000 litų), duomenis ir platino komercijos tikslais neteisėtas duomenų bazės kopijas, t. y. padarė 16 neteisėtų pardavimų už 6952 JAV dolerių.

Tačiau neteisėtu būdu gautos piniginės lėšos buvo užblokuotos, todėl P.S. negalėjo pasinaudoti gautais pinigais.

Šis ikiteisminis tyrimas Lietuvoje pradėtas gavus JAV slaptosios tarnybos pranešimą ir JAV kompanijos “Contractor‘s Register Inc“ pareiškimą dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo.

Šiuose dokumentuose nurodyta, kad nenustatytas asmuo persikėlė kompanijos duomenų bazę, kuri buvo prieinama tinklalapio lankytojams (klientams) ir kurioje buvo statybų ir tiekimo kompanijų sąrašas. Paprastam naudotojui yra leidžiama peržiūrėti maždaug 20 įrašų per dieną iš šios duomenų bazės nemokamai. Apmokėjus paslaugą, galima peržiūrėti papildomus duomenis. Amerikiečiai pranešė, kad nenustatytas asmuo sukūrė visų duomenų perkėlimo per trumpą laiką metodą. Vėliau neteisėtai įgyti duomenys buvo perpardavinėjami už sumažintą kainą, panaudojant kitus tinklalapius.

Apklaustas ikiteisminio tyri metu įtariamasis P.S. savo kaltę pripažino.

Šioje baudžiamojoje byloje civilinis ieškinys nebuvo pareikštas.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad padarytos nusikalstamos veikos priskiriamos nesunkių nusikaltimų kategorijai, jos baigtos, tyčinės, į tai, kad kaltinamasis neteistas, prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir dėl jų gailisi, jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Primintina, kad baudžiamoji byla gali būti baigta baudžiamuoju įsakymu, kuomet kaltinamasis pripažįsta savo kaltę ir kai sankcijoje numatyta viena iš bausmių rūšių – bauda.

Kaltinamajam taip pat išaiškinta, kad jis, nesutikdamas su baudos paskyrimu teismo baudžiamuoju įsakymu, per 14 dienų turi teisę paduoti teismui prašymą, reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme. Padavus prašymą reikalaujant surengti bylos nagrinėjimą teisme, teismo baudžiamasis įsakymas neįgys teisinės galios, o išnagrinėjus bylą teismo posėdyje pagal kaltinamojo gautą prašymą, teismas nėra saistomas teismo baudžiamuoju įsakymu paskirta bausme, t.y. išnagrinėjęs bylą ir pripažinęs kaltinamąjį kaltu, teismas gali paskirti kitos rūšies (švelnesnę ar griežtesnę) ar dydžio bausmę, negu paskirta teismo baudžiamuoju įsakymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius